értékesség
#Lélek

Valaki mondja meg, hogy mennyit érek!

2016.04.08.
2 perces olvasási idő

Mindannyian feltesszük a kérdést magunknak: mennyit is érek valójában? Képzeljük el, hogy erről a kérdésről különböző emberek véleményét szeretnénk megtudni. Vajon ők mi alapján határoznák meg értékünket? Jánosi Ferenc gondolatai.

Mennyit számítanak a különböző nézőpontok?

Az első ember egy biokémikus: lássuk, mennyit ér az ember szerinte. Biokémikusként az emberi értéket az összetevők alapján tudja meghatározni: a bennünk levő zsír mennyiség 7 szappanra lenne elegendő, a vas tartalmunk egy közepes szegre, a bennünk levő cukor mennyisége 7 csésze teához, a mésztartalmunk segítségével pedig egy kisebb tyúkólat ki lehetne meszelni. Folytatja a kémikus az ember összetevői alapján a felsorolást: a bennünk levő foszfor 2000 gyufafej legyártását biztosítaná, a bennünk megtalálható magnézium és kálium egy kiságyú elsütéséhez, a bennünk megtalálható kén, egy kutya bolha elleni kezeléséhez elegendő, a szén mennyiségünk 900 db grafit ceruza legyártását biztosítaná, valamint ott van még a folyadék, ami körülbelül 20 vödör víz. Mindezt, ha kiszámoljuk, akkor a legdurvább becslés szerint is 20-25 000 Ft-ot kapnánk. Ennyit érünk egy biokémikus szerint.

A másik szakértőnk, akit megkérdezünk, legyen a média szakembere: szerinte az ember értékét a népszerűségi indexe határozza meg. Szerepeljen a nyilvánosság előtt, tv műsorokban, vagy reklámozzon minél több terméket, legyen minél több követője a közösségi médiában - ez az értékességének a meghatározó tényezője.

szorongás

A harmadik szakértőnk sportedző, aki kérdésünkre így válaszol: szerintem az ember a benne lévő teljesítmény miatt értékes. Amíg jól tud futni, úszni, focizni, kosárlabdázni, súlyokat felemelni, magasra vagy távolba ugrani, addig értékes, amíg ő a legjobb abban, amit csinál. De ha jön valaki, aki jobb teljesítményt tud mutatni, gyorsabb, erősebb, motiváltabb, akkor megszűnik a korábban kivívott megbecsültség.

A negyedik szakértőnk, aki segít meghatározni az értékességünket egy tanár: szerinte akkor értékes egy diák, ha jól tanul, rendszeresen megcsinálja házi feladatait. Az ember a gondolkodása miatt a tudása az, ami értékessé teszi. Ameddig valaki jól tanul, addig értékes lesz az iskola pedagógusai előtt.

Az ötödik szakértő szerepét lelkészként magamra vállalom. "Úgy vélem, az ember értékességét az alkotója határozza meg. Ahhoz, hogy megérthessük milyen értékes az ember, vizsgáljuk meg, mit mond róla az alkotója. A Teremtés könyvében azt olvashatjuk, hogy Isten alkotja meg az embert, akit a maga képmására teremt. Gondoljuk végig, hogy milyen sok dolgot jelent, ha megértjük, Isten azért alkotta meg az embert, hogy őt képviselje a földön. Az ember értékét nem az összetevők határozzák meg, nem is az elért népszerűsége vagy a teljesítménye, hogy mire képes, mit képes megtanulni. Az ember attól értékes, hogy nem sorozatgyártásban készült, nem tucat termék, hanem egy bölcs tervező egyedi alkotása. Megismételhetetlen, pótolhatatlan és egyedülálló. Dávid, a Zsoltárok könyvének szerzője ezt mondja: „mily csodálatosak a te alkotásaid Uram, már anyám méhében te takartál be engem”. Aki erre a titokra rájön, az már nem fog állandóan azon görcsölni, hogy megfeleljen másoknak, hanem önbizalma kiteljesedik az Isten szeretete miatt. Kívánom a kedves olvasónak ezt a felismerést!"

Jánosi FerencJánosi Ferenc vagyok,

lelkész és addiktológiai konzultáns így sok iskolai prevenciós programban részt vettem, sok ezer tizenévessel találkoztam és azt láttam, hogy sokan szeretnétek kérdéseitekre megfelelő és hiteles válaszokat kapni.

Azt megígérhetem, hogy minden kérdésre válaszolok és szakmailag korrekt válaszokat igyekszem adni, az is elképzelhető, hogy válaszaim nem mindig egyeznek majd meg kortársaitok véleményével. Örömmel fogadom kérdéseiteket!

Elérhetőségeim:
[email protected], www.facebook.com/ifjusagepito.feri


Várjuk iskolák megkeresését, akiknek segíthetünk előadások tartásával - diákoknak és tanároknak, valamint szülőknek - a tizenéves kor kihívásairól, veszélyeiről és a szenvedélybetegségekről.

MPE IFjuság-és Család Építő Szolgálat
Honlap: www.ifjusagepitok.hu