érdekességek
#Testi problémák

16 szokatlan tény az emberi testről

2015.01.31.
2 perces olvasási idő

Az emberek gyakran mondják, hogy úgy ismerik magukat, mint a tenyerüket. De valójában mennyit tudsz a saját testedről? Itt van 16 érdekesség, ami talán meglep majd.

1. A nyelv mintája

Ne nyújtsd ki a nyelvedet, ha el akarod rejteni a személyazonosságodat. Ugyanis hasonlóan az ujjlenyomathoz, mindenkinek egyedi a nyelv mintája.

2. Vedlés

Nem a házi kedvenced az egyetlen, akinek vedlési problémái vannak. Az emberek mindegy 600 000 bőrdarabkát vedlenek le óránként. Ez évente körülbelül fél kg, tehát egy átlagos ember 70 év alatt 47 kg bőrt veszít el.16 szokatlan tény az emberi testről

3. Csontok száma

Egy felnőttnek kevesebb csontja van, mint egy kisbabának. 350 csonttal kezdjük meg az életünket, de mivel növés során a csontok összenőnek, mire felnövünk már csak 206 csontunk lesz.

4. Új gyomor

Tudtad, hogy minden 3-4 nap után új gyomornyálkahártyád lesz? Az erős savak nem csak az ételt emésztik meg, hanem a gyomrodat is.

5. Illat emlékezés

Az orrod habár nem olyan érzékeny, mint a kutyáké, mégis 50 000 különböző illatra, szagra tud emlékezni.

6. Hosszú belek

A kisbél körülbelül 4-szer olyan hosszú, mint egy átlagos ember magassága. Ha nem kanyarodna oda-vissza, akkor 5,5 métertől egészen 7 méter hosszú is lehetne, ami nem férne be a hasüregbe.

7. Baktérium

Ki fog rázni a hideg: az emberi test minden négyzetcentiméterét mintegy 32 millió baktérium borítja, de szerencsére, a többségük ártalmatlan.

8. A testszag eredete

A büdös láb és hónalj forrása a verejték. Az emberek rengeteget izzadnak a lábukon keresztül. Egy pár lábon 500 000 verejtékmirigy több, mint egy korsó izzadságot képes termelni egy nap alatt.

9. Tüsszentés sebessége

Egy emberi tüsszentés által a levegő akár 160 km/órával is száguldozhat, vagy többel - egy jó indok, hogy takard el az orrod és a szád tüsszentés közben - vagy kapd el a fejed, amikor hallod, hogy valaki a közeledben hapcizik.

10. A vér útja

A vérnek hosszú utat kell megtennie: A testben körülbelül 96.5 km hosszú vérerek vannak. És a keményen dolgozó szív mintegy 7520 liter vért pumpál az ereken keresztül minden nap.

11. Nyálmennyiség

Valószínűleg nem szeretnél a nyáladban úszni, de ha mindet megőriznéd, akkor tudnál. Egy átlag ember egész élete alatt körülbelül 23 ezer liter nyálat termel - ami elég két úszómedence feltöltésére.

12. Horkolás hangossága

60 év felett, a férfiak 60%-a, míg a nők 40%-a horkol. De a horkolás hangja akár süketítő is lehet. Míg a horkolás átlagosan 60 decibel, ami egy normális társalgás zajszintje, időnként akár több, mint 80 decibel hangos is lehet. 80 decibel olyan hangos, mint egy légkalapács, amikor áttöri a betont. A 85 decibeles zajszintet már veszélyesnek tartják az emberi fül számára.

13. A haj színe, és mennyisége

A szőkéknek határozottan több hajuk van. A hajszín segít meghatározni, hogy mennyire sűrű a haj a fejeden, és a szőkék (természetesen a természetesek) vezetik a listát. Egy átlagos ember fején 100 000 szőrtüsző van, amelyek mindegyike 20 hajszálat képes előállítani az ember élete során. A szőkéknek átlagosan 146 000 szőrtüszője van. A fekete hajú embereknek többnyire 110 000 szőrtüszője van, míg a barnának csak 100 000. A vöröseknek van a legritkább haja, ugyanis csak 86 000 tüszőjük van.

14. Körömnövés

Ha gyakrabban vágod a körmeidet, mint a lábujjkörmöket, akkor az normális. A körmöket éri a legtöbb külső hatás, és a gyakori használattól nő a leggyorsabban. A körmök azon a kezeden nőnek a leggyorsabban, amelyikkel írsz, és a leghosszabb ujjon. Átlagosan kb. 2,5 mm-t nőnek egyenként havonta.

15. A fej súlya

Ne lepődj meg, hogy a babáknak nehéz tartaniuk a fejüket: Az emberi fej születéskor a teljes hossz egynegyede, de felnőttkorral a teljes magasságnak nyolcada lesz.

16. Alvásigény

Ha azt mondod, hogy meghalnál egy jó alvásért, akkor azt akár a szó szerint is értheted. Hetekig kibírhatod evés nélkül, de csak 9 napot bírsz ki alvás nélkül. 11 nap után elalszol - örökre!

S.C. (howstuffworks.com)