felvételi
#Suli, munka

Egyre népszerűbb az E-felvételi

2012.03.04.
1 perces olvasási idő

A felsőoktatási e-jelentkezések során 580.881 bejelentkezést regisztrált az üzemeltető, a felvételizők több mint 300 ezer dokumentumot töltöttek fel, majd 26 ezren indítottak bankkártyás fizetést; a péntek éjfélkor zárult jelentkezések során összesen 66.519-szer próbáltak a felhasználók az Ügyfélkapu útján hitelesítést kezdeményezni - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel.

A hivatal összegzése szerint az ez évi felvételi jelentkezési eljárást nem zavarta meg semmi. A benyújtott jelentkezések képzési területek, intézmények és szakok szerinti megoszlását, az elektronikus és postai úton leadott jelentkezések arányszámát a vonatkozó kormányrendelet szerint április közepén hozza nyilvánosságra az oktatási államtitkárság.felvételi

A 2012. évi rendes felvételi eljárásban az e-felvételi rendszerben az utolsó napon lehetett mérni a legnagyobb "forgalmat", 24-én összesen 73.673 belépést regisztrált az e-felvételi rendszer. A bejelentkezések egy órán belüli legmagasabb száma (7.921) február 23-án este volt. Idén a leggyorsabb felhasználó 8,5 perc alatt készítette el hitelesített jelentkezését.

2 percet várt a bejelentkezéshez szükséges biztonsági kódot tartalmazó levélre, ezután belépett és 1 perc 16 másodperc alatt kitöltötte a személyes adatait, felvett három jelentkezést (darabonként mintegy fél perc alatt), majd az érettségi eredményeit is kevesebb, mint 1 perc alatt töltötte ki, végül 1,5 perc alatt elvégezte a hitelesítést az Ügyfélkapun keresztül, ezután kilépett.

A közvetlenül a határidő lejárta előtt regisztráltak közül az utolsó felhasználó, akinek még volt ideje hitelesíteni, 23:30-kor regisztrált és 20 perc alatt ért végig a jelentkezési folyamaton. Ez évben a felhasználók átlagosan 20 percet töltöttek az e-felvételi rendszerében. A "csúcstartó" egyhuzamban 4 óra 52 percet töltött a rendszer használatával. A 2012. évi felvételi eljárásban az e-felvételi rendszerben összesen 580.881 bejelentkezést regisztrált az üzemeltető, a felvételizők több mint 300 ezer dokumentumot töltöttek fel, valamivel több mint 5 ezer jelentkező rögzített hátrányos helyzet miatt többletpont igényt, majd 26 ezren indítottak bankkártyás fizetést.

Összesen 66.519-szer próbáltak a felhasználók az Ügyfélkapu útján hitelesítést kezdeményezni. Február 24. után még azoknak van dolga, akik e-felvételin keresztül nyújtották be kérelmüket, de a jelentkezési határidőig nem hitelesítették azt. A hitelesítés a jelentkezési kérelem aláírását jelenti, amelynek két módja van. Az egyik a felületen generált és kinyomtatott hitelesítő adatlap postázása, a másik az Ügyfélkapu használata. A határidő mindkét esetben március 3., mivel azonban ez a nap az idén hétvégére esik, ezért március 5. lesz, ami a hitelesítő adatlap esetében a postára adás dátumát jelenti - hívták fel a figyelmet.

(mti)