foci
#Mozgás

A hideg jótékony hatása, nem csak focistáknak

2011.01.06.
1 perces olvasási idő

A hideg szauna, vagy más néven a krioterápia, egy új módszer, mellyel szervezetünk fittségét, általános jó közérzetünket, immunrendszerünket erősíthetjük.

Itthon is egyre többen fedezik fel jótékony hatását, alkalmazzák mozgás és légzőszervi, sőt egyes bőrpanaszokra is. Elve egyszerű: történetesen a szervezet saját hőtermelésére van hatással, annak fokozásával egy sor jótékony folyamatot indít el, melyek hatása egész testünkre kiterjed.

A berendezést forgalmazó cég képviselője ismertette az eljárás egyszerűségét. Maga a készülék egy szigetelt kabin, benne egy tartállyal, melyben folyékony nitrogén található (a -180C-ra hűtött N2 gáz ilyenkor folyékony halmazállapotú lesz), ennek párolgása révén a környező levegőt igen alacsony hőmérsékletűre hűti, s ez alá kell beállni pár percre. A hideg levegőt belélegezve a test és a bőr egyaránt lehűl valamelyest. A kezelés során a szervezet védekező reakcióba kezd, hormon és enzim felszabadulással megemeli a test hőjét, fokozza a vérkeringést.

Ezáltal a normális érték fölé növekszik a testhőmérséklet, ez a folyamat mintegy másfél órán át tart. A kezelés regeneráló hatása, a szervezetben kiváltott fájdalomcsökkentő, görcsoldó és gyulladáscsökkentő folyamatok révén valósul meg. Különösen javallott időseknek, aktív sportot pl. focit űzőknek, különféle mozgásszervi betegséggel rendelkezőknek. Eredményesen csökkenthetőek a reumatikus panaszok, sportsérülések, gyulladások okozta fájdalmak, műtétek utáni felépülés meggyorsítása, jó közérzet emelése, depresszió vagy szenvedélybetegségek kezelésére is alkalmazható. Valamint segít egyes légzésproblémák, például asztma vagy egyéb betegségek: a nátha, influenza megelőzésében.

Melyek azok az esetek, amikor alkalmazása ellenjavallt?

  • Legyengült szervezet esetében
  • Súlyos szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek, magas vérnyomás és agyi vérkeringés problémája esetén
  • Infarktust átélt személyeknél
  • Lázas betegnél
  • Tüdő és légzésgonddal küzdő embereknél (TBC)
  • Terhesség esetén és 10 éves kor alatt nem ajánlott
  • Rosszindulatú daganatos betegség esetén
  • Hideg által kiváltott érzékenység esetén

Mivel a hideg által kiváltott sokk hatására a szervezet több energiát éget el, ezért segít a fogyásban is, ennek mellékhatása a narancsbőr csökkentése. Serkenti az anyagcserét így a káros anyagok is jobban távoznak a szervezetből. Szerte a világon sok sportoló használja megelégedéssel, gyakran saját hidegszaunája van minden egyes klubnak. A hazai sportolók is előszeretettel alkalmazzák az új terápiás lehetőséget, különösen focistáink érezték mennyivel gyorsabban javulnak sérüléseik, egyben frissen és jó formában tudnak nekivágni a meccseknek egy kis fagyos szaunázás után.

Kapcsolódó címkék

sport