fogamzásgátló
#Vágyak

7 jel, hogy a fogamzásgátlód nem a megfelelő

2023.09.30.
2 perces olvasási idő

Bármilyen okból is szedsz fogamzásgátló tablettát, biztosan azt szeretnéd, hogy a legmegfelelőbb legyen. Jó tudni, hogy védve vagy-e az esetleges terhességtől, de mi van, ha a te tablettád nem olyan hatékony, mint kellene? Cikkünkből megtudhatod a jeleket, amik arra utalnak, hogy nem megfelelő a gyógyszered.

1. Gyakori fejfájásod vagy migréned van

Ha azóta rendszeres a fejfájásod vagy rosszabbodott a migréned, mióta szeded a tablettát, akkor előfordulhat, hogy érzékeny vagy az ösztrogénre. A tabletta növeli az ösztrogén mennyiségét a testedben, szóval ha érzékeny vagy rá, akkor ez a fajta gyógyszer nem a megfelelő neked, így érdemes olyan után nézni, ami nem tartalmazza a hormont.

2. Felszedtél pár kilót vagy nehezen tudsz fogyni

Sok nőnél előforul, hogy azért tartanak a fogamzásgátlótól, mert aggódnak, hogyFogamzásgátló nem megfelelő hízni fognak. Nos, nem mindenki fog. Azonban a vizsgálatok szerint azok a nők, akik szednek tablettát, 60%-kal kevesebb izmot szednek fel, mint akik nem. Egy vizsgálat során 10 hetes súlyzós edzésprogramot tanulmányoztak, ahol a nők fele szedett fogamzásgátlót, míg a másik fele nem. Kiderült, hogy azok a nők, akik nem szedték a tablettát, több izmot építettek, mint azok, akik igen. Akik nem szedtek gyógyszert, kevesebb kortizol nevű hormonnal rendelkeztek, amely lebontja az izmot. A fogamzásgátló tabletta miatt a szervezetben magasabb lehet ennek a hormonnak a szintje, így emiatt nehezebb a fogyás.

3. Csökken a nemi vágy

A fogamzásgátló tabletta helyettesíti a nemi hormont, ami miatt csökken a nemi vágy. Amikor bekövetkezik a természetes ovulációd, a tested 50%-nyi tesztoszteront állít elő, ami nagy szerepet játszik a nemi vágyban. A tabletta megakadályozza a peteérést, így nem termelődik annyi tesztoszteron, amennyire a testednek szüksége van, hogy a libidódat fenntartsa. A tesztoszteron emellett vért pumpál a nemi szervekbe, fokozva azok érzékenységét.

4. Alacsony az energiaszinted

Amikor először kezdesz el tablettát szedni, akkor csökkenhet a B-vitamin szinted, ami fáradtsághoz, hányingerhez és levertséghez vezet. Hosszú távon a tested kifogy a kulcsfontosságú vitaminokból és tápanyagokból. Emiatt az endokrin rendszered veszélybe kerülhet, hiszen a reproduktív szervek B-vitamint igényelnek a helyes működéshez.

5. Depressziósnak érzed magad

Az ösztrogén és a progeszteron, ami a tablettában van, befolyásolja az agyunkat. Ezért fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő, kiegyensúlyozott tablettát, hogy elkerüld a rossz hangulatot, és a depressziót. Ne felejtsd el, hogy minden tabletta különböző dózisú hormont tartalmaz, szóval jó ötlet lehet, ha kipróbálsz egy másik tablettát, vagy egy másik fogamzásgátlási módszert keresel.

6. A rossz fiú tetszik, újra és újra

Ki hitte volna! Valójában a fogamzásgátló miatt mész mindig a rossz férfi után! A Berni Egyetem tanulmányában olyan nőket kértek meg, akik nem szedtek tablettát, hogy szagoljanak meg különböző pólókat és válasszák ki azt, amelyik illata a legvonzóbb. Az eredmények azt igazolták, hogy ezek a nők olyan férfit választottak, aki genetikailag különbözik tőlük, tehát passzol. Azonban azok a nők, akik szedtek tablettát, olyan férfiak pólóját választották, akiknek a génjei hasonlóak az övékéhez, ami növeli a vetélés esélyét. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a tabletta megnehezíti a nőknek olyan társ találását, aki genetikailag hozzájuk illő.

7. Nem vagy önmagad

Mielőtt elkezdted szedni a tablettát boldog, egészséges és társaságkedvelő voltál, de azóta kedvetlen, egészségtelen és elkeseredett vagy. Ha rosszkedvűnek érzed magad, vagy valami nincs rendben, hagyd abba a gyógyszer szedését. Bízz az ösztöneidben, elvégre a tested tudja, ha valami nincs rendben.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy megfelelő-e a tablettád, de ha észrevettél valami változást mióta elkezdted szedni, akkor mindenképpen keresd fel az orvosodat!

(KamaszPanasz - S.C. - sexect.com)