ösztrogén
#Betegségek

Dezodorok tartósítószere mellrák-szövetekben

2012.02.05.
1 perces olvasási idő

Parabéneket, a testápolókban, samponban, dezodoráló szerekben és más kozmetikai cikkekben megtalálható tartósítószert fedeztek fel 40 mellrákos nő szöveteiben.

A University of Reading (Egyesült Királyság) biológiai tudományok tanszékének kutatója, Dr. Philippa Darbre ezt nyilatkozta a sajtónak: "Aggasztóak ezek az eredmények, mert a parabén az ösztrogén női hormon hatását utánozza, és az ösztrogénről ismert, hogy az emlőrák növekedését serkenti."

Darbre több mint 10 éve tanulmányozza a parabént és a bőrön át való felszívódásának hatását. 2004-ben már publikált egy tanulmányt, hasonló, kisebb kutatásáról, akkor 20 emlőtumor-mintának állapította meg a parabén tartalmát.dezodor

Ebben a kutatásban Darbre és kollégái összesen 160 szövetmintát vizsgáltak meg: 40 nőtől 4 helyről vettek mintát. (A nőkön primér emlőrák miatt masztektómiát - emlőeltávolítást - hajtottak végre Angliában, 2005 és 2008 között.) A minták a hónalj és a szegycsont környékéről származtak.

A 160 mintából 158-ban legkevesebb egyféle parabént találtak, 96 mintában (60%) - ötfélét. A parabének eredetét megállapítani nem lehetett, de mivel hét nő azt állította, hogy sohasem használ dezodort, a vegyület más forrásból juthatott be az emlő szövetébe.

"Elégséges volt az emlőszövetben mért parabén-koncentráció ahhoz, hogy az ösztrogénfüggő emlőrák-sejteket laboratóriumi körülmények között táplálja" - jelentette ki Darbre.

De továbbra sem szolgál bizonyítékként a parabén rákkeltő hatására, hogy a szövetekben megtalálták a vegyületeket. "Az viszont, hogy oly sok emlőszövet-mintában benne volt a parabén, igazolja a további kutatásokat."

Kapcsolódó címkék

daganat