fesztivál
#Táplálkozás

Grillezés biztonságosan

2024.04.05.
2 perces olvasási idő

A sütögetés, grillezés jó szórakozás, de sajnos gyakran okozói betegségeknek, baleseteknek is. Cikkünkben felsorolunk pár dolgot, amire megéri ügyelni.

A kerti sütések, partik, összejövetelek a finom ételekről és a jó társaságról szólnak, de néha kellemetlenségek is történnek.

Az ételmérgezésnek két fő oka van. Az egyik a túl nyers hús, míg a másik a nemkívánatos baktériumok a húson. A nyers vagy nem eléggé sült hús is tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek szalmonellát vagy komolyabb betegségeket okozhatnak. Bárhogy is, ezeket a baktériumokat sütéssel el tudod pusztítani, de ehhez valóban megfelelő technika kell.

Hússütés

A következő tippek szinte mindenféle húsra alkalmasak – csirke, marha, sertés és bárány, akár húsként, akár kolbászként, virsliként.

Ha grillrácson sütsz húst, akkor az alábbiakra ügyelj:

  • Érd el, hogy a szén pirosan izzon, mielőtt elkezded a sütést. Ez azt jelenti, hogy már eléggé forró.
  • Tartsd a fagyasztott húst fagyasztva, mielőtt megsütnéd őket.
  • Forgasd a húst rendszeresen és mozgasd a rácson, hogy megfelelően megsüljön.

A húst csak akkor igazán biztonságos elfogyasztani, amikor:

  • Már láthatóan sül, a közepén is
  • Nem látható több rózsaszín hús
  • A lé, ami jön belőle, tiszta

Ne hagyd abba a sütést, csak mert kívül megsült – szükséges, hogy belül is megsüljön. Vágd a húst vékony darabokra, és csak akkor hagyd abba a sütést, amikor már egyik sem rózsaszín belül. Ne rakj nyers húst teljesen vagy csak részben sült mellé.

Nyers hús

A baktériumok a nyers húsról könnyen átvándorolhatnak a kezedre, erre is érdemes odafigyelned. Ez akkor is megeshet, ha egy nyers hús ér hozzá valamihez – tányérhoz, evőeszközhöz, fogóhoz vagy szeletelő deszkához.

Pár tipp, ami segíti megelőzni a baktériumok terjedését:

  • Mosd meg a kezedet szappannal, miután nyers húshoz érsz.
  • Használj külön eszközöket, tányérokat, tartókat a sült és a nyers húshoz.
  • Sose rakj sült húst arra a tányérra vagy felületre, ami nyers hússal érintkezett.
  • Tartsd a nyers húst külön tálban, ne érintkezzenek a már megsütöttekkel, a salátákkal, köretekkel!
  • Ne rakj egy teljesen sült húst egy csak félig sült hús mellé a grillrácson.
  • Ne rakd azt a szószt sült ételre, amely már érintkezett nyers hússal.

Mindig mossuk meg a grillezni kívánt zöldségeket és a saláták, köretek tálalásánál is ügyeljünk a higiéniára. Érdemes lefedni a salátás tálakat, hogy ne lepjenek meg minket a rovarok (de egy fuvallat is porral töltheti meg az ételt).

Az égési sérülések nem ritkák, segítünk, hogy úrrá lehess a váratlan helyzeteken.

Teendők égési sérülések esetén

  • Ne tegyünk semmilyen port, kenőcsöt, zsiradékot, folyadékot (kivéve vizet) a sebre!
  • Ne érintsük kézzel a sérült területet!
  • Ha hólyagot látunk, azt ne szúrjuk ki, mert ezzel utat nyitunk a kórokozóknak! A hólyag nem igényel kezelést!

Akár a nyílt tűz, akár valamely forró tárgy okozza a sérülést, a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés 8-10 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja. Ez a kerti mulatságokon rendszerint könnyen megoldható.

Közepesen mély (II. fokú) és mély (III. és IV. fokú) égési sérülések esetén orvosi ellátásban, speciális kezelésben kell részesíteni a sérültet! Értesítsük a mentőket! Kiérkezésükig az első és legfontosabb tennivaló a hűtés, ugyanis annál súlyosabbak lesznek a következmények, minél tovább éri a szervezetet a hőhatás.

Amikor elkészült az étel, mindig alaposan nézzük meg, hogy minden grilleszközt kikapcsoltunk, eloltottunk!

(KamaszPanasz - Gy.A., nhs.uk)