kötőhártyagyulladás
#Betegségek

A kötőhártya-gyulladás

2014.07.24.
3 perces olvasási idő

Ha kötőhártya-gyulladásod van, úgy érezheted, hogy szemedben van valami, amit nem tudsz eltávolítani. Ébredéskor a szemek összeragadhatnak a szemből folyó váladék miatt, a szem fehér része pedig rózsaszínesen elszíneződhet, és a látásélesség is romolhat.

A kötőhártya-gyulladás a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő áttetsző hártya gyulladásos vagy fertőzéses megbetegedése. A kötőhártya gyulladást nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve allergiás reakció okozhat. Az újszülötteknél a gyulladás hátterében a nem teljesen megnyílt könnycsatorna is állhat.

A gyulladás a kötőhártya kis ereinek kitágulásához vezet. Ez okozza a szem fehérjének a kipirosodását, vagy rózsaszín elszíneződését. Bár a kötőhártya-gyulladás egy eléggé kellemetlen állapot, nagyon ritkán befolyásolja csak a látásélességet. A kötőhártya-gyulladás leggyakoribb tünetei az alábbiak:

  • Az egyik, vagy mind a két szem kipirosodása.
  • Az egyik, vagy mind a két szem viszketése.
  • Homályos látás és fényérzékenység.
  • Könnyezés.
  • A szem váladékozása, amely az éjszaka folyamán összeragaszthatja a két szemhéjat.
  • Idegen test érzése az egyik, vagy mind a két szemben.

Mivel a kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, fontos a korai diagnózis és kezelés. Ezt elsősorban az óvodás gyerekek kapcsán fontos hangsúlyozni, mert ők egyfelől gyakran fertőződnek meg, másfelől az óvodában, bölcsődében másokat is könnyen megfertőzhetnek.

A kötőhártya-gyulladás lehetséges okai

A kötőhártya-gyulladás legtöbbször vírusfertőzés eredménye, ám előidézheti baktérium, allergiás reakció, a szembe került vegyszer vagy idegen test is. Újszülöttekben a kötőhártya-gyulladást a nem teljesen átjárható könnycsatorna okozhatja.

Vírusok és baktériumok. A vírusos kötőhártya-gyulladás miatt a szemből vizes, vagy nyákos váladék ürülhet, a bakteriális eredetű gyulladás során általában vastagabb, sárgás-zöldes váladék termelődik. Mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya gyulladás kialakulhat megfázással és torokfájással (felsőlégúti fertőzéssel) együtt is.

A kötőhártya-gyulladás mind a két formája nagyon fertőző, felnőttek és gyerekek egyaránt megfertőződhetnek tőle, a bakteriális gyulladás azonban gyakoribb gyerekek esetében, mint felnőtteknél.

Allergia

Az allergiás kötőhártya-gyulladás mind a két szemet érinti. A gyulladás egy allergizáló anyagra (allergénre) - például pollenre - adott válaszként alakul ki. A hisztamin felelős számos allergiás tünetért, így például a kötőhártya gyulladásért.

Ha allergiás kötőhártya-gyulladásod van, szemed erőteljesen viszkethet, könnyezhet. A szemek gyulladása mellett orra is viszkethet, tüsszögés és vizes orrváladék képződhet. Előfordulhat, hogy a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő hártya megduzzad, és ezáltal úgy tűnik, mintha a szem fehérjén kis áttetsző folyadék tartalmú hólyagok lennének.

Vegyszer és idegen test. Vegyszer illetve idegen test szembe kerülése szintén kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, azonban ilyenkor általában sem nyák, sem genny nem ürül a szemből. Néha a szem átmosása és kitisztítása elegendő ahhoz, hogy az irritációt okozó vegyszert, illetve az idegen testet eltávolítsák. A tünetek általában egy-két napon belül elmúlnak.

Mikor fordulj orvoshoz?

A kötőhártya-gyulladás bár egy nagyon kellemetlen betegség, nem veszélyezteti a látást, és általánosságban nem igényel sürgősségi kezelést. Mivel a kötőhártya-gyulladás még a tünetek kezdetétől számított két héten túl is nagyon fertőző lehet, fontos a korai diagnózis és kezelés.

A bakteriális kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyerekeket nem szabad közösségbe engedni a kezelés megkezdése után sem. A vírusos kötőhártya-gyulladásban szenvedő betegek általában néhány napig fertőzőek. Kérdezd meg orvosod, hogy mikortól mehetsz vissza az iskolába! A legtöbb helyen elvárt, hogy a gyerek legalább 24 órás kezelésen legyen túl, az iskolába való visszatérés előtt.

Bizonyos esetekben a kötőhártya-gyulladás szaruhártya károsodáshoz vezethet gyerekekben és felnőttekben is egyaránt. Ez tovább hangsúlyozza a korai kezelés fontosságát.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

Orvosod mintát vehet a szemváladékból, így laboratóriumi módszerek segítségével meghatározzák a fertőzés típusát. Ha időről-időre kiújul a kötőhártya-gyulladás, felmerülhet, hogy ennek hátterében a nem megfelelően átjárható könnycsatorna áll. Rendszeres gyerekgyógyászati ellenőrzések esetén, egy ideig lehet várni, hátha magától megnyílik a csatorna. Ha ez nem következik be, szemész beavatkozására lehet szükség.

Szemcsepp kötőhártya-gyulladás esetén

Bakteriális fertőzés esetén orvosod antibiotikum tartalmú szemcsepp használatát javasolhatja, és ezt használva a fertőzés néhány napon belül elmúlik. A szemcseppek helyett antibiotikus szemkenőcs javasolt a szemfertőzés kezelésére. A gyógyszer bármelyik formája esetén egy-két napon belül jelentős javulás várható.

A vírusos kötőhártya-gyulladás nem kezelhető antibiotikus szemcseppekkel, illetve szemkenőcsökkel. Hasonlóan az egyszerű náthához, a betegség egyes tünetei recept nélkül kapható gyógyhatású készítményekkel csökkenthetők, de alapjában véve a tünetek végleges elmúlásához a vírusfertőzésnek egyszerűen le kell zajlania. Lehet, hogy az első 3-5 napban a tünetek romlanak, ezt követően azonban tünetek maguktól javulnak. Lehet, hogy 2-3 hét is eltelik, mire a fertőzést okozó vírusfertőzés elmúlik.

Ha az allergiás kötőhártya-gyulladás áll a szembetegség hátterében, orvosod többféle szemcsepp közül választhat: többek között antihisztaminok, nyálkahártya duzzanatcsökkentők, hízósejt stabilizálók, szteroidok, és gyulladáscsökkentő szemcseppek használata jöhet szóba.

Hogyan előzhető meg a gyulladás terjedése?

A kötőhártya gyulladás terjedésének megelőzésének legjobb módja a megfelelő higiénia. Ha már egyszer felállították a diagnózist, kövesd az alábbi lépéseket!

  • Ne érj kezeiddel a szemedhez!
  • Gyakran és alaposan mosd meg kezeid!
  • Naponta cseréld törölköződ, és ne használj közös törölközőt mással!
  • Cseréld gyakran párnahuzatod!
  • Ne használj szemfestéket, különösen ne használj szemspirált!
  • Ne használd más szemfestékét, illetve személyes szem kozmetikumait!
  • Kövesd orvosod utasításait a megfelelő kontaktlencse használatot illetően!
  • Ha lehet, a betegséd ideje alatt ne találkozz barátaiddal, osztálytársaiddal, mert könnyen megfertőzheted őket!

(Forrás: WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

Szem