/ SZÜLŐKNEK / Mit csináljon, ha nem ked...
  2017-08-25

Mit csináljon, ha nem kedveli kamasz gyermeke barátait?

Sok szülő kívánja, hogy bárcsak teljes szívvel el tudná fogadni, és kedvelni tudná a tinédzser gyermekének a barátait. Szeretné tudni, hogy miért hoz annyi serdülő rossz döntést, ha a barátokról van szó? Vagy azt, hogy mit csináljon, ha nem tetszik a gyermeke választása?

Sok tinédzser újra és újra olyanokkal köt barátságot, akik verbálisan bántalmazzák őt, ám ennek ellenére a barátjuk akar lenni. Természetes, hogy a szülő nem érti ezt, és úgy érzi, hogy nem sok mindent tud tenni ellene. Honnan lehet tudni, hogy mikor jött el az ideje annak, hogy hagyjuk, hogy a kamasz egyedül küzdjön meg a saját problémájával és a barátaival?

- hirdetések -

Íme, néhány kipróbált és hatásos taktika, melyek segítségével könnyebben meg lehet birkózni azzal a ténnyel, hogy nem kedveli a gyereke barátait.

1. Korlátok állítása

Ha szülőként úgy érzi, hogy a gyermeke barátai olyan viselkedést tanúsítanak, ami nem egyezik az Önök családjának értékrendjével, akkor érdemes olyan korlátokat felállítani, amik megszabják a tininek, mennyi időt tölthet ezekkel a gyerekekkel. A korlátok sokkal több szabadságot adnak neki: az elkülönítés segít gyermekének rájönni, hogy más nagyszerű társai is vannak, akik eddig csak arra vártak, hogy jobban megismerjék egymást.

2. Nagy beszélgetés

Magyarázza el, hogy mitől lesz jó egy barátság, illetve mitől lesz valaki jó barát (vagy nem annyira jó)! Beszéljen gyermekével, és mondja el, hogy mit jelent barátnak lenni! Próbáljon meg konkrét példákat felhozni, esetleg a tini idősebb testvéreinek a barátairól, vagy egy unokatestvérről, így konkrét példán keresztül tudja bemutatni, hogy milyen a jó és a rossz barát.

3. Iskolai segítség közreműködése

Néha a legjobb mód ennek a szituációnak a kezelésére, ha nem a családon belül oldja meg, hanem segítséget vagy tanácsot kér egy szakembertől. Ha úgy érzi, hogy a gyermekét a "legjobb barát" továbbra is manipulálja, verbálisan bántja, akkor érdemes felkeresni az iskolai tanácsadót.

4. A gyerek érzéseinek érvényesítése

Ahelyett, hogy kritizálná gyermeke barátait, próbáljon ki egy másik taktikát, és legyen az a személy, aki ott van, hogy meghallgassa őt - így gyermeke önhöz fog fordulni, amikor megbántották. Biztosítsa arról, hogy ott van, hogy megerősítse az érzéseit, és megbeszéljék a bántó szavak mögötti igazságot. Aztán bátorítsa, hogy vegye át maga felett az irányítást.

5. Hagyjon időt a sebek begyógyulására

A tinédzserek gyakran szeszélyesek és drámáznak. Egyik nap gyermeke barátja a legjobb barát, aztán másnap már sír, mert ugyanez az illető megbántotta őt. Néha a szülőnek csak utólag kell foglalkozni mindezzel. Mondja el gyermekének, hogy segíthet kitalálni, hogy mit tegyen, ha megint előfordul az eset, ami bántja. Ne próbálja meg megoldani a problémát a tini helyett, hagyja, hogy megbirkózzon vele, és begyógyuljanak a sebek, aztán próbálja meg rávezetni, mi lenne a jó reakció a következő hasonló alkalommal! Egyszerűen csak ölelje meg, és mondjon valami ilyesmit: 'Oh kincsem, annyira sajnálom, hogy ez történt veled. Nagyon szomorú lehetsz (és ez az, amit éreznek)."

6. Engedje meg, hogy éljen és tanuljon

Keményen hangzik, de a szülőknek rá kell jönniük, hogy nem választhatják meg gyermekük barátait. Akármennyire is szeretné megmenteni gyermekét a "gonosz barátoktól", hagyni kell, hogy magától megtanulja a leckét. Ez a lecke arról szól, hogy ne hagyja az embereket átgázolni rajta.

Adhat tanácsot, de ha gyermeke még így is visszatérne azokhoz a barátokhoz, akik rosszul bántak vele, hagyja - magától rá fog jönni, hogy egyáltalán nem igaz barátok. Sok fájdalom és könny árán, de a végén jó döntést hoznak.

7. Legyen elérhető

A tinik vagy megtanulják a leckét maguktól, vagy nem, de ha állandó prédikálás és nyaggatás helyett hagyja, hogy egyedül, a saját kárán birkózzon meg a rossz barátokkal, akkor nagyobb az esély, hogy mihamarabb jó döntést hozzanak. Szóval ne felejtse el, hogy "csak legyen ott neki", amikor szüksége van a támogatásra.

Ön hogyan kezeli a gyereke barátait, akiket nem kedvel?

(S.A. popsugar.com)