Lélek, család

#Lélek #család

289 db cikk a témában

Unom, hogy gyerekként kezelnek...
#felelősség
2023.09.22.

Unom, hogy gyerekként kezelnek...

A felnőttek nem vesznek mindig komolyan, amikor még középiskolás vagy, sőt, talán még akkor sem, amikor már főiskolára vagy egyetemre jársz. Igaz, hogy már csak egy pár évre vagy attól, hogy törvényesen is felnőttnek számíts, de a szüleid ezt sajnos hajlamosak elfelejteni. Születésedtől fogva nevelnek, úgyhogy ahhoz vannak szokva, hogy gyerekként tekintsenek rád. Azonban tehetsz pár dolgot annak érdekében, hogy elérd, hogy megváltoztassák ezt a hozzáállást. Íme, a listánk.

Apukám csalja anyukámat. Mit tegyek?
#család
2023.07.22.

Apukám csalja anyukámat. Mit tegyek?

Nemrég rájöttem, hogy az apukámnak nőügyei vannak. Apukám talán már nem szereti anyát, viszont tudom, hogy ő még mindig szerelmes apába.

Leválni a szülőkről - avagy az önállósodás buktatói
#leválás
2023.06.21.

Leválni a szülőkről - avagy az önállósodás buktatói

Életed legmeghatározóbb kapcsolata a szüleidhez fűz. Vágysz a szeretetükre, törődésükre, figyelmükre - Te magad is rajongásig szereted őket, de… De eljön a pillanat, amikor az önállósodás útjára lépve egyre több dolgot másképp látsz, mint ők. Kamasz vagy - természetes folyamat, hogy feszegetni kezded a határaidat, és lassan, de biztosan elindulsz a felnőtté válás útján.

Mi az a mozaikcsalád?
#család
2023.06.18.

Mi az a mozaikcsalád?

Család. A téged körülvevő társas közeg legalapvetőbb egysége. Napjainkban - a végbemenő gazdasági, társadalmi és szemléletbeli változások eredményeképpen - már nemcsak a hagyományos családforma létezik, hanem új családformák jöttek és jönnek létre.

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?
#felnőtt
2023.05.30.

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?

Amikor betöltjük a 18 éves kort, hivatalosan felnőtt jogokkal bírunk. De egészen más az, hogy a családban is elismernek és felnőttként kezelnek. Miért van ez? Mitől lesz valakiből érett felnőtt?

Bumeráng gyerek – Ne akarj ilyen lenni
#bumeráng gyerek
2023.05.04.

Bumeráng gyerek – Ne akarj ilyen lenni

Bumeráng gyerek. Te hallottál már róla? Ők azok, akik 18 évesen elköltöznek otthonról, majd néhány év múlva visszatérnek a szülői házba, amikor anyagilag nehéz helyzetbe kerülnek. Sok család számára egy felnőtt gyermek támogatása érzelmi és anyagi terhet jelenthet.

Miért viselkednek furán a szüleink?
#szülő
2023.04.10.

Miért viselkednek furán a szüleink?

A szülők is emberek, és bár sokszor a jó szándék vezérli őket, a viselkedésükön mégis nehéz kiigazodni. A különböző szülői nevelési stílusokat többen is kutatták, így ezekre többféle elnevezés is létezik. Nem biztos, hogy egy szülő kizárólag egy kategóriába tartozik, mert ötvözhet tulajdonságokat több kategóriából is. Nézzük meg a legjellemzőbbeket!

Valóban létezik a testvérféltékenység?
#testvér
2023.04.02.

Valóban létezik a testvérféltékenység?

Most őszintén: voltál már féltékeny a testvéredre? Magadnak bevallhatod, hiszen a mindennapos viták, veszekedések, huzavonák mögött bizony nagyon gyakran ez áll. Természetes érzés, amivel minden embernek meg kell küzdenie, akinek testvére van - csak az nem mindegy, hogy meddig tart, milyen intenzitású, illetve hogyan tudsz felülkerekedni rajta.

Mi az a reaktív kötődési zavar?
#reaktív kötődés
2023.03.21.

Mi az a reaktív kötődési zavar?

Kötődés. Mit jelent a számodra ez a szó? Fontos lenne ezt tudni, mert a ragaszkodási stílusod nagymértékben befolyásolni fogja az életedet, a kapcsolataidat, azok erősségeit és gyengeségeit. A kötődés gyermekkorban jön létre szüleiddel vagy a gondozóiddal, és felnőttként a kapcsolataid működési modelljeként működik.

5 tipp a hatékony bocsánatkéréshez
#bocsánat
2023.01.04.

5 tipp a hatékony bocsánatkéréshez

Bocsánatot kérni nem olyan egyszerű, mint amilyennek azt elsőre gondolnád. Valószínűleg a megbocsátáshoz senkinek sem elég az, hogy azt mondod, „bocsánat”. Akitől bocsánatot kérsz, annak látnia kell, hogy valóban őszinte a bocsánatkérésed, illetve hogy tényleg megbántad a dolgot, és komolyan is gondolod.

Karácsony a világ körül: Amerika
#ünnep
2022.12.23.

Karácsony a világ körül: Amerika

Az amerikai Mikulás, vagyis Santa Claus, 1860-ban született az USA-ban, és nevét a holland telepesekkel együtt érkezett Sintaklaus után kapta. Bár a hollandok már a 17. században magukkal hozták Sintaklaust, Amerikában egészen addig nem töltött be jelentős karácsonyi szerepet, míg 1809-ben fel nem tűnt Washington Irving egyik novellájában. Ekkor azonban még St. Nicholas-ként ismerték, akinek sem piros ruhája, sem rénszarvasfogata nem volt, ám ugyanúgy minden évben ajándékot hozott a gyermekeknek.

Hogyan beszélj a szüleiddel, ha depressziósnak érzed magad?
#depresszió
2022.12.17.

Hogyan beszélj a szüleiddel, ha depressziósnak érzed magad?

Ha depressziósnak, magányosnak érzed magad, vagy olyan problémád van, amelyet nem tudsz megoldani, segítséget és támogatást kell kérned. Beszélj egy szülővel vagy egy másik felnőttel a környezetedben. Tudasd velük, min mész keresztül.

Mit vegyél karácsonyra?
#karácsony
2022.12.15.

Mit vegyél karácsonyra?

Megfigyelted, hogy a tv-ben két reklám között olykor van műsor is? Hogy karácsony tájékán mindig megnő a felhajtás a boltok körül, hogy egyre több reklám jelenik meg? Minden a vásárlásról szól, de hogyan vesznek rá, hogy vásárolj bármit is?

8 kommunikációs tipp a mindennapokra
#vita
2022.12.04.

8 kommunikációs tipp a mindennapokra

Sok ember küzd azzal, hogy elsajátítsa a korrekt érvelés képességét. Egy kapcsolatban alapvető dolog, hogy ki tudjunk állni az igazunkért úgy, hogy közben nem dühítjük fel a partnerünket. Íme, néhány kommunikációs eszköz az ellentétek feloldására és a társas érintkezés megkönnyítésére.

Mi az a sharenting?
#sharenting
2022.08.27.

Mi az a sharenting?

Már az is bőven ciki volt, amikor az anyukád a meztelen baba fotóidat mutogatta a barátnőinek, de az, hogy nap mint nap saját magaddal nézel farkasszemet a szüleid közösségi oldalain, már tényleg zavarba ejtő, kínos és kellemetlen.