fogyás
#Mozgás

Az igazság a súlyvesztésről és az edzésről

2011.10.26.
4 perces olvasási idő

A kutatók legújabb vizsgálata arról, hogy ténylegesen mennyi edzés kell a fogyáshoz vagy éppen az elért állapot fenntartásához.

Hányszor, de hányszor hallottad már: ahhoz, hogy elkezdj fogyni, edzened kell és odafigyelni az étkezési szokásaidra! Ergo az elégetett kalóriának többnek kell lennie, mint az elfogyasztottnak.

De persze, ha már egy jó ideje odafigyelsz mindenre és keményen edzel, a kilók viszont nem akarnak eltűnni, kezdesz elgondolkodni azon, hogy vajon miért nem működik ez a látszólag teljesen egyszerű stratégia a kilókkal szemben.

Azonban ne rakd be a futócipőd a szekrénybe és ne dobd be a törölközőt! Ha ezt teszed, akkor már el is búcsúzhatsz a súlyvesztéstől! Először nézzük meg, hogy pontosan mi is a célod, mit is vársz el az edzésektől. Mai cikkünkben 5 olyan tényezőt vizsgálunk, amelyek az edzés és a kilók közötti kapcsolatot vizsgálja. Csapjunk is bele!

1. Az edzés csak egy része a fogyásnak!

Ülj a kanapén, vagy éppen legyél az edzőteremben, teljesen mindegy. A kalóriatáblázatok, a megfelelő ki és bevitel, nem lebeghet mindig a szemed előtt. Dr. Robert Kushner elmondta: „ A legtöbb betegem úgy jön hozzám, hogy egyből panasszal kezdi. A legtöbbször ez a panasz arról szól, hogy hiába edz keményen, az eredmény mégsem látszik meg.”

„A legtöbbször így fogalmaznak: az elmúlt 3 hónapban hetente háromszor 30 percet edzettem, és mindösszesen 1 kg-ot fogytam. Szerintem valami nincs rendben az anyagcserémmel” – mondta Dr. Kushner.edzés

A szakértők általában azt ajánlják, hogy legalább az edzés kezdetén a páciensek fokozottan figyeljenek oda a kalória bevitelre és az étkezésre.

„Az első dolog, amit el kell érnünk, hogy a páciens tartsa magát a diétához. Aztán, miután a delikvens már magán érzi, hogy egyre könnyebb és egyre többet bír, minél többet meg kell tenni annak érdekében, hogy fizikailag aktív maradjon. Ezután, ez már egyfajta életstílussá válik, és az életednak továbbra is része lesz, hogy szinten tartsd a súlyodat.”

Természetesen Dr. Kushner megközelítése csak egy a sok közül. Vannak, akik kifejezetten csak a korai és igencsak aktív életmódot tartják fontosnak, mint például Dr. James O. Hill.

Persze könnyebb elégetni 1000 kalóriát egy komoly diétával, mint mindezt edzéssel elérni, Dr. Hill azonban mégis hozzáteszi: „Rengeteg tanulmány kimutatta már, hogy az edzés igenis csökkentheti a súlyúnkat, ha azt kitartóan, állandóan és megfelelő ütemben csináljuk.” Hogy mennyit fogysz? Nos, ez csak rajtad áll” –tette hozzá.

Vannak szakértők, akik az elhízott embereknél azonnal a mozgást javasolják. Ugyanis ez nem csak a külsőségekben mutat újítást és felfrissülést, hanem a léleknek is segít. Sokan már az első kezeléstől kezdve ajánlják, sőt csináltatnak feladatokat a páciensekkel, de természetesen csakis az ő képességeikhez mérten, egészségüket nem veszélyeztetve.

Többen, köztük Pamela Peeke – A mozgás gyógyszer c. kampány szóvivője - is úgy véli, hogy azáltal, hogy sétálni küldi, majd pedig később komolyabb gyakorlatokat végeztet pácienseivel, ők újra elkezdik majd élvezni az életet. Újra használják majd a testüket és szépen lassan kialakul róla egy másfajta képük. A testük később már életük része lesz, nem pedig a megszégyenülés, a gyötrelem és a megaláztatás jelképe.

2. Az edzés elengedhetetlen a fenntartáshoz

Az összes megkérdezett szakértő egyöntetűleg hangsúlyozta ki a következő tényt: Teljesen mindegy, hogy hogyan szabadultál meg a felesleges kilóktól. Ahhoz, hogy fenntartsd, ezt az állapotot edzened kell!

„Nem győzöm elégszer hangsúlyozni a fenti mondatot! Mindig újra és újra elmondom minden páciensemnek. Ma ugyanis nagyon kevés olyan ember van, aki meg tudná tartani egészséges súlyát mindenféle mozgás nélkül.” –mondta Hill.

„Megfigyeléseink ugyanis azt mutatták, hogy azok az emberek, akik csakis a diétára koncentrálni fizikai aktivitás nélkül, hosszútávon nem feltétlenül sikeresek.” – mondta Hill. Továbbá figyelmeztet arra, hogy a diétákkal nagyon könnyen fogyhatunk, de általában csak átmenetileg. Ha ugyanis nem végzünk mellé semmiféle edzést, a diéta végeztével súlyunk nagyon könnyen visszaszökkenhet.

