szigorú
#Szülőknek

Túl szigorú a gyermekével?

2014.11.11.
3 perces olvasási idő

Mit tesz, ha a gyermeke sorozatosan rossz jegyet hoz haza az iskolából és nem hajlandó megcsinálni a házi feladatát? Szobafogságra ítéli, megvonja tőle a szabadidejét, vagy elveszi tőle a számítógépet, mobiltelefont? Vajon tini gyermekét mivel fogja büntetni, ha többször későn ér haza, és sokat kimarad otthonról?

Sok szülő elgondolkodik időnként azon, hogy vajon a nevelési módszere, hozzáállása mennyire szigorú vagy épp mennyire megengedő. A legfőbb félelmük pedig az, hogy a nevelésük vajon milyen nyomot hagy majd a gyermekükben, ha felnő.

Íme, 8 olyan dolog, ami arra figyelmezteti Önt, hogy túl szigorú a gyermekével, és tanácsot is adunk, hogy mit tehet ellene.

A gyereke nem hívja el (többé) a barátait

Igaz ugyan, hogy a gyerekeknek szabályokra van szükségük, amikhez alkalmazkodniuk kell, de ha folyton a szabályok betartását hangsúlyozza gyermekének, kritizálja és lejáratja őt a barátai előtt, vagy túlzottan erőszakos, akkor egyszer csak megtörténhet, hogy a gyermeke többé nem hívja a barátait haza, sőt, ő is, amikor csak teheti, inkább elmegy hazulról. Legyen egy kicsit felszabadultabb, és örüljön, ha a gyermeke otthon van a barátaival (szem előtt) és nem valahol máshol, ahol esetleg rossz dolgokat is tehet. Ha a gyermeke és bartáai bátran közelednek Ön felé, bevonják Önt az elfoglaltságaikba, és azt szeretnék, hogy hamarosan újabb délutánt töltsenek együtt, akkor tudhatja, hogy jól végzi a dolgát.

Ne nyomja el gyermekét, ne nézze levegőnek!

Régen is, de a mai világban fokozottan igaz az, hogy a gyerekek szeretnek az érdeklődés középpontjában lenni (ezt többnyire ma már a különféle közösségi oldalakon digitális formában meg is teszik). Azonban hagyni kell a gyereket érvényesülni a való életben is, hadd legyen a középpontban egy kicsit. Nem kell feltétlenül egyetértenie vele, vagy azt tenni, amit ő szeretne, de jólesik neki, ha elmondhatja a véleményét, és meghallgatják. Ha ezt megtagadja tőle, akkor Ön valószínűleg igen szigorúan veszi a gyereknevelést.

Jusson a gyermeknek játékidő, szórakozás!

Nem szabad, hogy a tanulás öncélú legyen. A tanult dolgok rögzüléséhez időre van szükség. Azért tanul a gyerek, és azért fejleszti a képességeit, hogy éljen azokkal, kipróbálhassa magát különféle dolgokban, a gyakorlatban is hasznát vegye az elsajátított tudásnak. Ellenkező esetben hiába tanul meg a gyermeke bármit, ha nem tudja, hogy mit kezdjen a megszerzett tudással, hogyan kamatoztassa azt. Éppen ezért nem szabad túlterhelni a gyereket, hagyni kell kibontakozni és szórakozni is.

Ön az egyetlen, aki így neveli a gyermekét

Nézzen utána, hogy más szülők hogyan állnak a gyereknevelés kérdéséhez, ők hogyan és mit tesznek azért, hogy könnyebb és jobb legyen a gyermekeik élete! Ha azt látja, hogy senki más nem teszi azt, amit Ön, akkor valószínű, hogy Ön a kivétel, a szigorú szülő.

Sok olyan dolgot nem enged meg a gyermekének, még feltételekkel sem, amit a többi szülő elfogadhatónak, normálisnak tart? Ne hagyja, hogy ez így legyen! Nézze meg, hogy hogyan csinálja a többi szülő, lesse el az Ön számára hasznosnak vélt technikákat, megoldásokat! Lépjen be a szülői munkaközösségbe, keressenek együtt megoldást a felmerülő problémákra, „a több szem többet lát” elve itt is érvényesül.

Nem tilt, de nem is enged

Nem szeretné, ha a gyermeke megtenne valamit, de nem is tiltja meg következetesen, viszont utalgat, célozgat rá, hogy nem igazán szeretné az adott dolgot? Az Ön határozatlansága könnyen bajt okozhat a gyermekének. Ráadásul, ha annak ellenére megbünteti a gyermekét, hogy korábban nem tiltotta meg számára az adott dolgot, akkor nem jól végezte a szülői feladatát. Ha nem szeretné, hogy gyermeke valamit megtegyen, akkor a legjobb, ha azt egyértelműen a tudtára adja, ne a gyermeknek kelljen kitalálnia az Ön gondolatait. Ha pedig megengedte az adott dolgot, akkor később se vonja felelősségre érte!

A szabály, az szabály, vita nincs

Kezelje helyén a dolgokat, olyan egyértelmű, világos és követhető szabályokat hozzon gyermeke számára, amelyek kiszámíthatóak és betarthatóak a gyermeke számára. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor nem árt némi rugalmasság a szabályok terén. Ne legyen túl merev, legyen hajlandó némi engedményre, főleg, ha az a gyermek érdekeit vagy biztonságát szolgálja.

Gyereknevelés
A dolgok már nem úgy mennek, mint azelőtt? A 12 éves gyermeke már nem Önhöz szalad elsőként, ha valami gondja-baja van? Nem jön haza időben, és a beígért szobafogság hallatán csak nevet? 5 hiba a gyereknevelés során

Inkább tekintélyelvű, mint hiteles

Nem mindegy, hogy hogyan áll a dolgokhoz. Lehetnek komoly elvárásai és követelései a gyerekével szemben, de ha azokat a gyerek érdekeinek szem előtt tartásával, szeretetből, jóindulatból teszi, akkor ott nincs nagy gond. Ha azonban döntéseivel az Ön célja pusztán a gyerek irányítása, csak a saját érdekeit nézi, akkor már baj van. A gyerekeket megfelelő irányítással és szeretettel kell nevelni, jó példát kell mutatnia és nem önkényesen korlátoznia az életét.

Kőből van a szíve

Az nem probléma, ha keményen fogja a gyermekét, miközben szerető gondoskodással veszi körül. Baj akkor van, ha hidegen és könyörtelenül próbálja meg gyermekét szabályozni, mindennemű jószándék mellőzésével. Szeresse gyermekét, legyen nyitott felé, de ha kell legyen határozott és kitartó. Nem kell feltétlenül engedni a gyermekének, de tudnia kell, hogy Ön mellett jó helyen van.

(KamaszPanasz - forrás: webmd.com)

Kapcsolódó címkék

apa fia