/ SZÜLŐKNEK / 6 facebookos tipp szülőkn...
  2017-03-14

6 facebookos tipp szülőknek

A közösségi oldalakat látogató gyerekek 90 százalékának legalább egy facebookos profilja van. A gyermekek túlnyomó többsége használja a Facebookot nap mint nap, hogy kapcsolatban legyen másokkal, valamint azonnal megoszthassa élményeit a családdal, barátokkal.

- hirdetések -

Íme, néhány hasznos tipp, melyekkel közelebb kerülhet a helyes és biztonságos netezéshez.

Csatlakozzon!

Amennyiben az Ön gyermeke is Facebook-felhasználó, akkor készítsen önmaga számára is egy profilt és ismerkedjen meg a környezettel, így majd átlátja, és megérti az oldal funkcióit és azok hasznos vagy haszontalan mivoltát.

Kérje meg gyermekét, hogy segítsen Önnek, és tanítsa meg az alapokat, beállításokat, miközben választ kaphat arra a kérdésére, hogy a gyermek miért is szereti ezt az oldalt. Ellenszolgáltatásként például ajánlja fel, hogy megtanítja gyermekét vezetni, ha eljön az ideje.

Legyen tisztában az oldal fontosságával!

A Facebook nemcsak egy újabb tini hóbort, hanem egy igen fontos, sokrétű célt szolgáló és igényt kielégítő platform, ahol szinte mindenki megtalálja a maga számítását. A gyermeke épp ezeket az oldal által nyújtott lehetőségeket használja ki.

Ne írjon a gyermeke üzenőfalára!

Amennyiben a gyermek úgy dönt, hogy bejelöli Önt ismerősének, akkor gyakoroljon önuralmat és ne írjon neki publikus üzeneteket, valamint a való életben se tegyen megjegyzéseket neki, főleg ne a barátai előtt. Tartsa tiszteletben gyermeke offline (interneten kívüli) és online (interneten belüli) életét és magánszféráját is!

Tanulja meg, hogyan létesíthet kapcsolatot ismerősökkel, családtagokkal!

További internetes biztonsági tippek
Nemcsak a Facebookon, de más internetes oldalakon is veszély fenyegeti a gyermekeket. Ha többet szeretne tudni arról, hogy hogyan védheti meg kamasz gyerekeit, olvassa el korábbi cikkünket!

Az internetes visszaélések veszélyei

Amennyiben a gyermeke azt látja, hogy jó és hasznos dolgokra használja az oldalt, például rendszeres kapcsolattartás másokkal, akkor ő fog neki a legjobban örülni, hogy valami újat és hasznosat mutathatott Önnek.

Legyen naprakész!

A Facebook szinte állandóan változik, fejlődik az újabb igények és technikai lehetőségek szerint. Gyakran megváltoznak egyes beállítások, a kinézet, a funkciók, ezért figyelje és kövesse a változásokat. Próbálja ki az új alkalmazásokat, beszélje meg azokat gyermekével, mivel ő könnyen segíthet Önnek megbarátkozni az újdonságokkal. Legyen körültekintő, figyeljen oda a többi közösségi oldalra és netes alkalmazásra is!

Beszéljen róla!

Tárgyalják ki a Facebook különböző aspektusait, osszák meg egymással véleményüket az egyes funkciókról vagy újdonságokról, vitassák meg az előnyeit és a hátrányait!

Csak Ön, mint szülő képes gyermekét a jó irányba terelni, ezért tartsa vele a lépést az újdonságok terén. Ha Ön is kipróbálja azokat a dolgokat, amiket a gyermeke, akkor könnyebben meg tudja majd érteni őt, és könnyebben megtalálják a közös hangot egymással. Kezelje úgy a közösségi oldalakat, mint egy új területet, amelyet együtt fedezhetnek fel.

(M.T. - mashable.com)