„Ha súlyról, vagy súlyvesztésről van szó, nem beszélhetünk csak szimplán diétáról, vagy csak szimplán edzésről. A legfontosabb, hogy ezeknek együtt kell működnie a siker érdekében.” – mondta Dr. Timothy Church.

3. Az étkezés gyakran megsemmisítheti az elért eredményeid.

Előfordulhat, hogy az edzés, nem hoz annyit, mint amennyinek te azt valójában hiszed.

„Az átlagember általában felülbecsli saját edzőtermi erőfeszítéseit átlagosan 30%-kal, és általában alulbecsüli az ételfogyasztását 30%-kal. – mondta Kathianne Sellers Williams, dietetikus.

Ezt sajnos sokszor Williams is látja betegein. „ Mindig megnézem, hogy a pácienseim mennyit edzettek és mit fogyasztottak és sokszor a dolgok csak úgy összeadódnak. Sokan gondolják úgy, hogy épp most töltöttem egy órát vagy egy fél órát az edzőteremben, hát nyugodtan ehetek, hiszen ellensúlyozva van. Sajnos a valóság azonban az, hogy az élelmiszeradagok ekkor túlságosan nagyok” – mondta Williams.

Azt pedig még ekkor bele se számoltuk, hogy egész napi mennyi mozgást, vagy mennyi pihenést végzett az illető. Továbbá azt sem, hogy más étkezéseken mennyit fogyasztott, mondta Peeke.

„A nap többi részében legtöbbször csak ülünk, és többször is eszünk” – mondta Peeke. „Hát hogyan is tudnánk elégetni a plusz kilókat, ha mindösszesen csak eddig terjed a figyelmünk?” – tette hozzá.

Továbbá nem lehet egyértelműen megmondani, hogy pontosan mennyi kalóriát is égettél el, mondta Church. „Előfordulhat, hogy egy kemény edzés után úgy gondolod, hogy váó, most tényleg megtettem mindent és ez most két napra elég is lesz. Az igazság azonban ettől messze áll, és egy kemény edzés hatása csak magában nem tart ki két napig.” – mondta.

4. Az edzőtermi gépek talán nem mondanak el mindent a kalóriákról.

A futópadoknak és a legtöbb konditermi gépnek van olyan kijelzője, amelyen kiírja, hogy éppen mennyi kalóriát égettél el. Ezek az adatok elég közel vannak a valósághoz de „mindenkinél változhat egy kicsit.” – mondta Dr. Kong Chen.

Pontosan ezért Chen azt javasolja, hogy motiválásképp feltétlenül figyeljünk ezekre az adatokra, de az étrendünket azonban ne ezekre az adatokra alapozzuk.

„Például, a gép szerint 3-400 kalóriát égetsz el. Ha ezt az intenzitást megtartod, vagy fokozatosan növeled, biztos, hogy eléred a célod. De ha mindig megeszed pontosan ezt a mennyiségű kalóriát, akkor ezt a módszert nem neked találták ki.” –mondta Chen.

A gépek ugyanis nem adják hozzá azt a kalóriát, amelyet, az edzőtermen kívül égetsz el.

„Így tehát egy nap nem csak 400 kalóriát égetsz el. A munkahelyi mozgás, a gyerekekkel való játszás, stb. gyakran 70 kalória körül éget, de egyes esetekben ez több is lehet. Az eredmény így még nagyobb, amelyet a gép azonban nem tud kiírni.” –mondta Kushner. Persze ez előfordulhat étkezésnél is csak fordítva. Több kalória a kevesebb edzés mozgás fejében nem túl kifizetendő. Így nem túl jó dolog kicentizni!

5. Napi egy edzés nem biztos, hogy elég

A súlyod megtartása – és az egész egészséged – érdekében a legjobb, ha egy fizikailag aktív életet élsz, amely túlmutat azon a pár perc edzésen, amit rendszeresen végzel.

„Ez nem csak arról, a 30 perc edzésről szól” – mondja Chen. „Ez tulajdonképpen egyfajta harc is az elkényelmesedett környezet és a székek ellen.”

„Az előző mondatnak az üzenete nem az, hogy a futópadon eltöltött 30 perc nem jó, hanem az, hogy ez a fél óra nem pótolja a maradék 23 és fél óra ülést, rosszabb esetben semmittevést.” – mondta Hill. Hill továbbá bátorítja az embereket, hogy a mozgást szőjék bele a mindennapjaikba, de ne csak fél órára. „Tegyél valamit napközbe is, hogy valahova el kelljen menned, és használd ki azt a pár percet, amíg nem ülsz.” – tette hozzá.

Chan továbbá azt ajánlja, hogy realisztikus célokat tűzzünk ki magunk elé és szépen, lépésről lépésre haladjunk a fő cél felé.

Ahogyan a kalóriák beviteléről és elégetéséről sem szabad megfeledkezned az aktív életed alatt, úgy nem szabad elfeledned, aludni, pihenni és elkerülni a stresszt, a súlyodra ugyanis ezek is kihatással lehetnek, mondta Williams.

„Az egyén teljes életstílusát meg kell vizsgálnunk, nem csak azt, hogy mikor megy le az edzőterembe és ott mit csinál.” – mondta. „A súly és az elhízás nagyon összetett dolog, így butaság lenne csakis tápanyagokra és edzésre vonatkoztatni. Ezek persze igen nagy szerepet játszanak, de nem az egészet!” – zárta beszédét Williams.

(Cs. B., webmd.com)