migrén
#Szülőknek

Tinédzserkori migrén és fejfájás

2021.12.15.
3 perces olvasási idő

A fiatalkori fejfájás egy gyakori probléma. Mire a kamasz betölti a 15. évet, biztosan fájt már legalább egyszer a feje életében. Persze előfordulhat, hogy a fejfájás tényleg csak az, aminek látszik, ám néha valami komolyabb is állhat a hátterében.

A fejfájás első típusába tartozik a migrén és a tenziós fejfájás. A Migrénkutató Alapítvány szerint a fájdalom kiváltó okai a mai napig ismeretlenek. A neuronok működési zavarai az agyban, az agyba vért szállító erek változásai mind-mind hozzájárulhatnak ezekhez a tünetekhez.

A második típusú fejfájás összefüggésben lehet egy agytumorral, amely fokozza a nyomást a fejben. Lehet még kapcsolata tályoggal, drogokkal, homloküreggel kapcsolatos kórságokkal, agyhártyagyulladással, magas vérnyomással, illetve sztrókkal. Ez a fajta fejfájás sokkal ritkábban fordul elő, mint az első típusú.

Fejfájás minták

Hogyha gyermeked fejfájással küszködik, jó ha tudod, hova kell besorolnod panaszait. Ez segíthet, hogy eldöntsd, szüksége van-e kiemelt figyelemre, avagy sem.

Nagyon sokféleképpen bontakozhat ki a fejfájás, de van 4 elterjedt típusa:

  1. akut fejfájás: Ez a legelső fejfájás, amivel mindenki találkozik. Általában megoldódik mindenfajta kezelés nélkül.
  2. akut visszatérő fejfájás: Ha az akut fejfájás teljesen elmúlik, de a jövőben visszatér, azt nevezzük visszatérő fejfájásnak.
  3. krónikus napi fejfájás: Ez a típus szinte mindennapos. Idővel sem fokozódik a fájdalom.
  4. krónikus progresszív fejfájás: Ez a fejfájás az idővel csak egyre rosszabb lesz. Gyakran előjön, egyre intenzívebb, vagy mindkettő egyszerre. Ha egy tini ezekkel a tünetekkel találkozik, fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon!

De ez migrén?

A szülők és a tinik egyaránt hajlamosak félni a migréntől. Ez valószínűleg azért van, mert a migrént borzalmasnak és kezelhetetlennek képzelik el. Igaz, ami igaz, nem egy kellemes dolog, de nem kell tőle rettegni.

A migrén egy akut, visszatérő fejfájás. Ha ilyen fejfájásról beszélünk, akkor legalább három az alábbi tünetek közül előfordul: gyomorfájás, hányás, lüktetéses fejfájás, fájdalom a fejed egyik oldalán – a fejfájás egy kis alvást követően általában elmúlik.

A migrén előtt előfordulhatnak villanások, akár látásvesztés egy időre, gyengeség, zsibbadtság.

Ez egy gyors összefoglalás volt a migrénekről, de segítséget jelenthet a szülőknek, hogy eldönthessék, valóban migrénnel küzd-e gyermekük. Ha bármelyik tünet ismerősen hangzott a fentiek közül, érdemes felkeresni egy szakembert.

A fejfájás kezelése

A legjobb módja a fejfájás kezelésének a prevenció. Általában van egy kiváltó ok, amely lehet egy esemény, étel, ital, vagy bármi a környezetedben.

Néhány általános kiváltó ok:

  • kevés alvás
  • stressz
  • olyan ételek, illetve italok fogyasztása, mint: csoki, vörösbor, citrusfélék, tejtermékek, hüvelyesek, diófélék, és zsíros ételek
  • adalékanyagok, mint a nátrium-glutamát (a kínai ételekben megtalálható), nitrátok (hot dog, löncshús), aszpartam (cukorpótló), tiramin (borok, sajtok, joghurt, tejföl)
  • túl sok koffein, vagy koffein-elvonás
  • túl sok alkohol, vagy másnaposság
  • időváltozás
  • ha nem eszel, vagy nem iszol eleget
  • dohányzás
  • napirend változása
  • hormonok (sok nő a menstruáció alatt tapasztal fejfájást)
  • orvos által felírt gyógyszerek

Hogyha ez a lista ráébresztett téged, vagy a tinit arra, hogy mi is lehet a kiváltó ok, akkor végre meg is van a válasz a fejfájásra. Próbáljátok meg kerülni azt a bizonyos tényezőt, hogy többé ne kelljen migrénnel küzdenetek!

Fejfájás napló

Hogyha nem vagy biztos a tünetek kiváltó okában, akkor próbálj meg összeállítani egy fejfájás naplót! Ez egy jó módszer, hiszen könnyen megtalálhatod vele, mikor és miért fáj a fejed.

Próbáld meg egy hónapig vezetni a naplót! Hogyha felbukkan egy tünet, akkor felszámolhatod a kiváltó okát! Hogyha nincs egyértelmű tünet, akkor próbáld meg tovább vezetni a naplót. Abban az esetben is így járj el, ha úgy gondolod, hogy a menstruációval van összefüggésben a fejfájás.

Ez a napló nagyon sok olyan információt tartalmazhat, amire a későbbiekben az orvosod kíváncsi lehet, de már biztosan nem emlékeznél rá fejből, ezért érdemes megtartanod.

Fájdalomcsillapítók

A fejfájás elmulasztásának módszere a fájdalomcsillapító. A legjobb időzítés, ha a fejfájás kezdetén veszed be a pirulát, amikor még nem annyira vészes a fájdalom. Hogyha akkor alkalmazod, amikor a fájdalom már-már csillapíthatatlan, sokkal nehezebb kezelni a tünetet.

A komoly fejfájás tünetei

Ezek lehetnek a jelei, hogyha a fejfájás valamilyen komolyabb problémából fakad:

  • krónikus és fokozódó fejfájás
  • ha a fájdalom a „legeslegrosszabb fejfájás”, amivel valaha meg kellett küzdenie a tininek
  • esetlenség, gyengeség, problémák a járással
  • gondolkodásbeli, látásbeli, vagy beszéddel kapcsolatos problémák
  • nyakfájdalom
  • fejfájás, vagy hányás ébredés után

A fejfájás lehet egy komoly, súlyos betegség jele is. Nem lehet róla eleget tudni, és sokat segít, amikor gyermeked fejfájással küzd. Fontos továbbá, hogy tisztában légy a fejfájás gyakoriságával, komolyságával, és próbálj leépíteni minden tünetet, amely kiválthatja!

Néha egy egyszerű életmódbeli változás elhozhatja a megváltást. Bárhogy is, a legjobb, ha az orvossal beszélitek meg a problémát.

(KamaszPanasz – R.P.)

Kapcsolódó címkék

lánya