trekking
#Ezt látnod kell

Trekking télen – hogyan öltözzek? Útmutató

2023.11.21.
2 perces olvasási idő

Festői kilátás, friss levegő, kikapcsolódás távol a városi nyüzsgéstől és a mindennapi gondoktól – a hegyi trekking mindig jó ötlet, de a csúcsok meghódítása télen komoly kihívás. Hogyan készüljünk rá? Mit érdemes tudni a téli túrázásról? (x)

Téli túrázás – mit kell tudni róla?

túrázó párA téli trekking, vagyis a hegyekbe való kirándulás minden túrarajongó álma. A tied is? Mielőtt elindulnál az ösvényen, győződj meg arról, hogy megfelelően felkészültél, amiben a Sportano Jack Wolfskin márkakategóriája a segítségedre lesz: https://sportano.hu/markak/jack-wolfskin.

A téli trekking határozottan különbözik a nyári vagy tavaszi túrázástól, és nem csak az alacsonyabb hőmérséklet vagy a hó miatt. Érdemes észben tartani, hogy a remek szórakozáson és a felejthetetlen kilátáson kívül számos kihívás és veszély vár ránk télen a hegyekben. Mire kell felkészülnünk? Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, amikor az év leghidegebb hónapjaira tervezünk hegyi kirándulást?

  • Rövid nappalok – ez az egyik fő alapkérdés, amelyre emlékeznünk kell a téli túrázás kitűzésekor. Ellenőrizd, hogy az adott intervallum napjain mikor kel fel és mikor nyugszik a nap, majd tervezd meg a kirándulást a várható tempónak és a megtenni kívánt kilométereknek megfelelően. A megfelelő felszerelés ilyenkor kötelező!
  • Különféle felületek – csúszóstól, nedvesen át a jegesig és a derékig érő hófúvásig. A túraidő megtervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy az ösvény körülményei meglephetnek bennünket, így a vártnál tovább tarthat az egyes szakaszok teljesítése.
  • A terepen való tájékozódási nehézségek – például intenzív havazás miatt, amely megváltoztathatja a terepet vagy a takaró rétegeket. Ezért mielőtt télen a hegyekbe megyünk, szerezzünk be egy jó GPS-t.
  • Lavinás területek – a legnagyobb veszély, amely télen a hegyekben vár ránk. Ez az egyik oka annak, hogy kezdőknek ajánlott alacsony hegyekben túrázni. Függetlenül a túra céljától, legyél naprakész a fenyegetettségekkel kapcsolatos információkkal, és mentsd el az összes elérhető hegyi mentő számot a telefonodba!
  • Az alacsony hőmérséklet – télen a hegyekben nyilván senkit sem lep meg, de a téli túrákra való pakolásnál először ezt kell figyelembe vennünk. Csak egy jól megpakolt hátizsák és megfelelően kiválasztott öltözet védhet meg minket a hőveszteségtől!

Hogyan öltözzünk a hegyekbe télen?

hegymászóMilyen ruházat a legjobb télen a hegyekben? Olyan, ami vízálló és több szinten biztosítja az optimális hőkomfortot. Ahogy az őszi vagy tavaszi trekkingnél, úgy télen is érdemes rétegesen öltözni. A téli időjárás beköszöntével azonban fel kell készülnünk az igazán alacsony hőmérsékletekre, amelyek jócskán lekúszhatnak a mínusz tartományokba. Érdemes tehát ügyelni arra, hogy az öltözék minden eleme jó minőségű anyagból készüljön és betöltse funkcióját! A pamut ruhák használata nem ajánlott, mivel gyorsan felszívják az izzadságot, de sokáig tart a száradás, így lehűtik a testet. Jó választás lehet a funkcionális szintetikus szövet, a gyapjú vagy a természetes merinó gyapjú. Ügyeljünk a stílusok és méretek kiválasztására is. A téli hegyi túrázáshoz használt ruházat ne korlátozza a mozgást és ne legyen szűk – elvégre egész nap ebben rójuk a kilométereket!

Mire kell figyelni a téli hegyi túrázáshoz szükséges lábbeli kiválasztásakor?

Az igazán masszív cipő kötelező alapfelszerelés. Milyet válasszunk egy téli hegyi trekkinghez? Először is vízállót, lehetőleg membránnal és magas boka felsőrésszel. Az ilyen téli túracipő stabilizálja a legjobban a lábfejet, a bokát és a bokaízületet, és egyben véd a nedvesség ellen, még hófúvás közben is. A talp is döntő fontosságú. A női és férfi téli túracipőknek merev cipőbelső résszel és télre kalibrált, megfelelő tapadást garantáló futófelülettel kell rendelkezniük. A legjobb trekking cipőkhöz itt hagyjuk neked a Sportano túrabakancs repertoárjának linkjét: https://sportano.hu/turabakancs

Szponzorált tartalom