/ TÁPLÁLKOZÁS / A legjobb ételek vérszegé...
  2016-07-18

A legjobb ételek vérszegénység ellen

A vérszegénység egy olyan rendellenesség, amit a hemoglobin alacsony szintje okoz a vérben. Leginkább jelentős vérveszteség, csökkent vörösvérsejt szám, vashiányos étrend miatt alakul ki, de okozhatja a bélrendszerben jelentkező rendellenesség is, ahol a legtöbb, élelmiszer által bevitt vas felszívódik.

- hirdetések -

A vérszegénység kezeléséhez magas vastartalmú diéta szükséges. A vas felszívódását segíti, ha azt C-vitaminnal kombináljuk. A felnőttek ajánlott napi vasbevitel férfiaknál 8mg, nőknél 18mg. Cikkünkből megtudhatod, melyek azok az ételek, amik magas vastartalommal rendelkeznek.

Vörös húsok

A vörös húsok, mint a sertés- és marhahús, különösen pedig a máj, nagyon gazdag vasban. Például, 100 gramm marhamáj, 6,1 mg vasat tartalmaz, bár jellegzetes íze miatt valószínűleg nem mindenkinek a legjobb választás. A máj jó helyettesítője lehet a darált marhahús, melyből 30 gramm 3,5 mg vasat tartalmaz. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húst, általában nem szenvednek vérszegénységben.

Csirke és pulyka

A csirke és pulyka segítik a vas felszívódását növényi alapú ételekből. Így, bár vastartalmuk nem magas (100g csirkemell a nőknek ajánlott napi vasbevitel 2%-át, ugyanennyi csirkecomb a napi bevitel 10%-át tartalmazza), fogyasztásukkal fokozható a vas felszívódása.

Tojás

Ha bőségesen, ám kevés kalóriával akarsz vasat bevinni a szervezetedbe, a tojás az egyik legjobb választás. Egy nagy tojás körülbelül 1mg vasat tartalmaz, és a vas-kalória arány a tojásban 12,5mg/1000kcal. Fogyaszd C-vitamin tartalmú étellel, hogy biztosítsd a lehető legtöbb vas felszívódását!

Halak és kagylók

Számos kagylónak és halnak magas a vastartalma. 100g kagyló biztosítja a nők ajánlott napi vasbevitelét. Az osztriga, a kagyló, és a rák is jelentős mennyiségű vasat tartalmaznak.
Vas koncentráció (mg/100g)

  • kagyló: 14
  • osztriga: 5,1
  • rák: 2,4
  • lazac: 0,6

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj értékes táplálék a vérszegény emberek számára. Jó forrása a vasnak, hiszen mindössze két evőkanál mogyoróvaj 0,6 mg vasat tartalmaz. Ha ezt egy pohár narancslével kíséred, a mogyorókrémben található vas könnyebben fog felszívódni a C-vitamin tartalom miatt. Azonban akik a mogyoróra allergiásak, vigyázzanak, hiszen fogyasztása allergiás reakciót, súlyos esetben  anafilaxiás sokkot válthat ki.

Szójabab

A különböző babok vasforrásnak számítanak, ám megfelelően kell elkészíteni őket, mivel a vas felszívódását gátló fitinsavat tartalmaznak. A legjobb mód a fitinsav-tartalom csökkentésére, ha meleg vízben áztatjuk egy éjszakán át a babot, mielőtt megfőznénk. A szójabab a vastartalmú ételek listájának a tetején áll. Egy tál főtt szójabab 8,8mg vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott adagnak a fele. Fontos azonban megemlíteni, hogy a szójabab csak akkor jó forrás, ha erjesztett, így a szójatej és tofu nem minősül vasban gazdag ételnek.

Teljes kiőrlésű kenyér

A gabonában található korpa magas vastartalommal rendelkezik. De csakúgy, mint a babnál, a gabona is tartalmaz fitinsavat. A legjobb módszer arra, hogy csökkentsük a fitinsav-tartalmat az, ha a gabonát áztatjuk vagy erjesztjük felhasználás előtt. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér 0,9 mg vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott adagnak a 6%-a.

Zabpehely

Habár a zab és a zabpehely tele van vassal, (4,7mg/100g) akárcsak más gabonafélék, ez is tartalmaz fitint, ami meggátolja a vas felszívódását. Azonban, más gabonaféléktől eltérően a zabnál nem hatásos az erjesztés vagy áztatás. Szóval, ha érdekel a zab, mint vasforrás, vitaminnal dúsított zabot kell fogyasztanod.

Mazsola, aszalt szilva, barack

A szőlőnek magas a vastartalma, egy szem szőlő pedig ugyanannyi vasat tartalmaz, mint egy szem mazsola, de mivel a mazsola szárított, így a vas koncentráltabban lesz benne. Például, fél tál mazsola 1,5 mg vasat tartalmaz. Azonban ne feledd, hogy a mazsolában nagyon sok cukor van, fél tál mazsola több mint 200 kalóriával egyenlő! Alapvetően a gyümölcsök nem tartalmaznak olyan sok vasat, de kutatók kimutatták, hogy az aszalt szilva és barack sokkal elérhetőbbé teszik a vasat magas C-vitamin tartalmuk miatt.

Spenót, kelkáposzta és más zöldségek

A spenót és más zöld, leveles zöldségek gazdagok vasban és C- vitaminban is, ami szükséges a vas-felszívódáshoz. Egy fél bögrepohár szárított, megfőzött spenót 3,2 mg vasat tartalmaz, ez 20%-a a napi ajánlott bevitelnek. Ám sajnálatos módon a spenót és más zöldségek is nagy mennyiségű oxolátot tartalmaznak, ami nemcsak gátolja a vas felszívódását, de el is távolítja azt a szervezetedből.

Citrusfélék és paradicsom

Fogyassz sok C-vitamint, hiszen ez segíti a vas felszívódását a belekben. A citrusfélék és a paradicsom pont ezekre jók. Ha vérszegény vagy, kerüld a koffeines italokat, mint a tea vagy kávé, mivel ezek beleavatkoznak a vas felszívódásába.

(KamaszPanasz - K. F., medindia)