/ SZÜLŐKNEK / Ne váljon pornósztárrá a ...
  2017-04-21

Ne váljon pornósztárrá a csemetéje!

Bár gyermeke nem tűzte ki magának célul, hogy híressé váljon az interneten a meztelen képeivel, mégis megtörténhet vele, ha nem gondolkodik. Sok kamasz meztelenül vagy hiányos öltözetben pózol a webkamera vagy a telefon fényképezője előtt, majd az elkészült képet felrakja a Facebookra vagy bármely más közösségi oldalra.

- hirdetések -

De olyanról is hallottunk már, hogy a leányzó a barátjának pózol vagy felveszik az intim pillanataikat, majd a barát ezt mutogatja és tovább is adja. Ezeket a képeket, felvételeket egy hozzá értő embernek nem gond felraknia a világhálóra. Ön megvédheti gyermekét ettől, ami helyrehozhatatlan kárt okozhat az önbecsülésében és a testképében.

Hogyan segíthet gyermekének?

szextingBeszéljen gyermekével erről a jelenségről! Használjon erről a témáról szóló újságcikket vagy internetes cikket, hogy a gyermeke elhiggye, hogy nem beszél ostobaságokat. Beszéljenek arról, hogy egy ilyen szituációból hogyan lehet kijutni.

A szexting veszélyei

 Mondja el gyermekének, hogy ne pózoljon meztelenül vagy hiányos öltözékben a webkamera, digitális fényképező vagy a mobiltelefon fényképezője előtt. Értesse meg vele, hogy sajnos a mai világban az is megtörténhet, hogy a képét ott látja viszont, ahol nem akarja, mondjuk egy pornó oldalon. Lehet, hogy a gyereke erről nem is tud, vagy  nem is gondolt erre.

Mondja el neki, hogy a szexting miért rossz dolog, milyen veszélyeket rejt, és ha esetleg már van ilyen jellegű posztolt fotója, azt azonnal távolítsák el a közösségi oldalról.

Kísérje figyelemmel gyermeke blogját és a közösségi oldalon lévő profilját! A mai szülőknek elengedhetetlen, hogy értsenek az internethez, ha ellenőrizni akarják csemetéjüket. A gyerek bárhol fel tud menni a világhálóra, nem csak otthon, ahol Ön is látja. Tud internetezni az iskolában, a barátjánál, a barátnőjénél. Ezért fontos az internetes tudás megszerzése.

Erősítse gyermeke önbizalmát!

Építse  gyermeke önbecsülését. A tini gyakran megkérdőjelezi önmagát, elveszti önbizalmát, és ezért őrült dolgokat művel. Az a kamasz, akinek kevés az önbizalma, a társak nyomásának is kevésbé tud ellenállni, így azok veszélyes dolgokba rángathatják bele!

Segítsen gyermekének kezelni a társai által gyakorolt nyomást! Mondja meg neki, hogy törekedjen inkább a jobb társaság keresésére.Beszélgessenek arról, mit jelent a barátság. Ismerkedjen meg gyermeke barátaival és azok szüleivel, illetve beszéljen velük erről a problémáról.

Segítsen gyermekének a pozitív testkép kialakításában! Tartsa távol gyermekét a médiától és azoktól a „barátoktól”, akik rossz hatással vannak rá.

Tanítsa felelősségteljes viselkedésre gyermekét!

A szülő-gyerek kapcsolat ápolása
A tini gyereket nevelő szülők tisztában vannak azzal, milyen fontos, hogy gyermekük életének részesei legyenek. Ugyanis, így biztosíthatják, hogy gyermekük boldog és önálló felnőtté váljon a megfelelő nevelésük által.

Hogyan maradhat kapcsolatban gyermekével?

Tartsa távol gyermekét a drogoktól! Világosítsa fel gyermekét a drog és az alkohol káros hatásairól. Ha azt veszi észre, hogy gyermeke pornó oldalakon szörfözik,  beszélje meg vele, miért tartja azokat érdekesnek a kamasz, illetve mondja el neki, milyen káros hatásai lehetnek a rendszeres pornónézésnek a tini későbbi szexuális életére. Előzze meg a bajt!

 Tanítsa meg gyermekét, hogy hogyan lehet meghozni a jó döntést!  A családi, szülő-gyermek beszélgetések, a családban megtanult értékek, a szülői hatás mindig elkíséri a gyermeket az útján. Legyen a gyermeke számára pozitív példakép!

Amennyiben őszinte, nyílt önök között a kommunikáció, a kamasz biztosan el fog gondolkodni azon, hogy  társai nyomása megéri-e a kockázatot vagy sem.

(M. T., about.com)