z generáció
#Ezt látnod kell

Hogyan működik a Z generáció - A figyelemzavarosak és lusták korát éljük?

2022.05.31.
2 perces olvasási idő

A Z generáció szinte csak rosszat hall magáról, pedig olyan képességekkel rendelkezik, amelyekkel más generáció nem. (x)

Biztosan te is számtalanszor kaptad már meg otthon, a médiában vagy éppen a nagyszülőktől, hogy “ez a generációs se tanulni, se dolgozni nem tud”. Pedig nem így érzed magad és a számok sem ezt mutatják: soha ennyire nem voltak még leterhelve a diákok az iskolában, és soha ennyit nem dolgoztunk, mint most. Az online munkavállalásnak ugyanis van egy hatalmas hátránya: mindig online vagyunk. A magánélet és a munka egyensúlya felborult, vagy talán nem is létezett ennél a generációnál.

Z generáció

A Z generációt a szakirodalom általában az 1996-2013 között született fiatalokra érti. Ez azt jelenti, hogy a generáció legfiatalabb tagjai mindössze 8-9 évesek, a legidősebb tagjai pedig 25-26. Valószínűleg most, vagy nemrégiben léptek ki a munkaerőpiacra, és egy dologban térnek el csak igazán az előző generációktól: szinte már okoskütyüvel a kezükben születtek, amelyeket mind megtalálsz az Árukereső honlapján. Biztosan te is naphosszat elvagy a mobilodon és a laptopodon, és pörgeted a TikTok-ot, Instagramot és a Youtube-ot. Bizonyos felmérések szerint a figyelem mindössze 2,8 másodpercre csökkent ennél a generációnál, és tagjai jelentősen ki vannak téve az online zaklatásnak, valamint magasabb a depresszió és a szorongás aránya.

A Z generáció életútja

A generáció tagjai általában egykék a családban, ritkább a 2-3 testvér megléte, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy több figyelem is jut nekik. Általában már mindkét szülő teljes állásban dolgozik, így már akár 1-1,5 éves korunktól fogva szocializálódunk a bölcsődében. A család többi tagja távol él, így szüleink nem számíthatnak úgy a segítségre, a nagymamára és nagynénire, mint régen.

Gyakorta hallhatod az idősebb generáció tagjaitól, hogy “lusta vagy”, “elkényeztetett”, nem tudsz se dolgozni se tanulni. A baby boomerek egyenesen azon aggódnak, hogy hogyan fogjuk kitermelni nekik a nyugdíjat, miből fognak élni, ha ennyire nem tudunk dolgozni. Miközben pedig soha ilyen sokáig nem maradtunk iskolában: az alapdiploma megszerzése a nagyvárosokban már szinte kötelező, a mesterdiploma pedig korántsem olyan kiváltság, mint egykor volt. Emiatt a munkaerőpiacra is csak késve, 22-25 éves korunk között lépünk ki, és egy valamit nagyon megtanultunk egyetemi éveink alatt: magolni, és azt, hogy minden változik körülöttünk.

A Z generáció munkamorálja

A Z generáció beleszületett a digitalizációba. Nem online lenni nem létezik, éppen emiatt a gyorsan változó környezet a lételemünk. A rugalmasság, az állandó munkavégzés, a hétköznapok és hétvége egybefolyása mind teljesen természetes jelenség számunkra. A pandémia pedig sosem látott mértékben kényszerített mindenkit az online térbe és az otthoni munkavégzésre: ahol a Z generáció tagjai igazán otthonosan mozognak. Tudjuk, hogy a legfontosabb a munka során a kapcsolati háló és az egyéniség megélése. Vállalkozóbb szelleműek vagyunk, kevésbé érdekelnek minket az anyagi javak, inkább az a fontos, hogy minél gyorsabban lépkedjünk a karrier létrán. Ha ez az egyik helyen nem történik meg, mert úgy érezzük, nem veszik észre a bennünk rejlő potenciált, akkor mehetünk is a következőre. Emiatt viszont job-hoppereknek tűnhetünk, hiszen már nem követjük azt a példát, hogy akár évtizedeket töltsünk egyetlen munkahelyen. Ha nem kapjuk meg, amit akarunk, akár néhány hónapon belül felállunk az asztaltól.

A Z generáció számára a legfontosabb, hogy legyen előrelépési és fejlődési lehetőség, valamint az, hogy meghallgassák az ötleteiket. A generáció tagjai általában kreatívak, individualisták és jó kommunikációs készséggel és gyors alkalmazkodási és tanulási képességgel rendelkeznek. Ez a felgyorsult világ azonban kiégést, nagyon magas stresszt és akár depressziót is okozhat. Érdemes emiatt több figyelmet fordítani a mentális egészségre, a különböző stresszlevezető technikák elsajátítására.

Amikor azt mondják, hogy nem értesz semmihez, gondolj erre: kreatív és egyéni látásmóddal rendelkező vagy, akinek szinte végtelen a munkabírása. A terhelhetőség, a figyelem megosztása és az a gyors alkalmazkodási képesség, amellyel rendelkezel, csak még jobb munkaerővé fog tenni!