diák
#Suli, munka

Állástalan fiatalok: keressük a kiutat!

2012.04.18.
4 perces olvasási idő

Diákból álláskereső. Sok fiatal néz szembe ezzel a problémával. Átlagosan 4-5 hónap alatt találnak munkát az álláskeresők, de mit tehetünk akkor, ha ezután sem alkalmaznak minket? Megpróbálunk segíteni.

Munkát 16 éves kor felett vállalhatnak a fiatalok, azaz a szakiskola elvégzését követően mehetnek dolgozni, ha egyáltalán van rá lehetőségük. Drasztikusan csökkent ugyanis a munkában lévő tízen- és huszonévesek aránya. 2011 utolsó negyedévében 69 ezer 20-24 éves volt állástalan. Ebben a korcsoportban többen vannak munka nélkül, mint a 30-34 évesek. 2009 nyarán volt a csúcs, akkor 75 ezer huszonéves éves került ki állástalanként az iskolapadból - derül ki a KSH adataiból.

Februárban és a következő néhány hónapban általában megugrik a nyilvántartásba belépő fiatalok száma. Ez az őszi szemeszter végével van összefüggésben, sokan ugyanis ilyenkor szerzik meg a diplomájukat és ezt követően kezdenek el aktívan állást keresni.

A legtöbben nyolc általánossal rendelkeznek

A pályakezdő álláskeresők közül a legfeljebb 8 általános iskolát végzettek aránya 37, a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzetteké 18, a gimnáziumot végzetteké 15, a diplomásoké pedig 7 százalék. Ebből is látszik, hogy a tanulás mentheti meg a fiatalokat a munkanélküliségtől, természetesen nem mindegy, milyen szakmát választanak. Ezért fontos az átgondolt pályatervezés, érdemes szakembert megkérdezni, melyik iskolát válasszuk, milyen képzésekre menjünk el.

Papp Brigitta pályaválasztási szakértő a Kamaszpanasznak elmondta: sokat segíthetnek a személyiség- és képességtesztek, valamint az önismereti tesztek, ezek kitöltése és értékelése maximum egy órát vesz igénybe. Pető Csilla pszichológus arra buzdít, hogy merjünk segítséget kérni, nem beszélve arról, hogy aki padlón van, annak még fontosabb, hogy mellette álljon valaki, a szülő, egy barát, aki nem lehúzza, hanem kiemeli pozitív kisugárzásával, ötleteivel.

Egyre népszerűbbek a diákmunkák, amelyek éppen ennek a korosztálynak nyújtanak segítséget, még az iskolai időszakban. A nem megterhelő, a tanulmányi eredményeket nem befolyásoló hétvégi munka a pénzszerzés mellett tapasztalatszerzésre is kiváló, megtanulja az ember, hogyan alkalmazkodjon a főnökeihez, a munkatársaihoz, ráadásul az önéletrajzban is jól fog mutatni a tolmácsolás vagy a szervezési munka, különösen, ha később ilyen területre szeretnénk menni.

Munka

Mit tehetne Péter?

Szomorú képet mutatnak a munkaügyi központok ügyfélszolgálatai, ahol életerős, tenni akaró, de igen szomorú fiatalokkal találkoztam. Péter most végzett a gimnáziumban, középfokon beszél angol nyelven, tervezi, hogy egyetemre megy, de tanulmányi eredményei alapján igen nehezen juthat be a támogatott képzésekre. Jelenleg pályakezdő álláskereső, egy napot sem dolgozott, ezért nem kap semmiféle támogatást, azaz lóg a levegőben. Se munkája, se tapasztalata, ezért aztán semmi lehetősége. A legtöbb munkahely gyakorlatot vár el, jogosan kérdezi, hogy egy most végzett gimnazista, milyen rutint szerezhetett az elmúlt évek során? A nyelvtudása biztos, ért a számítógéphez, de ez ma már alapfeltétel, rengeteg pályakezdő rendelkezik ezekkel az ismeretekkel - mondja Péter.

Az általunk megkérdezett szakértő azt mondja, hogy már az iskolai időszakban érdemes elkezdeni a keresgélést, csak nem lehet megterhelő, ha hetente többször átolvassuk a hirdetési újságokat, felmegyünk a netre információt gyűjteni. Ezzel megelőzhető, hogy hosszú hetek vagy hónapok teljenek el munkakereséssel. Regisztrálhatunk munkaközvetítő oldalakra, feltölthetjük az önéletrajzunkat.

Eszter felvetésemre belátta, ha korábban hetente rászánt volna néhány órát az állás-lesre, most nagy valószínűséggel nem ülne a munkaügyi központ ügyfélszolgálatán. Ő most végzett kommunikáció szakon, Dunát lehetne rekeszteni a médiásokkal, el is van keseredve, ugyanis vagy ingyen vállal heti néhány napot a helyi rádióban és majd lassan bekerül a körforgásba, vagy marad az állástalanság. Más megoldást nem nagyon ismer, támogatott képzéseken gondolkodik, de jelenleg semmi remény.

A szakértő úgy véli: éppen az úgynevezett önkéntes munka lehet a pályakezdők mentsvára, igaz, hogy nem adnak fizetést, de támogathatják az utazást, ha egy másik városban lakik. Ami fontos, tapasztalatot szerez a kamasz, a minimum féléves munkát pedig beírhatja az önéletrajzába. Ennél kevesebbet nem érdemes vállalni, mert nem sokat ér.

Ne legyen ciki, ha állást keresel!

A tanulmányait frissen befejező, az ezalatt megszerzett legalább 360 nap munkaviszonnyal nem rendelkező diák számára a szükséges jogosultsági idő hiánya miatt álláskeresési támogatás nem állapítható meg, de álláskeresőként nyilvántartásba vehető, és díjmentes, az elhelyezkedést elősegítő szolgáltatások várják őt:

- munkaerő-piaci és foglalkoztatási információnyújtás,
- munka-, pálya-, álláskeresési, rehabilitációs, helyi foglalkoztatási tanácsadás,
- munkaközvetítés.

A pályakezdő fiatalnak emellett lehetősége van a START kártya kiváltására, amelynek birtokában az őt foglalkoztató munkaadó a szociális hozzájárulási adóból részkedvezményt vehet igénybe.

Amennyiben nem töltötted be 25. életévedet, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévedet, és tanulmányaidat befejezted, vagy megszakítottad, a tanulmányaid befejezését követően először létesítesz foglalkoztatásra jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt, akkor kaphatsz ilyen kártyát. Érvényességi ideje középfokú végzettségű pályakezdők esetében a kiváltás napjától számított két naptári év, egyébként egy év.

A START kártya által biztosított, a munkáltató által igénybe vehető kedvezmények mértékéről és feltételeiről tájékozódhatsz a www.munka.hu honlapon a „Munkaadóknak” menüpont alatt.

Mi lesz a biztosításoddal?

Teljes körű egészségügyi ellátásra jogosult, a tanulószerződés alapján a biztosítási kötelezettség alá eső szakképző iskola nappali tagozatos tanulója, egészségügyi ellátásra jogosult az alapfokú, középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár.

Amikor álláskeresővé válsz, de nem kapsz támogatást, akkor érdemes megbeszélni otthon, hogy tudja-e a család vállalni a havonta jelentkező 6390 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék befizetését. Ha igen, kapsz egészségügyi ellátást, ha beteg leszel vagy baleset ér. Ha ez megterhelő, érdemes információt kérni az esetleges szociális támogatásról az önkormányzatnál. Készülj fel arra, hogy hosszú sorok várnak a hivatalokban, időpontot akár interneten is kérhetsz.

Majd anya segít!

A 15 és 25 év közöttieket reprezentáló, 500 fiatal személyes megkérdezésén alapuló Ipsos közvélemény-kutatás szerint a 19 és 25 év közöttiek 76 százaléka a szüleivel él, a függetlenedés leginkább a diplomás huszonéveseknek sikerült. A fiatal felnőttek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a család idősebb tagjai támogatják, a fiatal diplomások 80 százalékának van arra szüksége, hogy kiadásaikat részben a család fedezze. A huszonévesek közül is csak nagyon kevesen, mindössze 5 százaléknyian vannak olyan helyzetben, hogy ők nyújtanak pénzügyi támaszt a szülőknek.

A munkaerőpiacra korábban belépők közül a szakmunkás végzettségűek és az érettségizettek az átlagnak megfelelő, kétharmados arányban kérik szüleik anyagi támogatását, míg az alapfokú végzettségűeknél ez a mérték alacsonyabb, 59 százalékos.

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

munka