Betegségek, viszketés

#Betegségek #viszketés

59 db cikk a témában

Hogyan élj együtt az ekcémával?
#ekcéma
2024.03.02.

Hogyan élj együtt az ekcémával?

Az ekcéma bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvedzéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, és viszketéssel járhat. Mit tehetsz a tünetek enyhítése érdekében?

7 ekcémát kiváltó tényező az otthonodban
#ekcéma
2024.01.12.

7 ekcémát kiváltó tényező az otthonodban

Ha ismered az ekcémát kiváltó okokat, akkor elkerülheted a kellemetlen tünetek megjelenését. Az otthonodnak olyan helynek kell lennie, ahol pihenni tudsz, ahol nem kell aggódnod az egészségedért. Melyek lehetnek az ekcémára hajlamosító tényezők a lakásban?

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken
#herpesz
2023.12.31.

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken

A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is. A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet.

Mit kell tudnod a bárányhimlőről?
#bárányhimlő
2023.10.06.

Mit kell tudnod a bárányhimlőről?

A bárányhimlő a varicella-zoster vírus által okozott betegség. Viszkető kiütést okoz kis, folyadékkal teli hólyagokkal. Nagyon könnyen terjed, főleg, ha nem kaptad meg a bárányhimlő elleni védőoltást.

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése
#ajakherpesz
2023.07.17.

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése

Az ajakherpeszt a Herpes simplex vírus okozza, amely fájdalmas hólyagocskák megjelenését idézi elő az ajkakon, a fogínyen, a nyelven, szájpadláson. A hólyagokon kívül más tünetek, például láz és izomfájdalom is előfordulhatnak.

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés
#nyár
2023.06.25.

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés

A nyaralás a pihenés és a szórakozás mellett veszélyekkel is járhat, főleg ha külföldre, esetleg tengerpart mellé utazol. Ezért nem árt felkészülni még időben. Ismerd meg a leggyakrabban előforduló veszélyforrásokat!

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?
#kéz-láb-száj betegség
2023.02.28.

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?

A kéz-láb-száj betegség enyhe, fertőző vírusfertőzés. A tünetek közé tartozik a sebek a szájban és a kiütések a kezeken és a lábakon. Bár a betegség gyakrabban fordul elő kisgyermekek körében, tiniknél is megjelenhet például középiskolai kollégiumokban, de kisebb testvértől is el lehet kapni.

Őszi anyajegy-mustra
#napfény
2022.09.24.

Őszi anyajegy-mustra

A nyári napfény, az UV-sugárzás azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédő készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni. Az őszi hónapokban éppen ezért hasznos részt venni egy anyajegy-szűrésen, hiszen a bőrön lévő pigmentált részek változhatnak a fény hatására.

8 árulkodó jel, ami ritka allergiára utal
#allergia
2022.08.28.

8 árulkodó jel, ami ritka allergiára utal

Az allergia kezelése nehéz ügy. A test a kültéri és a beltéri allergénekre az esetek nagy részében enyhén reagál, mint például orrfolyással vagy tüsszögéssel. Néha a reakció súlyosabb, például gyomorgörcs, szédülés vagy légzési nehézségek jelentkezhetnek. Vess egy pillantást a következő 8 furcsa jelre, ami arra utal, hogy allergiás reakciód van!

Kullancscsípés – mi a teendő?
#kullancs
2022.08.15.

Kullancscsípés – mi a teendő?

A kullancs csípése okozta betegség az influenzához hasonló tünetekben jelentkezhet, például lázban, hányingerben, hányásban és izomfájdalmakban. A kullancs leggyakrabban az állatok szőrében és tollai közt él, leginkább a városon kívüli területeken. Vajon rettegnünk kellene attól, hogy ezek az állatok megcsípnek bennünket?

Kötőhártya-gyulladás strandolás után
#kötőhártyagyulladás
2022.06.22.

Kötőhártya-gyulladás strandolás után

Különösen a gyerekek élik át gyakran, de nyaranta egy-egy strandolás, uszodázás után - a felnőttek is tapasztalhatják magukon a kötőhártya-gyulladás jeleit. A fertőzést nem könnyű kivédeni, de a kezelése ma már meglehetősen hatékony. A részletekről dr. Tóth Eszter, szemészorvos beszélt.

#szem
2021.08.10.

Mi okozhatja a szemviszketést?

A szemviszketés az allergiás kötőhártya-gyulladás legjellegzetesebb tünete. Az allergiás reakció során a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok hatására az erek kitágulnak, folyadék jut ki a szövetekbe, kialakul a vizenyő és fellép a viszketés. Mitől viszket a szemünk? Mikor forduljunk orvoshoz?

#ételallergia
2021.07.16.

8 ételallergia tény, amit eddig nem tudtál

Amikor az ételallergiára gondolunk, egyből a vörös és felduzzadt arcra ugrik be. A valóságban azonban a tünetek és ezek az allergiák sokkal bonyolultabbak. Az ételallergiák akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszer negatívan reagál a proteinre bizonyos ételekben.

#kánikula
2021.07.03.

Jön a hőség! Mire érdemes odafigyelni?

Nyáron nem árt odafigyelni magunkra! Milyen hatással van a rendkívüli hőség szervezetünkre? Mik a lehetőségeink a védekezésre, és mik a teendőink?