lopás
#Suli, munka

Ne hagyd őrizetlenül a cuccodat!

2012.04.05.
2 perces olvasási idő

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor meglopnak! Amikor az irataidat, a pénzedet, a kabátodat vagy éppen a cipődet már hiába keresed a strandon egy jó úszás után vagy a szórakozóhely ruhatárában indulás előtt.

Mostanában egyre többet hallani, hogy a népszerű gyorséttermekben is megszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények. Mi a tanulság ebből? Ha nem akarsz áldozattá válni, figyelj oda a cuccaidra és tartsd be egy-két szabályt.

Bosszantó, hogy már nemcsak a buszokon, a villamoson, vagy a nagy áruházi tömegben kell a táskánkat magunkhoz szorítva közlekednünk, de már egy hamburger elfogyasztása közben, vagy a déli édes-savanyú leves szürcsölése alatt is állandó felkészültségben kell lenni a tolvajok miatt. lopás

Megszaporodtak a lopások a gyorséttermekben.2010 augusztusában ugyan szigorították a szabálysértési törvényt, aminek alapján elzárást vagy akár 150 ezer forintos pénzbüntetést is kaphat az, aki 20 ezer forintnál kisebb értékű dolgot lop (vagy ezt az összeget meg nem haladó sikkasztást, orgazdaságot, csalást vagy szándékos rongálást követ el), ennek ellenére nem csökkentek a lopások számai.

A szigorítás melletti egyik érv az volt, hogy a kisebb tulajdon elleni bűncselekmények és a magánlaksértések is elszaporodtak, és ez irritálja a társadalmat. Ez így igaz, az pedig szintén idegességre ad okot, hogy az utóbbi időben, úgy tűnik, már kajálás közben is simán kirabolnak.

Az alábbi tanácsok betartásával elkerülheted, hogy egy gyorsétteremben te is egy áldozattá válj!

- Fokozattan figyelj értékeidre, a forgalmas gyorséttermekben is. A pénztárcádat, bankkártyádat, mobiltelefonodat ne tedd ki a tálcád mellé az asztalra, inkább tedd vissza a táskádba egy biztonságos belső zsebbe.

- Ha elmész a mellékhelyiségbe, mindig vidd magaddal a táskádat, főleg ha egyedül eszel az adott gyorsétteremben, de ha van veled valaki, akkor is add oda neki a kezébe a táskád, ne hagyd ott a székben ahol ültél.

- Ne tarts magadnál sok készpénzt, vagy ha mégis, egymástól elkülönítve tárold a bankjegyeket! Legyen a pénztárcádba is valamennyi, az egyik igazolványodban, a kabátod belső zsebében, is stb. Ha esetleg valahonnan kilopnánk, megmarad a többi és nem maradsz pénz nélkül. A bankkártyádat és a PIN-kódodat soha ne tartsd egymás mellett!

- Ha leültök kajálni egy gyorsétteremben a válltáskádat soha ne akaszd a széked szélére. Amíg a sült krumpliddal leszel elfoglalva olyan könnyedén és gyorsan megszabadítanak a székre akasztott táskádtól, hogy észre sem veszed!

- A táskád és hátizsákod külső zsebeibe, soha ne tegyél pénzt vagy okmányokat!

- A kabátodat, semmiképpen sem akaszd közös fogasra egy forgalmas gyorsétteremben, ha mégis ilyen felelőtlen lennél, reméljük a zsebeiből legalább kipakoltál mindent.

- Ha elmész a mosdóba, ne hagyd a kézitáskádat, az értékeidet vagy éppen a pulcsidat a csapok előtt, mondván csak gyorsan pisilsz egyet, csajok között ez amúgy sem gáz, ha ott hagyod a sminkestáskádat egy pillanatra a mosdókagylón. Könnyedén ellophatja így bárki bármidet, te meg közben csücsülsz a WC-n!

- Ha bemész egy gyorsétterembe, ne úgy foglaljatok magatoknak asztalt a barátaiddal, hogy ledobjátok a cuccaitokat a kiszemelt helyre, mondván így majd egyértelmű lesz, hogy foglalt a hely és elmentek sorban állni a kasszákhoz. Mire visszaértek könnyen meglehet, hogy mindeneteket ellopják.

- Gyorséttermekben, nyitott terű kávézókban, ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látsz magad mellett, ellenőrizd le értékeidnek meglétét! Ne felejtsd el, hogy az okmányaid elvesztése esetén hosszadalmas utánajárásra számíthatsz és az iratok pótlása is költséges.

A tolvajok is megszervezik maguk körül a „munkát”. Nem árt szemfülesnek lenned. Ha már egy ideje bent ültök a barátaiddal egy gyorsétteremben és azt látod magad körül, hogy valami nincs rendben, valaki vagy valakik nagyon néznek, zavartan viselkednek, ha úgy érzed készülnek valamire, hagyd el a helyet, szólj a barátaidnak, vagy figyelj még jobban oda az értékeidre.

A zsebtolvaj ugyanis általában nem egyedül dolgozik. A legtöbb esetben a bűnelkövetők „munkamegosztásban” tevékenykednek. Egyikük a figyelemelterelésért felel, míg társa a tolvaj tevékenységét fedezni (eltakarni) hivatott. Szintén újabb „munkakört” lát el a kívülállókat figyelő jelző, valamint a megszerzett zsákmány mielőbbi - a helyszínről történő - eltávolítását kivitelező értékmentő.

(hotdog.hu)

Kapcsolódó címkék

suli