szülő
#Szülőknek

7 dolog, amit jobb ráhagyni a kamaszra

2014.09.16.
2 perces olvasási idő

Sajnos vannak olyan dolgok, melyeket kamasz gyermeke csinál, de jobb, ha ráhagyja. Fontos okosan átgondolni, hogy milyen harcokba megy bele kamasz gyermekével, hiszen ha mindenen összeveszik vele, akkor pár éven keresztül mást sem fognak csinálni, csak harcolni.

Összegyűjtöttük azokat a dolgokat, melyeket gyermeke valószínűleg csinál, ám a legjobb stratégia az, ha Ön figyelmen kívül hagyja azokat.

Hangnem

Valószínűleg tini gyermeke néha különös hangnemben beszél Önnel - ezt a legtöbb szülő nehezen tolerálja, ám néha érdemes az egészet a gyermekére hagyni, hiszen sokkal fontosabb dolgok is vannak. Ha a szemtelen hangnem nem állandó vagy különösen felháborító, akkor nem érdemes nagy dolgot csinálni belőle. A legjobb, ha elfogadja, hogy gyermeke időről időre így beszél kamasz évei során.

Rendetlenség

A kamaszok nem a legtisztább és legrendesebb lények. Különösen rosszak a szobájuk rendben tartásában, illetve a dolgok helyrerakásában. Minden szülőnek magának kell eldöntenie, hogy mennyit enged meg kamasz gyermekének, illetve hogy hol szabja meg a határokat. Egyes szülők például megengedik a gyereküknek, hogy a szobájukban olyan állapotok uralkodjanak, amilyet szeretnének, de minden héten rendbe kell rakniuk és kitakarítaniuk a szobát - így nekik is marad egy kis személyes terük, melyet zárt ajtók mögött a szülők sem látnak.

Megpróbálják felidegesíteni a szüleiket

A tinik gyakran szórakoznak azzal, hogy megpróbálják felidegesíteni szüleiket. A kamasz évek alatt rengeteg mindenről fognak még vitatkozni, és ha gyermeke sikeresen felidegesíti Önt és beleugrasztja egy vitába, akkor sikerélménye lesz, és gyakrabban megpróbálja majd manipulálni Önt. Az ilyen viselkedést kezelje higgadt fejjel és próbálja meg nem felhúzni magát.

Barátok

Készüljön fel arra, hogy gyermeke valószínűleg menőzni fog a barátai előtt. Lehet, hogy az átlagosnál hangosabban vagy máshogy fognak beszélni, megpróbálnak viccesek lenni, szórakoztatni a barátaikat vagy idétlenkedni. Ez mind a kamaszlét normális velejárója, és nem érdemes aggódni miatta - a legjobb, ha figyelmen kívül hagyja az ilyen viselkedést. Kamasz gyermeke próbálja kitalálni, hogy ki is ő valójában, és hogyan tudja megkedveltetni magát a barátaival és más emberekkel.

Hallgatagság

Lesznek időszakok, amikor gyermeke különösen hallgatag. A kamaszoknak saját személyiségük van - egyesek sokkal beszédesebbek, mint mások, ám még nekik is lehetnek különösen csendes napjaik. A tinik életében sok minden zajlik - iskola, barátok, nyomás és közben a hormonjaik is őrült dolgokat játszanak velük a felnőtté válás közben. Ha ezek a hallgatag időszakok nem tartanak tovább néhány napnál, akkor egyáltalán nincs értelme aggódni miatta.

Divathóbortok

A tinik gyakran követik egyik vagy másik divat- és stílusirányzatot, még ha a szüleik ezt nem is nézik jó szemmel. Ám szülőként el kell fogadnia, hogy a kamasz gyermeke követni fog valamilyen divatirányzatot vagy hóbortot, még ha az adott dolog teljesen el is tér attól, amit Ön kedvel. Ebből nem érdemes vitát csapni. A legjobb rájuk hagyni, valószínűleg idővel egyébként is alább fog hagyni gyermeke lelkesedése.

Túlzások

A tinik gyakran túloznak, és általában különösen szeretnek túldramatizálni egyes dolgokat. Ám nem érdemes emiatt vitatkozni - ez lehet, hogy csak a személyiségük része, vagy lehet, hogy kinőnek belőle.

Mint a fentiekből is látszik, rengeteg dolog okozhat konfrontációt Ön és kamasz gyermeke között, ám időnként érdemes bizonyos dolgokat valóban rájukhagyni. Ön milyen dolgokat szokott ráhagyni gyermekére? Ossza meg velünk a kommentekben!

(KamaszPanasz - Gy. A.)