egészséges táplálkozás
#Táplálkozás

A legegészségesebb gyümölcsök és zöldségek

2016.07.12.
2 perces olvasási idő

Az alábbi gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, vagy a szív különböző megbetegedései, vagy a sokak szemében ennél is fenyegetőbb rák.

Minél rendszeresebben fogyasztjuk őket és minél hosszabb ideig, annál hatásosabbak. Lássuk tehát a földkerekség legegészségesebb élelmiszereit és néhány tippet, hogyan a legjobb őket fogyasztani:

1. BARACK

Hitted volna? Az ereje a béta-karotin tartalmában rejlik, amely A-vitaminná alakul, így javítva a látásunkat, továbbá védi a szervezetet a rák különböző fajtáitól, annak is az egyik legveszélyesebb formájától, a bőrráktól. Fo

gyümölcs

ntos tudni, hogy a barack addig őrzi a benne található vitaminokat, amíg feszes a héja.

2. AVOKÁDÓ

Az ereje egy speciális savban rejlik, amely csökkenti a koleszterint és növeli a védő - HDL elnevezésű - koleszterin számát a vérben, így segít megelőzni a szívbetegséget. Ráadásul rostban is igen gazdag. Teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítósra kenve kevés fűszerrel és egy csepp majonézzel mennyei étel, de salátákban önmagában is igen finom.

3. MÁLNA

A málnának magas a C-vitamin tartalma, továbbá apró magvas gyümölcs révén segíti az em

észtést és akadályozza a rákos sejtek kialakulását. A legfinomabb alacsony zsírtartamú joghurttal vagy tejjel és mézzel keverve.

4. SÁRGADINNYE

Ennek a gyümölcsnek is magas a C-vitamin és béta-karotin tartalma, és potassium nevű anyagnak köszönhetően csökkenti vérnyomást(!) is. Nagyon erős az antioxidáns tartalma is.

5. VÖRÖSÁFONYA

Ez a gyümölcs nálunk kevésbe ismert (az USA-ban nagyon népszerű) pedig nagyon erős antioxidáns hatású és igen sok C-vitamint tartalmaz. Fertőzések és baktériumok okozta megbetegedések legyőzésében nagyon sokat segít. Nagyon finom és itthon is kapható a belőle készült 100%-os gyümölcslé.

6. PARADICSOM

Igen a paradicsom gyümölcs(!). Likopint tartalmaz, ami megelőzi a rákos sejtek kialakulását, különösen csökkenti a gyomor és bélrák kialakulását, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk. Mondani sem kell, milyen finom frissen a szendvicsekben, salátákban vagy tésztaszószként.

7. MAZSOLA

A mazsola apró szemei sok vasat tartalmaznak, amely segíti a vér oxigén szállítását, és ezáltal jobb közérzetet biztosítanak. Ha édességre vágyunk süti helyett érdemes ezt csemegézni, hiszen finom, kevesebb kalóriát tartalmaz és nagyon egészséges.

8. FÜGE

Magas a rost és B6 vitamin tartalma, így a jobb kedélyállapotot eredményező szeratonin termelődésért is segíti a szervezetben. A nőknek nagyon hasznos a fogyasztása a menstruációs ciklusuk alatt.

9. CITROM

Nagyon magas a C- és E-vitamin tartalma, így szinte mindenfajta vírusos vagy rákos betegség legyőzésében segíti a szervezetet. Ne használjunk citrompótlókat csakis valódi citromot, és fogyasszuk magában (ha szeretjük a savanyú ízt) vagy salátákhoz és tengeri halakhoz.

10. EPER

Akárcsak a málna, az eper is segíti az emésztést, és likopin tartalma gátolja a rákos sejtek kialakulását. A friss eper nagyon finom, olvasztott csokoládéba mártva pedig valódi afrodiziákum.

A legegészségesebb zöldségek:

1. HAGYMA

Flavonid tartalma segít megelőzni és legyőzni a rákot, és népi hagyomány szerint gyógyítja légúti fertőzéseket és enyhíti a köhögést.

2. ARTICSÓKA

Ez a nálunk kevéssé ismert és különös formájú zöldség, olyan speciális anyagot tartalmaz, amely segít megelőzni a bőrrák kialakulását, és rostjai csökkentik a magas koleszterinszintet, ráadásul C-vtaminban is gazdag, ettől van kellemes savanykás íze, így a déli népek salátákba vagy pizzára vagy tésztára teszik.

3. FOKHAGYMA

Rendkívül erős antioxidáns, igazi vírusölőként ismerik, csökkenti a magas vérnyomást és gyomor és bélrák kialakulásának kockázatát. Ételeinkbe a különböző fokhagymapótló krémek és porok helyett használjunk inkább valódi fokhagymát, és máris sokat tettünk az egészségünkért. A piritós vajjal és zúzott fokhagymával fantasztikusan finom, tápláló és egyszerű, de nagyszerű étel.

4. BROKKOLI

A C-vitamin és a béta-karotin tartalma mellett olyan anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát. A brokkolit ne főzzük túl, finomabb és egészségesebb, ha ropogósra van főzve vagy párolva. Kitűnő köretnek, de egy kis sovány sajttal, tejföllel és borssal csőben sütve önmagában is fenséges.

5. SPENÓT

A legújabb kutatások szerint öregedésgátló és sejtmegújító hatású, lutein tartalma miatt védi szemünket és javítja a látást, különösen a kor előrehaladtával. Nagyon finom fokhagymával párolva köretnek, mondjuk marhahúshoz, de főzeléknek is kitűnő tükörtojással.

(Fókuszban a Nő)