fiatal. testszag
#Testi problémák

Meglepő okok a testszag hátterében - Mutatjuk a megoldást!

2018.02.04.
4 perces olvasási idő

Tudod, meglehetősen átható szagot áraszthatsz egy kemény spinning edzés vagy egy fokhagymás vacsi után. Kiderült, hogy néhány meglepő tényező (például, hogy milyen gyorsan öltözöl reggel, hogy mennyi szénhidrátot eszel, vagy, hogy horkolsz-e) szintén szerepet játszat a kellemetlen testszag megjelenésében. Megmutatjuk, hogyan oldhatod meg a problémát!

Nem törölközöl meg rendesen zuhanyozás után

Talán eddig nem gondoltál rá, de a zuhanyzás utáni alapos törölközés megelőzheti a testszag-problémát. Hogy mi köze a törölközésnek a szagokhoz?

Ha csak a víz nagyját törlöd le a testedről, a megmaradó nedvesség megrekedhet a hónaljnál, a fülek mögött, a nemi szerveknél, sőt, még a lábujjaid között is. Ilyenkor nem jut el oda a levegő, ezért a baktériumok és gombák könnyebben elszaporodnak, és összekeveredve az izzadsággal irritációt vagy testszagot okoznak.

Megoldás: törölkozz meg alaposan minden zuhanyozás után!

Imádod az indiait?

A nagyon illatos, intenzív aromájú összetevőkből álló ételek, mint a curry (indiai fűszer), a fokhagyma vagy a chilli, nemcsak kellemetlen leheletet, hanem testszagot is okozhatnak.

Amikor ezeket az ételeket emészted, a folyamat során számos szagos, kén-tartalmú gáz keletkezik. A legtöbbje ezeknek a melléktermékeknek a belekben vagy a májban bomlik le, de néhány a vérkeringésbe is bejut, így a pórusokon keresztül, vagyis a bőrödön át távozik a szervezetedből, és ez a hatás több órán át is eltarthat.

Megoldás: Ideiglenesen elfedheted a rossz leheletet szájvízzel, vagy friss petrezselyem, édesköménymag vagy mentalevél rágcsálásával, de a szag csak akkor fog teljesen elmúlni, ha az aromás ételt teljesen megemésztette a szervezeted. Ha azt tapasztalod, hogy ezek az ételek gyakran okoznak kellemetlen testszagot nálad, kerüld a el őket egy fontos találka vagy randi előtt, fogyaszd őket inkább olyan időszakban, amikor nem okozhat kellemetlenséget.

A fogkeféddel csak a fogaidat mosod

Tudtad, hogy ha elhanyagolod a nyelvedet, akkor a leheleted korántsem lesz annyira friss, mint szeretnéd?

A nyelvedet szőrszerű nyúlványok ezrei borítják, amiket papilláknak hívnak, amiken az apró ételdarabok megtapadhatnak. Így még ha rendszeresen mosod is a fogad és fogselymet is használsz, az étkezés után apró maradványok maradhatnak a szádban, baktériumokat gyűjtve, amik hidrogén-szulfidot bocsátanak ki, rossz leheletet okozva.

Megoldás: A szájvíz segíthet, de a legjobb mód a baktériumok, az elhalt sejtek és az étel maradványainak eltávolítására a nyelved hasadékaiból, az olcsó nyelvkaparó. Ha egy lágy sörtéjű fogkefét használsz, az is jól működik a baktériumok eltávolítására. Vagy válts olyan fogkrémre, ami klór-dioxidot tartalmaz vagy teafaolajat, ami egy erőteljes fertőtlenítő, kellemes, eukaliptuszhoz hasonló illattal.

Komoly stressznek vagy kitéve

Ha egy fontos tennivaló hullik az asztalodra, akkor izzadással kezeli a tested a rád nehezedő nyomást. Ez pedig sajnos néha kifog a megszokott dezodorod teljesítőképességén is.

A testünk furfangos. A hírhedt Canon-féle vészreakciókra válaszként (igen, ugyanaz, amivel őseink képesek voltak megelőzni a kardfogú tigrist) testünk növeli az izzadást, ennek eredményeképp nem melegszik fel túlzottan harci helyzetekben. Meglehet, hogy neked egy szóbeli felelés, egy állásinterjú vagy akár egy randi szituáció is izzadó tenyereket, és ragadós hónaljat okoz.

Ti kérdeztétek! Izzad a tenyerem, amikor meglátom Őt. Mit tegyek?

