botrány
#Suli, munka

Botrány! Webkamerán keresztül kukkolták a diákokat

2010.04.30.
1 perces olvasási idő

Általános felháborodást okozott az Egyesült Államokban mikor április végén kiderült, hogy Philadelphia egyik jómódú kerületében működő iskola az otthoni használatra kiadott számítógépek webkameráján keresztül megfigyelte a diákokat.

Ráadásul valószínűleg soha nem buktak volna le ezzel a gyakorlattal, ha nem jut valakinek eszébe az otthoni viselkedése miatt megbüntetni egy tanulót.

Pedig az eredeti ötlet irigylésre méltó volt: az iskola a tanév elején 2300 webkameradarab Mac laptopot adott kölcsön a tanulóknak, hogy „21 századi stílusban” végezhessék tanulmányaikat. A diákok viszont nem sejtették, hogy a laptopok beépített kamerái bármikor kompromittáló képeket készíthetnek róluk. A gyakorlatra akkor derült fény, mikor a középiskola egyik tanulóját, Blake Robbinst, az iskola igazgatóhelyettese drogok terjesztése miatt kérdőre vonta, és bizonyítékként a fiúról saját szobájában készített képeket használta.

Robbins és szülei most a többi diák nevében is perli az iskolát. Szerintük az intézmény titkos felvételei illegálisak, és megfosztották a tanulókat a magánélethez való jogaiktól. A szülők elsősorban azért vannak felháborodva, mert a tanulókat sokszor hiányos ruházatban láthatták a tanárok és ez kukkolásnak minősül.

(eduline)