edzés
#Mozgás

Biztonsági tanácsok focizáshoz

2016.03.12.
2 perces olvasási idő

A foci az egyik legnépszerűbb sport Európában - okkal. Könnyű már fiatalon megtanulni a szabályait, és nagyszerű módja a mozgásnak. Ráadásul egy izgalmas, gyors játék, ezért élvezetes is.

Ám mivel a foci fizikai sport, előfordulhatnak sérülések is. A másik játékossal való ütközések akár zúzódásokat is okozhatnak. A sok futás miatt meghúzódhatnak az izmaink, és ha fejbe talál a labda, az a nyak és a fej sérüléseihez vezethet.

Hogy megtanuld, hogyan kerüld el ezeket a sérüléseket, kövesd tanácsainkat!

Miért fontos a biztonság foci közben?

Tartsd be a foci szabályait játék közben!Mivel nagyon sokan fociznak, előbb-utóbb sérülések is előfordulnak. Szerencsére a legtöbb sérülés csak felszíni, de súlyosabbak is történnek, például eltörhetnek a csontjaid, és megsérülhet a térded. A leggyakoribb sérülés a bokát és az izmokat, valamint az ízületeket éri. Idővel a játékosoknak ismétlődő sérüléseik lehetnek.

Felszerelés

A foci nem igényel sok felszerelést, a sípcsont- és térdvédőkön kívül, de nem árt másra is gondolni, mielőtt elkezdesz játszani.

  • Foci cipő: Válassz egy jó futballcipőt! Minden alkalommal győződj meg róla, hogy jól van rajtad, és szorosan tartja a lábad.
  • Sípcsontvédő: Ha a focistáknak a lábuk alsó rész szenved sérülést, akkor az azért van, mert nem volt rajtuk megfelelő sípcsontvédő. A jó sípcsontvédő a bőrödhöz tapad és körbe éri a bokacsontodat. Vidd magaddal a cipődet és az edzőzoknidat, hogy tudd, jó-e rád.
  • Focis zokni: Ezek tartják a sípcsontvédőket a helyükön, és minden alkalommal viselned kell, amikor játszol.
  • Egyéb lehetőség: kapus kesztyű (megvédi az ujjaidat), szájvédő (megvédi a fogaidat és az ajkaidat).

Mielőtt elkezdesz játszani

Ha jó formában kezdesz neki a fociidénynek, akkor nemcsak jobb játékos leszel, de segít megelőzni a bajt is. Kezdj erősíteni és helyesen étkezni néhány hónappal az idény előtt. Még jobb, ha rendszeresen végzel gyakorlatokat, és egész évben egészségesen étkezel, így nem kell aggódnod, az idény előtt.

Mielőtt elkezdesz játszani, íme, néhány hasznos tipp:

  • Mielőtt játszol vagy edzel, ellenőrizd a pályát, hogy nincs-e rajta gödör vagy egyéb veszélyes dolog, például törött üveg.
  • Mindig melegíts be és nyújts játék előtt. Fuss néhány kört, vagy ugrálj.
  • Ellenőrizd a kapukat, hogy biztonságosak-e, a földhöz rögzítve kell állniuk stabilan. Soha se mássz rájuk.
  • Ha nedves pályán játszotok, ne használj bőrlabdát, mert megszívja magát vízzel, nehezebb lesz, és nagyobb balesetveszélyt jelenthet.

Játék közben

Ismerd és tartsd be a foci szabályait! A nem biztonságos játék sérüléshez vezet, és kitiltanak a játékból.

Fgiyelj a körülötted lévő dolgokra is! Ha vakon sprintelsz, akkor könnyen eleshetsz, és más játékosokat is veszélybe sodorhatsz. Sajátítsd el a jó labdavezetést, hogy biztosan mozoghass a labdával. Ha nem tudod, hol van a többi játékos, ne rúgd el a labdát, mert valakit eltalálhatsz vele.

Ha játék közben fájdalmat érzel, gyere le a pályáról, és várd meg, amíg elmúlik. Csak akkor kezdj el játszani, ha már teljesen rendben vagy.

Emlékeztetők

  • Nézd meg, van-e elsősegély állomás, és valaki, aki segítséget is tud nyújtani a közelben.
  • Készülj fel a vészhelyzetekre! Legyen egy felelős felnőtt vagy egy terv, amely útján gyors kórházi segítséget kaphatsz.
  • Maradj hidratált, főleg a melegebb napokon. Igyál elegendő vizet a játék előtt és után is.
  • Ha van fülbevalód vagy ékszered, vedd le a játék előtt.
  • Ha nem értesz egyet egy másik játékossal, ne vedd magadra. Hagyd, hogy a bírók döntsenek.

Élvezd a focit, hiszen ezért kezdtél játszani. Kövesd az alapszabályokat és figyelj a környezetedre, így elkerülheted a legtöbb sérülést.

(Gy. Z.)