/ SZÜLŐKNEK / A tinik titkai
  2017-07-02

A tinik titkai

A tiniknek rengeteg olyan titkuk van, amelyek meglepetésként hathatnak szüleik számára, ha tudomást szereznek róluk. Cikksorozatunkban ezekről a titkokról rántjuk le a leplet.

- hirdetések -

Düh

A tinik titkaiAmikor aggódnak valami miatt, akkor az gyakran ölt testet az esetükben ingerlékenység vagy düh formájában. Ha ezt észben tartja, könnyebben megértheti a reakciójukat.

Sírás

Amikor a kamaszok sírnak, gyakran nem is a szomorúság, sokkal inkább a düh irányítja a viselkedésüket. Mivel nehezen tudják még kezelni a saját érzelmeiket, a dühüket gyakran sírással fejezik ki.

Szülők

Nem akarják, hogy a szüleik a barátaik legyenek, sokkal inkább szeretnék, hogy a szüleik valóban a szüleik legyenek. Remélhetőleg van sok barátjuk.

"Menő" szülők

Nem szeretnék, hogy a szüleik "menők" legyenek. Most rajtuk van a sor, hogy menők legyenek. Ne próbáljon meg felvágni gyermeke barátai körében azért, hogy megszeressék Önt - nagy valószínűséggel ez rosszul sülne el és gyermeke megalázva érezné magát.

Nem szeretnének mindenről tudni

Nem akarják, hogy élete minden részéletébe beavassák a szülei őket. Ha például mérges a párjára, ezt kettejüknek kell megoldaniuk, nem terhelhetik gyermekükre a problémáikat. A tinik nem képesek arra, hogy felnőtt problémákat oldjanak meg. És ha beavatja őt a problémáiba, akkor ezzel akaratlanul is azt jelzi neki, hogy elvárja tőle, hogy meglegyen ez a képessége.

Szereti Önt

Szereti Önt, ám elég valószínűtlen, hogy ezt el is mondja gyermeke ebben a korban. Ezt el kell foganiuk a szülőknek.

Nekik is nehéz

Nem csak a szülőknek nehezek a kamasz évek. A tinik is legalább annyira nehezen küzdenek meg a tini évekkel, mint Ön. Együtt azonban túlélhető a kamaszkor.

Barátok

Ha a kamaszok barátait kritizáljuk, gyakran úgy érzik, minthaőket magukat kritizálnánk ezzel. Legyen óvatos, amikor gyermeke barátairól beszélget!

(Gy.A.)