Megoldás: Próbáld ki a zsálya teát! Vérzéscsillapító csersavat tartalmaz és számos fertőzésgátló összetevőt, ami megnyugtatja a szimpatikus idegrendszert, ami tulajdonképpen ezeket a stresszes tüneteket kiváltja. A zsálya így közvetetten csökkentheti az izzadást is. Elkészítéséhez tegyél 1-2 teáskanálnyi durván őrölt zsályalevelet meleg vízbe, és hagyd 10 percig lefedve, hogy az összes aktív összetevő beleoldódhasson, majd kisebb adagokban fogyaszd el a nap folyamán!

Növelted a rost-beviteledet?

A rostban gazdag ételek nagyszerűen hatnak az egészségedre, de lehet, hogy egy kicsit gázosan érzed magad tőlük. Szó szerint!

Sajnos az ok, hogy néhány rostban gazdag ételtől (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű magvak, babfélék) több ideig érzed magad jóllakottnak, egyet jelent azzal, hogy bélgázok képződnek az emésztésük során. Ezt a fajta rostot oldható rostnak is nevezik, mivel addig nem emésztődik meg, míg el nem éri a vastagbelet (a többi étel általában a vékonybélből szívódik fel). Itt egy lebontó baktérium segítségével bomlik le a rost, mely folyamat hidrogént, szén-dioxidot és metánt termel, és természetesen ezeknek a gázoknak valamilyen módon távozniuk is kell.

Megoldás: Ha azt tapasztalod, hogy a rostdús ételek gondot okoznak, akkor jó megoldás, ha fokozatosan adod az étrendedhez őket, lehetőleg több héten keresztül, kisebb adagokkal kezdve és egyre többet fogyasztva, így a tested képes lesz alkalmazkodni hozzájuk. Próbáld ki!

Mondták már neked, hogy éjszakánként horkolsz?

Ha tudtál róla, ha nem, bizonyára gyakran tapasztaltad már, hogy reggel iszonyatos szájszaggal ébredsz. A horkolás együtt jár a nyitott szájjal való alvással, amelytől kiszárad a szád, melynek következtében az elhalt sejtek felhalmozódnak és bomlani kezdenek. Ez okozza a reggeli kellemetlen leheletet.

Megoldás: Reggel a fogmosás és fogselyem használata mellett gargalizálj egy kis pohár savas citromlével, hogy elpusztítsd a szájszagot okozó baktériumokat. Aztán egyél egyszerű natúr joghurtot (cukormenteset), ami egészséges laktobacillus nevű baktériumokat tartalmaz. A citrom-joghurt párosítás azonnal semlegesíti a szagot és a hatása 12-24 óráig tart.

Kapkodva eszel napközben?

Ha pár perc alatt küzdöd le az ebédedet a feladatok sűrűje miatt, lehet, hogy kellemetlen délutánnak nézel elébe.

A túl gyors rágás, a habzsolás vagy akár a szívószállal történő ivás miatt is túl sok levegőt nyelhetsz le. Ennek a levegőnek a nagy részét kiengeded (ami nitrogént, oxigént, és szén-dioxidot tartalmaz) a gyomrodból büfögéssel. Ami megmaradt, az emésztőrendszeren keresztül folytatja útját, míg végül távozik a szervezetedből, szintén gáz formájában. Ez így egyszerűen hangzik, ám annál kellemetlenebb. A feszítő, görcsös érzés a hasadban, vagyis a haspuffadás ugyanis az esetek jelentős részében a kapkodó evés eredménye.

Megoldás: Adj elég időt magadnak, hogy rendesen megrágd az ételt, lehetőleg gigantikus harapások nélkül. Időnként tedd le a villát, ami majd lelassít, ha szükséges. Szintén ne egyél olyankor, amikor aggódsz, ideges vagy stresszes vagy, ugyanis ez megzavarhatja az emésztésedet.

Csak dezodort használsz

Ha sorra vallanak kudarcot a dezodoraid, és nem tudod miért, akkor lehet, hogy eddig elsiklottál egy lényeges tényező felett. Bizonyosodj meg róla, hogy a stifted izzadságátlót is tartalmaz!

A dezodorok csak átmenetileg fedik el a testszagodat, nem óvnak meg az izzadástól. Az izzadságátlók viszont elzárják az izzadságmirigyeidet, és megakadályozzák az izzadság kiválasztását.

Megoldás: Igazán csak egy izzadságátlóra van szükséged, de ha friss óceán illatot szeretnél, legalább válassz olyat, ami mindkettőt tartalmazza. Ha nagy alkalmakkor izzadsz, vagy a meleg nyári hónapokban, akkor lefekvés előtt is használhatsz izzadásgátló dezodort. A hatás 24 óráig, vagy tovább is tarthat, még ha reggel zuhanyozol is. Ha ez nem segít, kérdezd meg orvosodat az erősebb izzadságátlókról.

(KamaszPanasz - Sz.L.)