Semmelweis Egészségverseny
#Prevenció

Orvostanhallgatók szerveznek versenyt középiskolásoknak

2017.03.23.
2 perces olvasási idő

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Semmelweis Egészségverseny a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének szervezésében. 280 középiskolás csapat jelentkezett a megmérettetésre, melynek negyedik és egyben döntő fordulója március 25-én lesz az Elméleti Orvostudományi Központban.

BOE

Már 1400 középiskoláshoz juthatnak el az Egyesületben tevékenykedő semmelweises orvostanhallgatók prevenciós anyagai, melyeket szakorvosok lektoráltak. A közel 300 oldalnyi tananyag összesen tíz témában bővíti a középiskolások egészségügyi ismereteit, a legfontosabbak többek között az alkohol-, dohányzás- és drogprevenció, elsősegélynyújtás, reproduktív egészség- és kardiovaszkuláris prevenció. A BOE idén is vállalta, hogy prevenciós anyagait nem csak írásban, hanem interaktív előadások formájában is elviszi a jelentkezett középiskolásoknak. A prevenciós órákon a versenyző csapatokon kívül az egész osztály ismeretei is bővülnek.

Budapestről 80 csapat jelentkezett, ám a semmelweises hallgatók egész Magyarországot körbeutazzák, közel 2500 kilométert megtéve, 54 vidéki város középiskolájába látogatnak majd el és tartanak prevenciós órákat.

“Tavalyhoz képest közel megkétszereztük a döntőbe jutott csapatok és a diákok számát. A jelentkezési határidőt kétszer is meg kellett hosszabbítanunk, mert azt vettük észre, hogy óriási az igény az egészségügyi információra és az ilyen témájú versenyre is, a tinédzserek körében. Az EV – ahogy mi hívjuk – hiánypótló a középiskolai versenyek palettáján, nincsen hozzá hasonló” – mondta Hajnes József, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének elnöke és az Egészségverseny főszervezője.

Jelenleg a verseny harmadik fordulója zajlik

A diákok feladata egy egészségnevelő kampány megtervezése, előkészítése és megvalósítása, melyet a verseny során szerzett tudás és a verseny segédanyagainak felhasználásával kell elkészíteniük. A verseny bármely témakörét felhasználhatják ehhez. Az egészségnevelő kampány célja, hogy a versenyző középiskolások a saját iskolájukban felkeltsék a többi tanuló figyelmét is a prevenció fontosságára.

“Nem jöhetett volna létre a verseny az Egyetem támogatása nélkül tavaly és idén sem. Az Általános Orvostudományi Kar gazdasági vezetőjének, Hegedűs Juditnak és Hunyady László dékán úrnak köszönhetjük a verseny folyamatos szakmai és anyagi támogatását. Dr. Tornóci László tanár úrnak pedig az online fordulók technikai megvalósítását köszönhetjük. Nagyon nagy szerepük volt azoknak a szakorvosoknak a verseny létrejöttében és szakmai minőségének megalkotásában, akik a prevenciós tananyagokat lektorálták. Több száz középiskolai tanárnak köszönhetjük közreműködését és a gyerekek felkészítését” – mondta Hajnes József főszervező.

Tavaly 80 BOE tag vett részt segítőként a döntő fordulóban

Orvostanhallgatók kísérték a csapatokat, valamint ők várták az egyes állomásokon is a 100 döntős diákot. A középiskolások gyakorolhatták a sürgősségi ellátás alapjait; az egyik feladatuk volt többek között, a BLS alkalmazása, valamint a félautomata defibrillátor használata egy hirtelen szívhalált imitáló szituációban, de felmerültek a hasonló helyzetekben elengedhetetlen mentőhívás gyakorlati kérdései is. A tavalyi feladatok között voltak még „klinikai esetek” kardiovaszkuláris, szexuálprevenciós és a túlzott alkoholfogyasztás témájában, ahol a versenyzők kipróbálhatták magukat a “gyógyító szerepében is”. A diákoknak a transzplantáció aktuális lehetőségeiről is be kellett számolniuk, sőt véradással kapcsolatos kérdéseket is kaptak az egyik állomáson.

“Nagy lehetőséget látunk a középiskolásoknak rendezett Semmelweis Egészségversenyben, hiszen így még több diákhoz juthat el Egyesületünk prevenciós tevékenysége. Évről-évre visszajelzést kapunk a diákok megszerezett ismereteiről ezzel a versennyel, ami a mi munkánk fejlődését is lehetővé teszi. Szeretnénk folyamatosan, minél több középiskolást bevonni a versenybe, szerencsére ehhez a Semmelweis Egyetem oktatóitól és dolgozóitól minden támogatást megkaptunk eddig is, és reményeink szerint így lesz ez a jövőben is.”-mondta Hajnes József, főszervező

(Szöveg: Szabó Diána Lili)