kisajak
#Betegségek

Kisajkak összenövése

2012.08.30.
1 perces olvasási idő

A kisajkak összenövése viszonylag gyakori elváltozás a serdülőkor előtt a leánygyermekeken. Általában a szülők veszik észre, vagy rutin, fizikális vizsgálaton diagnosztizálják a panaszmentes gyermeken.

Kialakulása

Az összenövést a két kisajak között rostos kötőszöveti adhesiók okozzák. Kialakulásukban a serdülőkor előtti jellegzetesen alacsony ösztrogénszint is szerepet játszik, de okozhatja a hüvely és a kisajkak irritációja, gyulladása is.

A betegség korai állapotában a kisajkak csak a hátsó részen tapadnak össze ( ilyenkor a beteg általában tünetmentes), ám a folyamat előrehaladtával az összetapadás erőssége vagy kiterjedése nő.

Erősebb összenövés esetén az összetapadás a hüvelybemenetet és a húgycsőnyílást is elfedheti, így a vizeletpangás további fertőzéseket okozhat. A majdnem mindig tünetmentes elváltozás csak nagyon ritkán okoz panaszokat, ilyenkor húgyúti, vagy genitális megbetegedések fordulhatnak elő.Kisajkak összenövése

Tünetei

Az egyik tipikus tünet lehet a hüvelyi reflux. Ilyenkor a vizeletürítést követően, ahogy a beteg feláll, vizeletcsepegés észlelhető. Emellett gyakori tünet még:

• Fájdalmas, csípő, égő vizelés
• Fájdalom a külső húgycsőnyílásban
• Vizeletürítési nehézség
• Égő érzés a hüvelyben

Kezelés

Fontos ilyenkor, hogy alapos vizsgálat történjen egy gyermeknőgyógyász által, hogy egyéb okokat is kizárjanak, mint az átjárhatatlan hymen (szűzhártya), és egyéb nemi szervi, vagy húgyúti fejlődési rendellenességek.

Ártalmatlan elváltozásról van szó, kezelése majdnem mindig konzervatív módon, ösztrogén tartalmú és antibiotikus krémek használatával zajlik, műtét nem, vagy csak nagyon ritkán szükséges.

(dr. Farkas Ágnes)

Kapcsolódó címkék

bőr