Főoldal / MOZGÁS / Risztov Éva: a maximumot kell kihozni magamból!
  2012-05-13

Risztov Éva: a maximumot kell kihozni magamból!

Május 21-től egy hétig szurkolhatunk a debreceni úszó Európa-bajnokságon induló magyar sportolóknak, közöttük Risztov Évának, aki márciusban, szintén a cívisvárosban, az országos bajnokságon, az 1500 méteres gyorsúszást megnyerve javított saját országos csúcsán, ezzel a világranglista élére került.

- hirdetések -

Eredetileg Antwerpen adott volna otthont a viadalnak, ám a belga város pénzügyi okok miatt visszalépett. Ezután került a képbe Debrecen, ahol jól haladnak az előkészületek. Már megérkeztek az érmek, valamint a kontinensviadal kabalafigurái, a „fekete-fehér” pulik is – tudtuk meg Pénzes-Kemecsei Zsuzsától, a Debreceni Sportcentrum sajtóreferensétől. „Mostantól sorra jönnek az újabb és újabb átalakítási és építési munkálatok, igazi „nyüzsgős” munka kezdődött.”

Hazai vizeken

45 ország jelezte indulási szándékát a bajnokságon, a magyarok a legerősebb csapattal vesznek majd részt a cívisvárosban. Több válogatott kerettag is a helyszínen, a Debreceni Sportuszodában készült, de megtelt élversenyzőkkel a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda is, ahol az utóbbi hetekben többek között Risztov Éva is tréningezett.


Évi 2009 óta Debrecenben sportol, márciusban kirobbanó formában nyert három számban is: előbb a 400 és a 800 méteres gyorson, majd jött az 1500 méteres gyorsúszás, amely azért is különleges, mert országos csúcsot javított, ezzel pedig a világranglista élére került.

Két edzés között kaptuk mikrofonvégre az úszót, aki elmondta: teljes mértékben hazai pályán szállhat versenybe május végén. „A debreceni Úszó Európa-bajnokság egy nagyon fontos verseny, ahol a maximumot kell kihozni magamból, aztán majd ott a helyszínen derül ki, mire is elég ez a teljesítmény. Nem szabad azonban elfeledni, hogy ez az év az olimpiáról szól, ez az év versenye, erre koncentrálok a legjobban.”

Tudtad?

A 26 éves Évi Hódmezővásárhelyen született, ott is kezdett úszni.
13 éves volt, amikor megszerezte első magyar bajnoki aranyérmét.
2005-ben visszavonult, majd 2009-ben tért vissza.Harmadjára megy az olimpiára,2000-ben Sydneyben, négy év múlva pedig Athénban három-három számban versenyzett.
Az eddigi legjobb eredménye az olimpián: 400 méter vegyesen a negyedik lett 2004-ben.

Heti hat nap edzés

Évi hetente négyszer délelőtt és délután is edz. Reggel háromnegyed hattól tízig, majd délután háromtól hatig. „A Debreceni Sportcentrum igazolt versenyzőjeként a legtöbb időmet az ország egyik legszebb létesítményében, a Debreceni Sportuszodában töltöm. A délelőtti edzés úszásból és egy órás speciális erősítésből áll, a délutáni pedig csak úszásból. Tíz és három között jógára vagy masszázsra járok, és persze rendesen megebédelek.

Ezt az időszakot is hasznosan, feltöltődéssel töltöm el. Szerdán és szombaton „csak” reggeli edzések vannak, így délutánonként van időm egy kicsit lazítani, ilyenkor találkozom a barátaimmal, vagy elmegyek az Együtt az Állatokért Alapítvány telephelyére, ahol a befogadott kutyusokkal töltök el néhány órát. Elkötelezett kutyasétáltató önkéntes vagyok. Bár most erre kevés időm jut”.

Szűk 80 nap és itt az Olimpia!

A MOB minimálisan három aranyérmet és összesen 10 dobogós helyet vár a magyar sportolóktól, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

Az atlétákhoz hasonlóan az úszóknál is „A” és „B” szinteket határoztak meg a medencés versenyekre. Országonként két „A” szintes, vagy egy „B” szintes úszó indulhat az egyes versenyszámokban. A szintidőket 2012. július 3-ig lehet teljesíteni. Hazai medencében az országos bajnokságon, a junior bajnokságon, a budapesti bajnokságon, valamint a május végi debreceni Európa-bajnokságon van erre lehetőség – olvasható a MOB honlapján.

(T. A.)