Warning: simplexml_load_file(): https://www.webbeteg.hu/xml/rss_gyermekgyogyaszat.php:3: namespace error : xmlns:atom: ' https://www.w3.org/2005/Atom' is not a valid URI in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316

Warning: simplexml_load_file(): <rss version="2.0" xmlns:atom=" https://www.w3.org/2005/Atom"> in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316

Warning: simplexml_load_file(): ^ in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316
Mit érez egy problémás tini?
 / SZÜLŐKNEK / Mit érez egy problémás ti...
  2014-03-07

Mit érez egy problémás tini?

A szülők jól ismerik, mekkora kihívást jelent elviselni egy problémás tinédzser viselkedését. Sokan azonban nincsenek tudatában azzal, hogy a nehezen kezelhető tinédzserek milyen fájdalmat és zavarodottságot éreznek magukban. A problémákkal küszködő tinédzserek ugyanis belső fájdalmukat és zavarodottságukat viselkedésükkel próbálják leplezni.

- hirdetések -

A viselkedés megváltozásának belső okai

Sok tinédzser nehezen tudja feldolgozni a körülötte és a benne zajló változásokat: legyen szó egy traumatikus esemény feldolgozásáról, pszichés eredetű rendellenességek (depresszió, étkezési rendellenességek, stb.) kezdeti tüneteiről, az Mit érez egy problémás tini?iskolatársak kiközösítő viselkedéséről, vagy tanulási nehézségekről. A szükséges élettapasztalat hiánya miatt a tinik sokszor nem értik, miért történik velük minden úgy, ahogy - és nem tudják, hogyan reagáljanak a kialakult helyzetre.

A kihívóan viselkedő tinédzser hasonló egy ordító, rugdalózó kisgyerekhez. A serdülő is toporzékol, mert rosszul érzi magát a bőrében, mert nem érti, hogy miért történnek a dolgok úgy ahogy, és nem találja a megoldást a felmerülő problémákra. Sokan abban sem biztosak, hogy helyzetükre létezik-e megfelelő megoldás. Ha a tini rosszul érzi magát, otthon éretlenül és szeszélyesen viselkedhet, és megnehezítheti a környezete életét.

Nagyon sokat segíthet, ha a szülő képes megérteni a problémás viselkedés mögött húzódó valódi okokat: így útmutatást nyújthat a tinit nyomasztó gondok megoldásában.

A tinédzser megtesz minden tőle telhetőt

Természetes dolog, hogy egy tinédzser kellemetlenül viselkedik, amikor a rossz közérzetét és össze van zavarodva. A kisgyerekes szülők fel vannak készülve arra, hogyan segítsenek gyereküknek a felmerülő gondok felismerésében és kezelésében. Ahogy a serdülőből fiatal felnőtt lesz, már elvárják tőle, hogy saját maga oldja meg a problémáit. A tinédzser viszont e két életkor határán van: elég idős már ahhoz, hogy észrevegye a problémákat, viszont nincs még elég élettapasztalata ahhoz, hogy egyedül nézzen szembe a helyzettel.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy ebben az életkorban a tinik igyekeznek a szüleiktől elszakadni és önállósodni, és általában nem szívesen osztják meg velük a problémáikat. Ehelyett abban reménykednek, hogy a helyzetre egyedül is képesek lesznek megoldást találni.

Néhány tinédzser egyedül is meg tudja vívni a csatát, de gyakran olyan személy segítségére van szükségük, akiben igazán megbízhatnak. A helyzet kezelése nélkül a küzdelemnek súlyos következményei lehetnek. A tinédzserkori problémák olyan teherré válhatnak, amelyet lehetetlen egyedül viselni. A szülői segítségre ilyenkor van a legnagyobb szükség.

(http://parentingteens.about.com)