olvasás autóban
#Betegségek

Miért lesz hányingerünk, ha autóban olvasunk?

2020.08.08.
1 perces olvasási idő

Van, aki szerencsés, és autóban is tud olvasni. De a legtöbben rosszul lesznek, ha buszon, autóban vagy éppen vonaton elővesznek egy könyvet vagy újságot, és elkezdik olvasni a szöveget. Miért van ez? A válasz nem is olyan egyszerű. - olvasható az eduline.hu-n.

Pedig mennyi időt lehetne spórolni azzal, ha hazafelé menet átfuthatnátok az egyetemi jegyzetet, elolvashatnátok a kötelező olvasmányt. Az említett jelenség alapja az "utazási betegség".

Ez akkor jelentkezik, amikor az agy ellentmondásos jelzéseket kap a helyzetünkről. Ha valamilyen járműben ülünk, az egyensúly-érzékelésért felelős belsőfül észreveszi, hogy mozgásban vagyunk, viszont ha közben könyvet olvasunk, a szemünk csak a mozdulatlan papírt vagy képernyőt látja.

Mivel az, hogy valójában mozgásban vagyunk, nem kap vizuális megerősítést, az agyunk "összezavarodik", az ellentmondást pedig azzal próbálja feloldani, hogy biztosan hallucinálunk. A hallucinációt pedig leginkább valamilyen méreganyag okozhatja, ezért az agy beindítja az idegmérgekkel szembeni védekezőmechanizmust: a hányingert.

Ha utazás közben néha kinéztek az ablakon, enyhíthetitek ezt az érzést - de a legbiztosabb módszer, ha nem olvastok az autóban.

(Eduline)