mandula
#Táplálkozás

Amit a manduláról tudni érdemes

2024.04.18.
2 perces olvasási idő

A mandulafa csonthéjas termése a mandula, a világ összes olajos magja közül a legősibb és legismertebb. Sokak szerint napi 4-5 szem mandula elfogyasztásával betegségek sorát tarthatjuk távol magunktól.

A mandula jótékony hatásai

  • E-vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással bír, így közreműködik a szervezetet károsító oxigén szabadgyökök semlegesítésében.
  • A koleszterinszint szabályozásában betöltött szerepénél fogva megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben.
  • Kalcium, magnézium és foszfor tartalma miatt a gyermekek, kismamák és idősek erős csontozatához szükséges. A kalcium-foszfát jó hatással van az emésztésre, segíti az egészséges fogak kifejlődését és megőrzését, és a menstruációs görcsök oldására is alkalmas. A kálium-foszfát kiváló a téli depresszióra, csökkenti a fáradtságérzetet, az ingerlékenységet is kedvezően befolyásolja, továbbá stresszoldó hatása is ismert. Magnézium-foszfát formája az izomgörcsök és krónikus fájdalmak esetén segít. Mindemellett mindhárom formában az agy működésére serkentőleg hat.
  • Jótékony hatással van a máj- és hasnyálmirigy-problémákra.
  • Az emésztést serkenti, a székrekedésre hatásos gyógymód.
  • A benne lévő ásványi anyagok megerősítik a véredények falait, illetve kalcium-, kálium- és magnézium-tartalmának köszönhetően kedvezően hat a szív munkájára is.
  • Az egész légzőrendszerre serkentőleg hat.
  • Vizelethajtó hatása is ismert.
  • A teljes vegetáriánusok étrendjének hasznos fehérje és telítetlen zsírsav forrása.
  • Tápértéke miatt nagyon jó energiapótló.
  • Javíthatja az agy működését. Érdemes fogyasztani, ha vizsgaidőszak előtt állsz, hiszen a mandulában található riboflavin és L-karnitin fontosak az agy működésének biztosításához.
  • A diéta alatt is jó szolgálatot tehet, ugyanis hamar eltelít és kalóriatartalma is alacsony.

Kívülről is ápol és szépít

Felhasználása rendkívül sokrétű. Közismert bőrtápláló hatása miatt a kozmetikai ipar is előszeretettel hasznosítja arckrémek, testápolók, bőrradírok alkotójaként.

A gasztronómia területén is közkedvelt. Fogyaszthatjuk nyersen, felhasználhatjuk sütemények díszeként, a cukrászatban a közkedvelt marcipán alapanyaga. Ízesíthetünk vele sülteket vagy köreteket. Az alkoholipar likőr gyártására használja.

A tapasztalatok szerint legjobb, ha a mandulát mindennap fogyasztva megelőzésre használjuk. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, melyekből a szervezetünk minimális mennyiséget igényel, de hiányuk több betegség okozója is lehet.

Néhány felhasználási javaslat

Mandulaital elkészítése (székrekedés orvoslására kiváló)

  • Hozzávalók: ½ liter tej, 15 dkg őrölt mandula, 1 félbevágott vaníliarúd, 1 evőkanál méz
  • Elkészítése: a hozzávalókat összekeverjük, majd felforraljuk. 10 percet hűlni hagyjuk, majd átszűrjük és kinyomkodjuk a pép levét is.

Otthon elkészíthető bőrradír

15 dkg mandula őrleményhez 2 evőkanál felforralt, majd langyos hőfokra hűtött vizet adunk, az elegyet krémmé keverjük. A bőrre felkenjük, száradásig rajta hagyjuk, majd alaposan leöblítjük.

Hidratáló tej

Elkészítése: 20 dkg mandulaőrleményt 2 dl vízzel felforralunk, majd néhány óra állás után leszűrünk. Ehhez hozzáadunk 1 evőkanál bio-mandulaolajat és 3-5 csepp illóolajat. Fürdés után kiválóan táplálja az érzékeny, száraz bőrt. E-vitamin tartalma és olajtartalma minden bőrtípusra használható. Rendszeresen alkalmazva puhává és bársonyossá varázsolja a bőrünket.

Ne fogyassz mandulát, ha allergiás vagy a diófélékre vagy félő, hogy keresztallergiás reakció léphet fel a fogyasztása után (pl. allergiás vagy a nyírfapollenre). Ez ugyanis akár anafilaxiás sokkot is előidézhet, mely életveszélyes állapot is lehet.

(KamaszPanasz)