keloid
#Betegségek

Keloidos hegek

2011.06.26.
1 perces olvasási idő

A keloidos heg egy vastag kinövés, ami gumiszerű, és általában a bőr azon részén jelenik meg, ahol már korábban valamilyen sérülés keletkezett.

A keloidos heg gyakran nagyobbra nő, mint amilyen az eredeti sérülés volt. Hússzínű, pirosas, vöröses vagy más sötét árnyalatú. Nem veszélyes, csupán csak esztétikai jelentőséget tulajdonítanak ennek a bőrproblémának. Néha fájdalommal, illetve viszketéssel járhatnak a keloidos hegek.

A bőrgyógyász el tudja távoltani a keloidos hegeket, de ezek gyakran visszanőhetnek. Néhány embernek csupán a füllyukasztástól vagy csak egy kis felszíni karcolástól keloidos hege lehet.

Kiknek lehet keloidos hegük?

Bárkinél kialakulhat ilyen heg, de úgy tűnik, hogy a sötétebb bőrű emberek (mediterrán térségből vagy Afrikából származó emberek) körében gyakoribbak a hegek kialakulásának esélye. Valószínű, hogy a nők veszélyeztetettebbek ilyen szempontból, mint a férfiak, talán azért, mert a nők körében több a füllyukasztás.

A keloidos heg jelei és tünetei

A keloidos heg gyakran a nyakon fordul elő, fülcimpán, lábon vagy karon és a törzs felső részén, különösen a mellkason. Gyakran az előző sérülés vonalában alakul ki. Spontán keloidos heg alakulhat ki a mellkas középső részén. A heg sima és fényes, érintése kemény, illetve vörös színű, túl pigmentált vagy testszínű, amely szabályos és szabálytalan alakú is lehet. A keloidos hegek a régi sérülés hegén túlra is kiterjeszkedhet.

A keloidos heg kezelése

Nem igényel kezelést, kivéve azt, hogy tartózkodjunk a további bőrsérüléstől, mint például a többszörös füllyukasztástól. Akkor lehet szükség orvosi kezelésre, ha a keloidos heg kellemetlenné vagy szimptomatikussá (jellegzetessé) válik. A keloidos heget rendkívül nehéz kezelni. Az orvosok a következő kezelési módokat szokták megpróbálni:

  • a hegek jól reagálnak a helyileg alkalmazott szilikon fóliára
  • a kicsiny fülcimpán lévő hegek jól szoktak reagálni a klipszes fülbevaló alkalmazására
  • a gyulladt heg gyakran reagál a szteroid injekcióra, melyet az érintett terület közelében fecskendez be az orvos (a szteroid injekció rizikófaktora az, hogy elvékonyodhat a bőr)

Alternatív terápia:

  • fagyasztás és szteroidos injekció
  • műtéti eltávolítás a visszatérő hegek ellen és célzott sugárterápia (kivágás)
  • lézeres terápia, pulzáló lézer festékkel
  • egyéb injekciós szerek alkalmazása, mint például az interferon alfa és gamma

(Kamaszpanasz - M. T.)