edzés
#Mozgás

Az intenzív sportolás függőséget okozhat!

2014.04.13.
2 perces olvasási idő

Akik nagyon intenzíven hódolnak valamelyik sportágnak, már rövid ideig tartó tétlenség és mozdulatlanság után is rosszul érzik magukat. Ilyenkor leggyakrabban megmagyarázhatatlan hiányérzetük van. A válasz pedig nagyon is kézenfekvő: a testmozgás hiánya lép fel.

A sportolás ugyanis ugyanolyan függőséget válthat ki, mint az alkohol vagy a nikotin, s ha elmarad a megszokott mozgásadag, jönnek az elvonási tünetek – állítják amerikai kutatók, miután kísérleti patkányokon elvégzett megfigyeléseiket befejezték. A „pólyás koruk óta” mókuskerékhez szoktatott rágcsálók ugyanis elvonási tüneteket produkáltak, miután jól bevált fitneszeszközeiket a „csúnya, gonosz” tudósok elvették.
„A rendszeresen nagy mennyiségű futás bizonyos szempontból a drogfüggőséghez hasonlítható” – mondja Robin Kanarek, a tanulmányt elkészítő tudósok vezetője, a massachusetts-i Tufts Egyetem vezető kutatója. A szakértő szerint – ebből kiindulva – a kábítószer függőségben szenvedőknek egy intenzív sportprogram segíthet megszabadulni káros szenvedélyüktől. Kanarek arra épít, hogy az extrém testi megerőltetés a drogfogyasztáshoz hasonló, a függők számára kellemes élményt nyújthat.

A megerőltető sport és a függőség kapcsolatának vizsgálatakor az amerikai kutatók különböző csoportokba osztották a kísérleti patkányokat: az egyik társaság szabadon használhatta a futókereket, míg a másik tagjait tétlenségre ítélték. Az étkezéseket illetően az egyik csoport egyszer kapott enni, a másik pedig szabad hozzáférést kapott az élelemhez. Pár hét után a kutatók megvonták a mókuskereket a rágcsálók mindegyikétől, és egy olyan anyagot adtak a kisállatoknak, amilyet a heroin-mérgezéssel kórházba szállítottak szoktak kapni. A szer azonnal kábítószer elvonási tüneteket okoz, ezúttal azonban a futáshoz szükséges kerékhez megvonásához kapcsolódott a kellemetlen tünet.

Túlzott mennyiségű mozgás – extrém tünetek

Míg az inaktív patkányok nem mutattak olyan jeleket, hogy elvonási tünetektől nyögnének, az edzett rágcsálók remegtek, fel-le szaladgáltak, mindent rágni kezdtek, ami útjukba került, s emellett szemhéjuk is rángott a feszültségtSúlyzós edzésől.

A legrosszabb állapotban azok az állatok voltak, akik korábban a legtöbbet futották, s emellett a legkevesebbet ettek. Ha az emberekhez kellene hasonlítani őket, a kutatók leginkább az anorexiában szenvedő sportolókat említenék összevetési alapul.

A tudósok a látványos elvonási tünetekből arra következtetnek, hogy az extrém mennyiségű sportolás ugyanolyan reakciót vált ki az agy jutalmazásért felelős központjában, mint a kábítószerek. Mivel a patkányok és az ember idegrendszere számos alapvető egyezést mutat, Kanarek és kollégái szerint a megfigyelés eredménye ránk, emberekre is érvényes.

A szakértő ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a függőség veszélye nem jelenthet kifogást akkor, amikor valaki a rendszeres testmozgás alól szeretne kibújni: „tanulmányunkban az extrém mennyiségű testmozgást vizsgáltuk, s csak ez válthat ki káros reakciót szervezetünkből.

Mindaddig, amíg a napi testmozgás nem kezd túlzott méreteket ölteni, s nem az egész élet forog az önhajhászó sport körül, nincs mitől aggódnia senkinek” – teszi hozzá a félreértések és félre magyarázások elkerülése végett.