tanulás
#Szülőknek

Romlanak a jegyek?

2023.10.08.
2 perces olvasási idő

Ijesztő lehet rájönni, hogy a kamasz jegyei romlanak. A sikertelen tárgyak rontják a tanulmányi átlagot, az egyetemre jelentkezés, illetve az időben érettségizés esélyét.

Amikor egy középiskolás tanuló lemarad az osztályán belül, a felzárkózás nehézkes lehet számára. Mikor a jegyek romlanak, a legtöbb diák feladja. Ha a tini bukik egy tárgyból, vagy ha már megbukott félévkor, ideje közbelépni.

Azonosítsd a problémát

Ha a tini osztályzatai romlanak, vagy fennáll a bukás lehetősége, ülj le vele, és beszéljétek meg, mi a gond. Kérd meg, hogy segítsen megtalálni a probléma gyökerét, ami miatt nem sikerül átmenni. Néhány tanuló mellékvágányra kerül egy erős kezdés után, mások csak nem elég motiváltak.

Beszélj a kamasszal, és vizsgáld meg, mely kérdések járultak hozzá a rossz osztályzatokhoz.

  • Túl nehéz az óra? Néha a diákok olyan órákra járnak, amelyek egyszerűen túl nehéznek bizonyulnak, és hamar túlterheltté válnak.
  • Nem csinálja meg a házi feladatot? Ha nem csinálja meg a házi feladatot, különösen nehéz lesz jól teljesíteni. Találd ki, vajon nem készíti-e el, vagy nem adja le időben, esetleg nem érti, hogyan kell megcsinálni.
  • Az alacsony tesztpontszámok a hunyók? Néhány tanulónak gondja akad a teszt miatti szorongással, vagy nincs tisztában vele, hogyan is kéne felkészülni rájuk.
  • Sok a hiányzása? Ha a gyermek sokat hiányzik az iskolából betegség, vagy egyéb indok miatt, az rossz hatással lehet a jegyekre.
  • Sok stressznek van kitéve? Ha a kamasz sokat stresszel, problémái lehetnek a koncentrálással és a feladatának elvégzésével.
  • Mentális egészségi probléma húzódhat a háttérben? Mentális egészségi probléma, mint a depresszió vagy szorongás gyakran okoz romló osztályzatokat. Gyógyszerhasználat is befolyással lehet a jegyekre.

Beszélj a tanárokkal

Annak ellenére, hogy a kamasz bizonyára nem akarja majd, hogy beszélj a tanáraival, fontos, hogy átrágják, mi lehet a probléma. A tini talán nincs tudatában, hogy nem figyel az órákon, vagy sok munkát kihagy. Kérdezd meg a tanárok véleményét arról, mit csináljon máshogy a gyermeked, hogy sikeres legyen az adott tárgyból.

Vedd számításba, hogy akár tanulási gondokkal is küszködhet. Néha a tanulásban akadályozottság vagy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar diagnosztizálatlan marad a középiskolai évekig. Érdeklődj, hogy egy pszichológiai teszt a segítségére lehet-e.

Problémamegoldás a kamasszal

Ha van jobb ötleted, miért sikertelen, ülj le vele, és oldjátok meg együtt a problémát. Beszéljétek meg, milyen ötleteid vannak a jegyei javítására. Néha az egyszerű, de nagyszerű megoldások hozhatják el a változást.

  • Nagyobb szervezettségre van szüksége a házi feladattal kapcsolatban? Néhány tanuló egyszerűen képtelen megbirkózni a túl nagy döntési szabadsággal azzal kapcsolatban, mikor és hol csinálja meg a házi feladatát. Egy időbeosztási terv segíthet ezen.
  • Elfelejti, milyen házi feladatai vannak? A kamaszok gyakran szétszórtak, elfeledik, hová tették a papírjaikat, vagy az iskolában hagyják a házit. Segíts összeszedettebbé tenni néhány módszerrel.
  • Elfelejti felírni a feladatait? Néhány tanuló jegyzetfüzet nélkül próbál emlékezni a feladataira. Mások elfelejtik felírni őket. Kérd meg, hogy jegyzeteljen.
  • Szüksége van extra segítségre? Sok kamasz fél a segítségkéréstől, mert megalázónak érzik, vagy egyszerűen nem értik meg, hiába igyekszik elmagyarázni a tanár újra és újra. Bent maradni az órák után egy kis segítségért, vagy külön órát venni, csatlakozni egy tanuló klubhoz mind segíthet.
  • Eléggé motivált a feladatához? Néha a gyerekek egyáltalán nem éreznek motivációt arra, hogy elvégezzék a feladataikat. Elveszthették az érdeklődésüket, vagy csak unalmasnak találnak egy bizonyos tárgyat.

Dolgozzatok együtt a romló jegyek ellen. Beszéljétek meg a lehetséges módszereket az osztályzatok javítására, mint például a korrepetálás. Ha nem javul a helyzet, beszélj az iskolával az alternatív megoldásokról, mint a nyári iskola, vagy felnőttoktatási osztályok.

(KamaszPanasz – S.C.)

Kapcsolódó címkék

Tanulás