véradás
#Prevenció

Véradás: kiből lehet véradó donor?

2016.07.22.
2 perces olvasási idő

A véradás önkéntes véradóktól előzetes orvosi vizsgálatot követően, orvosi felügyelet alatt a nagyobb műtétekhez, bizonyos életmentő kezelésekhez, terápiás vérkészítmények előállításához és a további feldolgozáshoz szükséges vér levételét jelenti. Vajon kiből lehet donor? Milyen feltételeknek kell megfelelni? Hogyan zajlik a véradás?

boe

A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 450 milliliter teljes vért, valamint a vér vizsgálatához szükséges néhány kémcsőnyi mennyiséget vesznek le. A véradót donornak nevezzük.

Tudj meg többet! Normális, ha rosszul érzem magam vérvételnél?

Ki lehet donor vagyis ki jelentkezhet véradásra?

  • aki a betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves (65 év felett az Országos Vérellátó Szolgálattal kapcsolatban álló orvos engedélyével lehetséges a véradás)
  • akinek a testsúlya meghaladja az 50 kg-ot
  • aki egészségesnek érzi magát, nincs fertőző vagy más típusú betegsége
  • aki nem vérzékeny
  • aki nem szoptató anyuka

További kritérium, hogy két véradás között leglább 56 nap teljen el. Emellett a férfiak akár évente 5-ször is, de a nők maximum 3-szor adhatnak vért. A véradás helyszínén fényképes igazolványt kell bemutatni az adatok felvételéhez (pl. személyigazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, útlevél), valamint a TAJ kártyát és a lakcímkártyát is mindenképpen magunkkal kell vinnünk. A vér levétele előtt ki kell tölteni egy kérdőívet, amely a donor életvitelére, korábbi betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez rá.

Az irányított véradás: hogyan zajlik?

A véradásnak az a formája, amelynek során mi magunk jelölhetjük ki, hogy kinek szeretnénk adományozni a levett 450 ml vért. Az Országos Vérellátó Szolgálat ezeket az úgy nevezett „irányított vérkészítményeket” nyilvántartja és ha lehetséges, akkor az általunk megjelölt beteg kapja meg a vért. Ha mi vagyunk a donorok, akkor életmentő segítséget nyújthatunk ezzel a hozzátartozóinknak, barátainknak, elősegíthetjük a mielőbbi felépülésüket, gyógyulásukat. Emellett a beteg számára is megnyugtató lehet a tudat, hogy a vért tőlünk, egy rokontól, ismerőstől kapta. Viszont előfordulhat, hogy a beteg más vércsoportú, mint mi vagyunk, vagy bármilyen ok miatt, a mi vérünk nem megfelelő a számára. Természetesen ebben az esetben is meg fog történni a beteg ellátása a szükséges vérkészítménnyel. Ilyenkor a mi vérünket egy másik rászoruló beteg kapja meg. Irányított véradás előtt össze kell gyűjtenünk a beteg adatait, akinek adományozni szeretnénk. A következő információkra van szükségünk:

  • a beteg neve, leánykori neve
  • születési helye, ideje
  • TAJ száma
  • a beteget ellátó kórház, osztály neve, címe
  • a kezelőorvos neve, elérhetősége

Az irányított véradás menete mindössze annyiban különbözik a hagyományos véradástól, hogy előtte egy nyilatkozatot kell kitöltenünk, amely tartalmazni fogja az adatainkat, illetve a beteg előbb említett adatait.

ADJ VÉRT ÉS MENTS MEG HÁROM ÉLETET!

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boe, BOE Facebook)

Kapcsolódó címkék