hajtépés
#Betegségek

Mániákus hajtépő vagyok: hogyan kezeljem a trichotillomaniámat?

2015.05.28.
1 perces olvasási idő

Trichotillomaniám van. Ha az anyukámnak beszélek róla, azt mondja, hogy vegyek erőt magamon és csak hagyjam abba. De sajnos ez nagyon nehéz, és ő nem érti meg. Szinte szálanként tépem a hajamat, a saját fejemről. Végigsimítom a kezemmel, és a száraz, vagy göndörödő szálakat kitépem. Néha észreveszem, hogy csinálom, néha nem. Esetleg ez örökletes? Már a nagymamám is csinálta, meg pár nagynéném is. Talán menjek orvoshoz? Bár még nincsenek kopasz foltjaim. Még…

Sajnos nagyon nagy kihívás abbahagyni a hajtépést. Nagyon erős vágyat érez a beteg arra, hogy tépkedje a haját, és esetleg a tépkedés után egyfajta megtisztulást is érezhet, így egyre gyakrabban teszi ezt – sokszor anélkül, hogy észrevenné.

Az anyukád valószínűleg nem érti meg, hogy milyen erőteljesek is lehetnek ezek a hajtépés iránti kényszerek, amiket akár gondolkodás nélkül, ösztönösen tehetsz. Más embereknek a betegséged is akár csak egy „hülye kényszernek” tűnhet, amelyet egy kis erőfeszítéssel abba lehetne hagyni, ám sajnos ez sokkal bonyolultabb annál.

Mutasd meg az anyukádnak ezt a cikket, az talán segít neki jobban megérteni téged. Utána pedig kérd a feltétel nélküli támogatását, illetve egyeztessetek időpontot egy kezelőorvossal, akinek már volt tapasztalata ilyen esetekkel. Ha nem tudod, hogy kihez is fordulj pontosan, akkor csak keresd fel a háziorvosodat, aki segíteni fog neked mindenben, még a megfelelő kezelőorvos megtalálásában – aki pedig nagyon sok segítséget és támogatást nyújthat, valamint tippeket, ahhoz, hogy hogyan győzd le ezeket a hajtépésre késztető vágyakat.

Nagyon nehéz legyőzni a kísértést, ám ha sokat gyakorlod, és valóban koncentrálsz, akkor sikerülni fog. Persze mindez hosszú időbe fog kerülni, így szükség lesz a kitartásodra, és arra, hogy sose add fel. Ebben például sokat segíthet az anyukád, családod, barátaid támogatása is.

A trichotillomania lehet örökletes – ugyanis az agy egyes kémiai folyamatai alapján alakulhat ki. Ám ha még most változtatsz az életeden, és kontrollálod magadat, akkor a későbbiekben már nem is lesz gondod vele többé – sem a kopasz foltokkal.

(Gy.A.)