bőrrák
#Betegségek

Milyen betegséggel küzd az X-men sztárja?

2016.02.12.
1 perces olvasási idő

Egy példa arra, hogy mi történik, ha nem használsz naptejet - ezzel a figyelemfelkeltő mondattal töltött fel magáról képet Hugh Jackman a legnépszerűbb közösségi oldalra. A bekötött orrú színész a naptej használatára és a szűrővizsgálatok fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet.

A 47 éves Ausztrál színésznél 2013-ban diagnosztizáltak először bazálsejtes karcinómát, a bőrrák egyik enyhébb, lassan növekvő típusát. A legutóbbi beavatkozás már az 5. műtéte volt, amikor veszélyes bőrfelületet távolítottak el a testéről.

Mit lehet tudni Hugh Jackman betegségéről?

A bazálsejtes karcinóma Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú Forrás: www.facebook.com/HughJackmanbőrdaganat. Leggyakrabban az ötven év feletti korosztály érintett, de előfordulhatnak fiatalkori megjelenések is - gyermekeken extrém ritka. A férfiak gyakrabban érintettek, mint a nők, azonban sötétebb bőrűeken gyakorlatilag alig fordul elő.

Mi válthatja ki a bőrrákot?

A tumor leginkább a napfénynek tartósan kitett bőrterületeken, az arcon, a füleken, a kopasz fejbőrön, a mellkas, illetve a hát felső részén alakul ki - esetenként napfénytől védett bőrterületeken is létrejöhet. Főképp az UVB sugarak hatása jelentős.

Körültekintően válassz napvédő terméket!

A hőmérséklet globális emelkedésével évről-évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV-sugárzás káros következményei.

A melanoma csupán Ausztráliában 1500 halálos áldozatot követel évente. A betegség a 15 és 30 közötti korosztályt fenyegeti leginkább, ezért fontos, hogy odafigyelj magadra és elkerüld azokat a szituációkat, amelyek elősegíthetik a bőrrák kialakulását!

(KamaszPanasz - Forrás: WEBBeteg)