agy
#Suli, munka

A gondolatolvasás nem csak sci-fi?

2018.01.29.
1 perces olvasási idő

Nemrégiben angol kutatók eredményes kísérletekről számoltak be a gondolatolvasás kapcsán végzett kísérleteik alapján. Speciális műszerekkel el tudták olvasni a térben testet öltött, agyban megfogalmazódott memóriaképet. Ezek szerint a gondolatolvasás hamarosan már nem csak a mozifilmeken lesz lehetséges...

A vizsgálat során arra kértek négy egészséges fiatal, angol férfit, hogy egy videojátékban a lehető leggyorsabban mozgassanak egy, a képernyőn megjelenő figurát egyik pontról a másikra. Játék közben MRI felvételeket készítettek a fiatalok agyáról, fokozott figyelmet szentelve a hippocampus működésének.

A hippocampus az agykéreg minden érző területével közvetett kapcsolatban áll, valamennyi érzékszervből származó információ eljut ide, itt társulnak egymással, majd az információk tárolása után visszajutnak az agykéregbe.

A felvételek elemzésekor a kutatók azt találták, hogy játék közben a hippocampus fokozott aktivitást mutatott, s a játékfigurák mozgatásával megegyező mintázat volt felfedezhető az agyi működésben.

Bonyolult gondolatok megfejtése még várat magára

Eleanor Maguire, PhD, a Londoni Egyetemen működő Wellcome Trust Központ Agykutató Intézete kutatójának közleménye szerint „ezt akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy el tudtuk olvasni a térben testet öltött, agyban megfogalmazódott memóriaképeket”.

Persze a tudomány még nagyon messze jár az összetett, bonyolultabb gondolatok előrejelzésszerű megfejtésétől. De Maguire szerint „ezzel a kísérlettel egy lépéssel közelebb jutottunk a gondolatolvasás titokzatos birodalmához”.

A kutatónő kifejtette, hogy a memória és az agy kapcsolatának további vizsgálata az Alzheimer-kór kutatásának is egyik lehetséges alternatíváját kínálja

(KamaszPanasz - O.K.T.; Forrás: WebMD)

Kapcsolódó címkék

memória