kihasználás
#Lélek

Hogyan védd meg magad attól, hogy kihasználjanak?

2023.11.29.
1 perces olvasási idő

A kihasználás többféle módon is történhet. Lehet online, személyesen egy idegen vagy egy ismerős által, de sajnos előfordulhat, hogy a kettő párhuzamosan is jelen van.

Védd magad online

A közösségi média és más online platformok használata ideális hely lehet az elkövetők számára, hogy megpróbáljanak kihasználni vagy bántani.

Míg vannak olyan emberek, akik őszintén szeretnének barátkozni veled az interneten, vannak olyanok is, akik úgy tesznek, mintha a barátaid lennének, azonban ez koránt sincs így. Fontos, hogy éber legyél, ha egy idegen a közösségi médián keresztül próbál kapcsolatba lépni veled.

Számos figyelmeztető jelre kell figyelni az interneten:

Egyesek úgy tesznek, mintha ugyanaz lenne az érdeklődési körük és hobbijuk, mint neked, hogy felépítsék a bizalmadat, vagy sok olyan dolgot mondanak neked, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek.

A hízelgést gyakran használják. Azt éreztetik veled, hogy különleges vagy, mivel nehéz rosszat gondolni valakiről, aki „olyan kedves”.

Mit tehetsz?

  • A közösségimédia-fiókok beállításait (beleértve a helybeállításokat is) állítsd privátra, hogy azok, akikkel nem vagytok barátok, ne lássák a bejegyzéseidet vagy tartózkodási helyedet.
  • Ne adj hozzá a közösségi oldaladhoz olyan személyeket, akiket nem ismersz.
  • Ne bízz automatikusan valakiben, még akkor sem, ha igazán barátságosnak tűnik.
  • Blokkolj mindenkit, aki helytelenül cselekszik, vagy nem megfelelő dolgokat mond.
  • Csak olyanokkal beszélj az online játékok világában, akiket ismersz a való életben is.
  • Ne beszélj meg személyes találkozást olyan emberekkel, akikkel az interneten találkoztál. Ha azt tervezed, hogy személyesen találkozol valakivel, először beszélj erről egy megbízható felnőttel.

Védd magad, amikor kint vagy a „való világban”

A barátokkal való négyszemközti és online lógás az élet normális része. Fontos azonban, hogy miközben ezt teszed, biztonságban maradj.

Akik anyagilag, testileg vagy bárhogyan ki akarnak használni, tudják, hogy a fiatalok hol töltik az idejüket a barátaikkal, és ezeken a helyeken ácsorognak. Megpróbálhatnak barátkozni és személyes kapcsolatot kialakítani veled.

Gyakran kínálnak neked ajándékot, pénzt, kábítószert, alkoholt vagy cigarettát, vagy meghívnak bulikra a kapcsolat fejlesztése érdekében.

Mit tehetsz?

  • Ne bízz automatikusan valakiben, még akkor sem, ha igazán barátságosnak tűnik.
  • Ne hidd el mindig azt, amit valaki mond, mert nem biztos, hogy igaz.
  • Hallgass a megérzéseidre.
  • Rendben van, ha nemet mondasz, ha nem akarsz csinálni valamit.
  • Ne fogadj el semmilyen tárgyat, amelyet neked kínálnak, beleértve a kábítószert, az alkoholt és a cigarettát.
  • Ne add meg a telefonszámod, és ne adj hozzá embereket a közösségi média fiókjaidhoz, amíg meg nem ismered őket megfelelően.

Ne feledd, a kihasználás nemcsak az anyagiakban történhet, előfordulhat érzelmileg, szexuálisan is. Óvatosan építs kapcsolatokat és ne bízz meg azonnal senkiben!

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)