/ SZEX / Lufi vagy folpack óvszer ...
  2017-06-12

Lufi vagy folpack óvszer helyett? Óriási tévhitek a védekezési lehetőségekről

+16
Oldalunk nyíltan foglalkozik a szexualitással. Cikkeink olvasása 16 éven felülieknek ajánlott!
Számos fogamzásgátlási módszer létezik, melyek révén igen jó hatásfokkal kerülhető el a nem kívánt terhesség. Ugyanakkor számtalan tévhit is él a köztudatban ezekről, ami bajhoz vezethet...

Lássunk néhány általánosan elterjedt mítoszt a születésszabályozásról és a fogamzásgátlókról.

- hirdetések -

1. Nem eshetek teherbe, ha nincs orgazmusom

A teherbeesés feltétele, hogy a férfi spermája megtermékenyítsen egy női petesejtet. Míg a férfinak ejakulálnia kell ahhoz, hogy spermát tudjon termelni, a nő esetében nincs szükség orgazmusra a teherbeeséshez. Egy fogamzásképes korban lévő nő a rendszeres menstruációs ciklusban havonta egy petesejtet érlel. Ez független attól, hogy van-e az illetőnek szexuális kapcsolata vagy orgazmusa.

2. Nem leszek terhes, ha a szexuális aktus után lezuhanyozom

A zuhanyozás nem éppen a leghatékonyabb módszere a fogamzásgátlásnak. Az ejakulációt követően a spermák bekerülnek a méhnyakba, s ekkor már semmiféle zuhanyozás nem segít.

3. Nekem nincs szükségem fogamzásgátlásra

Mert csakis a „biztonságos” napokon vagyunk együtt.
Az efféle mítoszok a menstruációs ciklus lényegének helytelen értelmezésében gyökereznek. Négy fontos hormon (a sejtjeink vagy szerveink működését stimuláló vagy szabályozó kémiai jelhordozó) játszik szerepet a menstruációs ciklusban: a tüszőérést serkentő hormon (FSH), a luteinizáló hormon (LH), az ösztrogének és a progeszteron.

Ezeknek a hormonoknak a harmonikus együttműködése szabályozza a peteérést (ovuláció), s amennyiben a pete nem termékenyül meg, bekövetkezik a menstruáció. Míg az esetek zömében a menstruációs ciklus többé-kevésbé rendszeres, különféle tényezők, például az életkor, a stressz, gyógyszerek, felboríthatják a hormonoknak ezt az együttműködését.

Éppen ezért nehezen határozhatók meg előre a peteérés időpontja és a „biztonságos” napok. Azoknak a pároknak, akik sikeresen alkalmazzák a fogamzásgátlás naptár-módszerét, gondosan figyelemmel kell követniük a nő menstruációs ciklusait és a peteérés jeleit, valamint az egyéb külső tényezőket.

4. Nem esek teherbeha közösülés közben állunk vagy én vagyok felül

Némelyek úgy gondolják, hogy bizonyos pozíciókban, például álló helyzetben való közösülés esetén a spermák nem juthatnak a nő hüvelyébe. Az igazság az, hogy a közösülési helyzeteknek semmi közük ahhoz, hogy végbe megy-e a megtermékenyülés vagy sem.

A férfi ejakulációja során a spermák mélyen a hüvely belsejébe jutnak. A kilövellést követően természetüknél fogva a spermák azonnal elkezdenek előrenyomulni a méhnyakon keresztül. Szóval jobb, ha ezt a tévhitet is kivered a fejedből.

6. Használhatsz folpackot vagy lufit, ha nincs nálad óvszer

A folpack vagy a léggömb nem alkalmas óvszernek. Nem illeszkednek jól és könnyen elszakadhatnak  közösülés közben. Az óvszereket speciálisan úgy tervezik, hogy jól illeszkedjenek és megfelelő védelmet nyújtsanak a nemi kapcsolat idejére, s a maximális hatékonyság érdekében alapos teszteknek vetik alá őket.

7. Nem leszek terhes, ha a partnerem még az ejakuláció előtt megszakítja a közösülést

Ez a módszer megszakított közösülésként ismert, és egyáltalán nem nevezhető holtbiztos fogamzásgátlási módnak. Valamennyi előváladék (amely spermákat tartalmazhat) már akkor kilövellhet, mielőtt a férfi ténylegesen a csúcsra jutna. Ráadásul némely férfinak nincs elég akaratereje, vagy egyszerűen nem képes időben megszakítani a közösülést.

7. Nem eshetek teherbe, mert most először csinálom

A nő peteérés idején bármikor teherbe eshet, még ha első alkalommal közösül is.

8. Nem leszek terhes,ha közvetlenül az aktus után lezuhanyozom vagy megfürdöm, illetve a közösülést követően vizelek

A közösülés utáni tisztálkodás vagy vizeletürítés nem fogja megállítani azokat a spermákat, amelyek a méhnyakon keresztül már bejutottak a méhbe.

9. A tabletta mindig azonnal hatásos, amint elkezdted szedni

Némely nő esetében egy teljes menstruációs ciklus szükséges ahhoz, hogy a fogamzásgátló tablettában levő hormonok együtt tudjanak működni a nő természetes hormonjaival a peteérés megakadályozása érdekében. Az orvosok egy része azt javasolja, hogy a gyógyszeres fogamzásgátlás első hónapjában alkalmazzanak a párok valamilyen alternatív védekező módszert is.

(Ő. B.)