mell
#Testi problémák

Mellnagyobbítás ballagásra: az új őrület

2011.06.10.
4 perces olvasási idő

Egyre több amerikai tini kér mellimplantátumot ajándékként a 16. szülinapjára vagy ballagásra, érettségire. A felmerülő egészségügyi kockázatokkal és veszélyekkel azonban mit sem törődnek - derült ki egy nemrégiben végzett felmérés során.

Mit kér manapság egy fiatal, nagybetűs élet előtt álló tinilány a szülinapjára vagy a ballagására? Új ruhát, laptopot, egzotikus utazást, netán autót? Vagy akár új melleket?

Ráadásul egymás között versengve terjed az új őrület, kinek lesz hamarabb, szebb, jobb, nagyobb melle, és sajnos senki nem szeretne lemaradni a többiekhez képest. Az elkeseredett, önértékelési zavarban szenvedő lánykák indoklása egyszerű: „Ha egyetemre, főiskolára kerülök, senki se tudja majd, hogy kicsi volt a mellem előtte, most már szép és vonzó nő vagyok”. Míg mások pusztán a divat miatt fekszenek kés alá, vagy csak azért, mert a barátnőjüknek is van szilikon.

Komoly motiváció a még kétségek között gyötrődő tinik számára, ha már van a családban vagy barátok között implantátumot viselő személy, az ő bíztatása meg tudja adni a végső lökést a rossz döntéshez. 2003-ban már 3 841 18 éves, vagy annál fiatalabb lány végeztetett magán mellnagyobbító műtétet az Amerikai Egyesült Államokban. A számok pedig évről évre nőnek. A 19-34 év közötti nőkön végzett mellplasztikai műtétek száma 114 000-et is meghaladta akkor.

Az orvosok is észrevették a jelenséget, egyre több fiatal lány keresi fel az egyes plasztikai, szépségklinikai rendelőket, leginkább ünnepek, ballagás és tanszünetek idejében. A jelenség országos szintű az Államokban, de leginkább az egész évben meleg éghajlatú területeken kiemelkedő a mértéke. Gyakorlatilag divatcikk lett a műcici. Régebben az orrplasztika volt a sláger (igen sok, az arcot érintő plasztikai beavatkozás ma is népszerű dolognak számít) - nyilatkozta az egyik orvos.mellműtét

Az egyik érintett lány elmondása szerint 10-ből 8 társának van már implantátuma. Aki nem engedhette meg magának anyagilag, hogy implantátuma legyen, az keményen spórolt rá vagy kölcsönt vett fel, csakhogy meglegyen az áhított szépségnövelés.

A szépségideál elérésének igénye elnyomja az óvatosságot

Ez főként a népszerű televíziós valóságshowknak tudható be. A legnagyobb nézettséget érték el az egyes műsorok, hogy élőben követték a kiválasztott lányok plasztikáztatásának teljes útját, ami igen népszerűvé tette a beavatkozást, főként az önértékelési zavaros, feltűnési viszketegségben szenvedő vagy gazdag és divatkövető lányok körében. A tinik nincsenek tudatában annak, hogy a mellplasztika egy komoly sebészeti beavatkozás, kockázatokkal és hibalehetőségekkel. "Ez nem ugyanaz, mint egy új frizura a fodrásznál!" - magyarázza az egyik orvos.

De a legtöbb tini esetében a külalakjuk (és a mások általi megítélésük) sokkal fontosabb, mint holmi egészségügyi kockázat. Ráadásul nem tudatosul bennük az, hogy a változás többé-kevésbé maradandó lesz életük végéig. Ha pedig többször is kés alá feküdnek, úgy a kockázati tényező is hatványozódik.

Előfordul, hogy nem úgy végződik a műtét, ahogy azt a tini elképzelte, vagy nem a várt eredmény lesz végül (nem a megfelelő szakemberhez fordult). Ilyenkor jöhetnek az újabb, korrekciós műtétek. Szerencsére az orvossal való konzultálás után némelyek meggondolják magukat és letesznek a dologról. olyan is előfordul, hogy szükségszerű a szépészeti beavatkozás, de az ritkább, állítja a plasztikai sebész Dr. Senderoff.

