medúza
#Betegségek

Mit tegyél, ha megcsípett egy medúza?

2014.07.04.
1 perces olvasási idő

A medúzák a csalánozók családjába tartoznak és a hosszú csápjaikban méreganyagot raktároznak. A legtöbb medúzacsípésre egy erős allergiás reakció a válasz, ám vannak olyan fajok, amelyek csípése akár halált is okazhat. Éppen ezért ha megcsípett egy medúza, azonnal kérj orvosi segítséget!

Íme, néhány tipp, hogy hogy kerüld el a csípést, vagy ha már megtörtént a baj, hogy kezeld azt.

Vigyázat, medúza!

Ha megcsípett egy medúza, azonnal kérj orvosi segítséget. A vízimentőknél található felszerelés segíthet a kezelésben.

A csápok eltávolítása

Ha a bőrödön maradt a medúza csápjának egy része, akkor kérd szakember - vízimentő, orvos - segítségét! Ha ők késnének, melegvíz vagy tengervíz és kesztyű segítségével távolítsd el azt a bőrödről! Vigyázz, hogy a csápmaradványok semmiképp se kerüljenek a ruhádra vagy a testedre, hiszen még mindig csíphetnek (hiába szakadtak ki a medúzából). A csápok addig mérgeznek, amíg a méreg ki nem fogy, ez akár fél-egy nap is lehet, ezért fontos minél előbb eltávolítani őket a testedről.

Anafilaxiás sokk

Az anafilaxiás sokk egy olyan komoly allergiás reakció, amelyet a medúzacsípés is okozhat. Az allergiás reakció jelei: viszketés, piros foltok a testen, légszomj, szorító érzés a torokban, csalánkiütések, kipirosodott bőr, szédülés.

Kezelés

Hűsítsd a csípést jéggel vagy jégzselével, és a fájdalomcsillapító segíthet enyhíteni a fájdalmat.

Tévhit, hogy a sebre való pisilés segíthet. A vizelet esetlegesen segíthet a fájdalom enyhítsben, de hosszú távon nem nyújt segítsget a méreganyag eltávolításában és a gyógyulásban. Sokkal jobb, ha a csípésre sós és/vagy meleg víz kerül.

(KamaszPanasz - Gy. R. - firstaid.about.com)