zaklatás
#Lélek

Hogyan mondjam el, hogy zaklatnak?

2017.03.06.
1 perces olvasási idő

Gondold meg: te szeretnéd, hogy egy barátod elmondja neked? Hát, persze, hogy igen! Tedd félre az aggodalmaidat azzal kapcsolatban, hogy az emberek nem hisznek neked, vagy nem akarják hallani. Mondd el valakinek, akiben megbízol, ha nem bánnak veled jól.

Ha beszélsz róla, attól kevésbé fogod egyedül érezni magad, és az a személy, akinek elmondod, még segíthet is kitalálni, hogy hogyan tovább. Az első számú dolog, hogy elfogadd azt, ami történt, aztán menj, és beszélj valakivel. Nagyon fontos, hogy elmondd egy közeli barátodnak, az anyukádnak vagy apukádnak, a családodnak, tanárodnak.

Beszélgetés egy baráttal

Igazán segíthet, ha valaki olyannal beszélsz, akit közel áll hozzád. Teljesen rendben van, ha idegesnek érzed magad, amiatt, hogy elmondod, mi történt veled, de hidd el, ez a vízválasztó rész: ha ezen túlesel, már csak jobb lehet, mert lesz, aki odafigyel rád és meg tud védeni, esetleg segít kitalálni, mit tehetnél.

Lehet, hogy...

  • szégyelled magad
  • bűntudatod van, hogy elmondasz egy titkot
  • félsz attól, hogy nem hisznek neked, vagy téged hibáztatnak
  • félsz, hogy a barátaid pletykálnak majd rólad
  • hogy a barátod a zaklató oldalára áll
  • félsz, hogy még rosszabb lesz a helyzet

De vannak jól dolgok is abban, ha elmondod valakinek:zaklatás

  • megkönnyebbülés, hogy végre kiadod magadból azt, ami a lelkedet nyomja
  • kevésbé érzed majd magad egyedül
  • meghallgatod valaki más tanácsait, ötleteit is
  • biztonságba kerülsz
  • ez az ember segíthet leállítani a zaklatót.

Egy jó barát, akiben megbízol, támogatást adhat, és segíthet kitalálni, hogy mit tegyél.

Beszélgetés egy felnőttel, akiben megbízhatsz

Szükséged van arra, hogy megvédd magadat? Akkor azon is gondolkodj, hogy elmondod egy felnőttnek vagy egy tanárnak, esetleg az iskolapszichológusnak, hogy zaklatás áldozata lettél. Nekik biztos lesznek ötleteik, hogyan legyél nagyobb biztonságban.

Néhány idősebb segíthet megvédeni téged, vagy beszélhetnek is azzal, aki nem hagy békén, és elmondhatják neki, hogy ez a viselkedés nincs rendben. Hívhatnak segítséget is adott esetben.

Amikor a barátoddal való beszélgetés nem segít

Ha az első ember, akivel beszélsz, rossz érzést kelt benned, vagy nem veszi komolyan, akkor találj valaki mást, akivel beszélhetsz. Ha nem működik egy másik baráttal sem, vagy nem érzed biztonságosnak, hogy elmondd egy újabb barátnak, vagy valakinek a családodban, akkor még mindig ott vannak azok az emberek, akik különféle szervezeteknél dolgoznak, hogy másokon segítsenek.

Lépj velük kapcsolatba, ők biztosan meghallgatnak, és megpróbálnak neked segíteni, akár személyesen, akár telefonon!

(Sz. D .L., lovegoodbadugly.com)