A szülők képesek akár áldozatok árán is összeszedni a műtétre való pénzt

Ez általában 7000$, azaz majdnem 1,3 millió forint, de területenként változó a tarifa. A lényeg, hogy gyermeküknek jobb legyen. Azonban Dr. Senderoff rendszerint elküldi a 18 év alattiakat, ezek a lányok még bőven fejlődési szakaszban vannak, 1-2 év alatt még kigömbölyödhetnek szépen.

Kamaszkorban, amikor a test változásokon megy keresztül (ami lassú folyamat, főként, ha saját magukon élik meg) gyakori hogy a fiatalok önmagukról alkotott képük helytelen, torz, ehhez társul némi személyiségi zavar és önbizalomhiány. Ekkor a magazinokban feszítő modellek könnyen a követendő példaképekké tudnak válni a tinik számára.

Megválaszolatlan kérdések

Gyakori, hogy egyáltalán nincs mellszövet, itt nem arról van szó, hogy a B méretet C-re vagy D-re szeretné növelni a páciens. A teljesen lapos mell komoly személyiségi, pszichológiai problémákat tud okozni a felnőtt nőknél. Régebben, még mellplasztika hajnalán, a szilikonos implantátumoknál előfordult, hogy repülőút során a megnövekedett nyomás kiszakította vagy a silány anyaghasználat miatt vegyi anyag jutott ki szövetek közé, a kiszivárgó szilikon pedig komoly egészségügyi károsodásokat okozott. Manapság már jobb minőségűek az implantátumok és sóoldatot tartalmaznak szilikon töltelék helyett.

Nem könnyű feladat felmérni a lehetséges kockázati tényezőket, de attól még fennállhatnak és megeshet a baj, több és részletekbe menő kutatás szükséges ahhoz, hogy az egyes implantátumok biztonságosságát megállapítsák, nyilatkozta Dr. Kolb plasztikai sebész. A kockázati tényezők között szerepel az altatással járó veszélyek, elvérzés, fertőzések. Sok még a megválaszolatlan kérdés a helyes döntések meghozatalához, állítja az orvos.

Az idő múlásával a beültetett implantátum elhasználódhat, megrepedhet, leereszthet, elcsúszhat a helyéről, allergiás reakciót válthat ki, ezért korrekciós műtétekre is sor kerülhet, amelyek szintén kockázattal járnak. Az időtényező kérdéses dolog, a gond megtörténhet röviddel a beavatkozás után, hónapokkal vagy több évvel, évtizeddel később is akár. A sóoldatos betétekkel kisebb az egészségügyi kockázat, de azok leereszthetnek, a vastag szilikonpárnák jól tartják az alakjukat, de az egészségre károsak.

Az implantátumok ugyanakkor megnehezítik a mammográfiás vizsgálatot, a rákszűrés eredményességét. Eltávolításuk esetén a mell összeeshet, eldeformálódhat, meggyűrődhet. Az orvosok megpróbálják eltántorítani a fiatalokat a meggondolatlan és legtöbbször szükségtelen és veszélyes beavatkozástól. Az egészségügyi felvilágosító órákon külön foglalkoznak a mellnagyobbítás veszélyeivel, hogy a fiatalok jobban megértsék az ezzel járó kockázatot (implantátum megtapintása, sikertelen beavatkozás vagy eltávolított implantátumos esetekről fényképes bemutató az elrettentés végett).

A sikertelen beavatkozáson átesett vagy más probléma (szilikonmérgezés, gerincfájdalmak, deformálódás, szöveti gyulladás) miatt implantátum kivételére kényszeredett nők is kampányolnak a divat ellen, felhívva a fiatalok figyelmét a dolog veszélyességére. 2000-ben előtérbe került a sóoldattal készült implantátum, míg a szilikonos változat fokozatosan tiltólistára került veszélyessége miatt. Csak saját felelősségre és külön eljárással lehet beültetni, nem reklámozhatják.

Sok fiatal egyáltalán nincs tisztában vele, hogy mivel is jár egy ilyen műtét. Gyakran meggondolatlanul ugranak bele, mert jó dolognak tartják, és nem számolnak a következményekkel. A felvilágosító kampányok és a megelőző orvosi konzultációk eredményeként azonban jó néhányan még időben letesznek a kétes eredményekkel kecsegtető szépészeti beavatkozásról.

(N. L., womensenews.org)

Kapcsolódó cikkek