semmelweis egészségverseny
#Prevenció

Egy verseny, ami egészségtudatosságra nevel

2017.04.04.
2 perces olvasási idő

Március 25-én az Elméleti Orvostudományi Központ megtelt Semmelweis Egyetemre készülő diákokkal, egészségtudatos középiskolásokkal, akik a II. Semmelweis Egészségverseny döntőjére érkeztek. A megmérettetésen 180 középiskolás jelent meg az ország minden részéről.

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének 125 lelkes orvostanhallgatója vett részt a döntő lebonyolításában, közülük negyven diák már hetek óta dolgozott a végső megmérettetésen.

A 2015-ös PISA felmérés szerint a magyar diákok 27,5 százaléka funkcionális analfabéta. Egy funkcionális analfabéta el tudja olvasni a betűket és a szavakat, de nem érti, mit jelentenek, vagyis nem rendelkezik a minimális szövegértési készségekkel. A PISA-teszteket 15 évesek töltik ki, ebben a korban van még lehetőség az intervencióra, mert aki ennyi idősen funkcionális analfabéta, az valószínűleg egész életében az is marad.

Fontos egészségügyi ismeretek

Az Egészségverseny éppen ezt a korosztályt célozza meg, és fontos célja a diákok egészségértésének fejlesztése. Ehhez olyan tudásanyagot kapnak a versenyzők, aminek nagy részéről egyáltalán nem vagy csak nagyon keveset hallanak a középiskolában. A versenyen megszerzett tudás hozzájárul ahhoz, hogy a diákok könnyebben eligazodjanak az egészségügyi rendszerben, valamint rendelkezzenek a legalapvetőbb információkkal, az egészségükkel kapcsolatban.

Védőoltásokról

A döntőn nagyon életszerű feladatokban mutathatták meg tudásukat a versenyzők. A védőoltásokkal kapcsolatban több feladat is volt, az egyik például az, hogy interneten fellelhető oltásellenes bejegyzések ellen kellett érvelniük, és meggyőzniük a szerzőt a védőoltások fontosságáról. Az egészséges táplálkozás témakörével kapcsolatban a manapság terjedő divatdiétákról kellett kifejteniük a véleményüket a versenyzőknek és érvelniük a saját csapatjuk által egészségesnek gondolt diéta mellett.

Szexuálprevenció

A szexuálprevenciós állomásnál szintén valódi példákat oldottak meg a diákok és kamaszok által írt gyakori kérdésekre válaszoltak a megszerzett tudásuk alapján. Az endometriózis világnap alkalmából igaz-hamis állításos feladatot oldottak meg a versenyzők a témával kapcsolatosan. Az egyik legizgalmasabb feladat egy szituációs játék volt, amiben egy buszbalesetben gyakorolhatták az elsősegélynyújtást a középiskolások.

Eredményhirdetés

Az eredményhirdetésen Dr. Molnár Miklós dékánhelyettes beszélt az egyetemi életről a tanuláson túl, és arról, hogy a gimnáziumi évek “fekete-fehér” tudásanyaga helyett egy sokkal “szürkébb” ismerethalmazt lehet elsajátítani az egyetemen, amely közel van a “tudomány jelen állásához” és egy része folyamatosan változik, akár az orvosi egyetem hat éve alatt is. Összefoglalta és illusztrálta az orvostanhallgatói lét minden szépségét és nehézségét, és játékos kérdőívvel tájékozódott a jelenlévők továbbtanulási szándékairól.

eredmény

A díjakat Dr. Hermann Péter, oktatási rektorhelyettes adta át a győztes csapatoknak, valamint az első helyezett csapat, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjai, Dr. Kökény Mihálytól vehették át a Lion’s Club különdíját. Hegedűs Judit, az Általános Orvostudományi Kar gazdasági vezetője is köszöntötte a győztes csapatot. “A verseny nem jöhetett volna létre a Semmelweis Egyetem támogatása nélkül” - hangsúlyozta az eredményhirdetésen Hajnes József, a verseny főszervezője, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének elnöke.

A szervezők szerint a verseny legfőbb érdeme, hogy hozzájárul a fiatalok egészségtudatosságának növeléséhez, sőt kortársaik edukációjával ahhoz is, hogy a középiskolások saját közösségükben terjesszék a jó példát. A verseny megálmodói olyan orvostanhallgatók, akik fontos szempontnak tartották a verseny életre hívásánál, hogy a fiatalok olyan gyakorlati ismeretekkel gazdagodjanak, amihez később bármikor visszanyúlhatnak.

Célok a versenyen

A győztes csapat szavai a versenyről, idézve a harmadik fordulóban készített egészségnevelő kampányukból: "Célunk megfoghatóbbá tenni az egészség fogalmát, hiszen, ha csak annyit fogad meg az ember, hogy egészségesebben él, nem látja maga előtt az elérendő célt, tehát nincs miért küzdenie és ezért hamar fel is adja. Szerettünk volna segíteni az embereknek megfogalmazni a teendőiket a testi és lelki egészség eléréséért, megőrzésért."

A győztes csapatok:

I. helyezett ÖKO Párt; Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr
II. helyezett Sanior Pisce; Mikszáth Kálmán Líceum, Pásztó
III. helyezett Csontszövetség; Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza
IV. helyezett Zrínyi Zeg.; Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

(Szabó Diána Lili, Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete)