nyári étel
#Táplálkozás

A leghizlalóbb nyári finomságok

2016.06.17.
3 perces olvasási idő

Végre nyár van, és itt az ideje a strandolásnak, a fagyizásnak, a sörözésnek, koktélszürcsölésnek a medence partján, valamint a szabadtéri sütögetésnek. Jól hangzik, de azt tudod, hogy ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a kalóriadúsabb csemegéket választani? Mutatjuk, miket kerülj el, ha nem szeretnél felszedni jó néhány kilót.

Ugyan a legtöbben aktívan töltik a nyarat, a napi mozgásmennyiség sokszor nem áll egyensúlyban a bevitt kalóriák mértékével, ezért mégsem elég a pluszkilók leküzdésére.

Sült, zsíros húsok a terítéken

Sajnos rossz hír, hogy egy kiadós barbecue könnyen tönkreteheti az alakodat. A szalonnasütés is jó dolog, meg van a maga hangulata, de jobb, ha csak alkalmanként jut eszetekbe ez a programlehetőség.

Egy vastag szelet karaj 1 540 kalóriát és 124 g zsírt tartalmaz, egy átlagos sajtburger pedig 720 kalóriát és 45 g zsírt, és mi a helyzet az oldalassal? Az oldalas az egyik legzsírosabb húsféle, akár marha vagy sertés eredetű. Azonban nem kell leragadni a legzsírosabb húsféléknél, a bőrnélküli csirkemell, a sertés színhús, a sovány marhafilé már megengedhetőbb csemegék közé tartoznak.

Gyorsételek a focimeccsen vagy a belvárosban?

Legjellemzőbbek a különféle hot-dog, kolbász és hamburgerféleségek az utcai rendezvényeken, festiválokon és meccseken. Ezek a legtöbb esetben ugyan finomak, de semmi esetre sem egészséges harapnivalók, ráadásul a sótartalmuk rendszerint igen magas. Egy átlagos hot-dog 280 kalóriát, 15 g zsírt és 1250 mg nátriumot tartalmaz, a sómennyiség majdnem eléri egy felnőtt ember napi ajánlott maximumát. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek csak módjával szabad ilyesmit fogyasztani.hamburger

Olvasd el ezt is! A túlzásba vitt sózás veszélyei

Majonézes öntetű saláták

Egy fél adag burgonyasaláta 180 kalóriát és 12 g zsírt tartalmaz. Ahhoz, hogy csökkentsd a kalóriát, használj light majonézt vagy sovány joghurtot, tejfölt. Vagy más megközelítésből: salátáidat inkább ecetes alaplével készítsd, mint olajossal vagy majonézessel, valamint tegyél bele sok zöldséget, hogy egészségesebb legyen.

Alkoholos koktélok

Ki ne ismerné a tipikus, agyondíszített, napernyős hideg finomságokat? A nagy melegben bizony jólesik az elszürcsölgetésük, de ezzel a teljesen felesleges kalóriák is szépen gyülekeznek. Például egy Pina Colada koktél 245-490 kalória között van, egy Long Island 520 kalória. A magas kalóriatartalmat a hozzáadott cukros szirupok, tejszín és más ízesítők okozzák. Az ilyen kalóriabombák helyett érdemesebb inkább (eleve alkoholmentes koktél javallt nagy melegben) jeges teát, hűtött gyümölcsturmixot, esetleg hűtött bort vagy gyümölcslé alapú, enyhén alkoholos italt inni (citromos sör).

Üdítők

A nagy melegben literszámra fogynak a különféle frissítők: jeges teák, energiaitalok, cukros-szénsavas üdítők, cukrozott gyümölcslevek, ezek 1 adagja 150 kalóriát tartalmaz. A különféle jegeskávék, tejshake-ek, smootie-k pedig ennél sokkal több felesleges kalóriát jelentenek. A szomjúság oltására a legjobb a hideg csapvíz vagy ásványvíz, ha mégis elcsábulnál, limitáld 1-2 adagra a bevitelt.

Fagyos édességek

A különféle fagyik, jégkrémek és parfék a nyár kedvelt finomságai, de csak óvatosan, mert nyár végére már lehet, hogy kicsi lesz a tavalyi ruha. Egy adag fagyi 380 kalóriát és 22 g zsírt tartalmaz. A különféle parfék pedig 720 kalóriát és 28 g zsírt is kitehetnek adagonként. Főleg az dobja meg a kalória értékeket, ha tejszínes vagy csokis feltétet is kap a fagyi. Nem kell azért teljesen lemondani a hideg édességekről, válaszd inkább a gyümölcsös alapú verziókat a tejszínesek helyett (esetleg light joghurtos jöhet) és hanyagold a plusz díszítést.

Olajsütőben készült ételek

Minden olyan étel, ami tocsog az olajtól, inkább kerülendő. Egy jó adag sült krumpli, némi rántott hús és utána fánk desszertként, na ez az igazi pocaknövelő menü. Hogy ne vidd túlzásba a kalóriabevitelt és a káros anyagokat, inkább válaszd a zsír nélküli grillezést és a sovány húsokat zöldségkörettel, desszertnek pedig sok gyümölcsöt (ezeket is lehet grillezni). A különféle grillezett halak igen egészségesek és tápanyagdúsak.

Rágcsálnivalók

Némi ropogtatnivaló még nem okoz problémát, de a túlzásba vitt rágcsálás komolyan odavághat az egészségnek. Egy-egy marék chips 160 kalóriát és 10 g zsírt tartalmaz, míg egy zacskó nachos 692 kalóriát, 38 g zsírt és 1632 mg nátriumot ad hozzá a napi energiabeviteledhez. A különféle ízesített pattogatott kukorica 550 kalóriával, 31 g zsírral és 972 mg nátriummal dobja meg a kalória beviteled. Ezek helyett rágcsálj friss zöldséget, gyümölcsöt valamilyen light szósszal, esetleg natúr pattogatott kukoricát.

Gyorséttermi sült csirke

A vödrös kiszerelésű, fritőzben sült csirkedarabok, melyet tömegek fogyasztanak előszeretettel, igen hamar meglátszódnak a deréktájon megjelenő zsírpárnák formájában. De nem csak a felesleges kilókat gyarapítják, hanem szív-érrendszeri és más problémákat is tud okozni az erősen fűszerezett és bundázott csirkehús. Egy adag így készült csirkemell filé 360 kalóriát és 21 g zsírt tartalmaz, ezzel szemben a bőrnélküli, grillezett változat csak 167 kalóriát és 7 g zsírt. Ha teheted inkább grillezett, sovány, lebőrözött húsféléket fogyassz, bőséges zöldséges saláta körettel. A fűszerezés problémája pedig némi fokhagymával és zöldfűszerrel (lestyán, citromfű, stb.) könnyen áthidalható.

(N. L.)