szén-monoxid-mérgezés
#Betegségek

A szénmonoxid-mérgezés tünetei, kezelése

2014.12.18.
2 perces olvasási idő

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan gáz, amely szén tartalmú anyagok égésénél keletkezik. A szénmonoxid-mérgezés agykárosodást vagy halált is okozhat. Nem látható, nem érezhető, de nagyon veszélyes, így sokan „csendes gyilkosnak” is nevezik. Évente több haláleset és kórházi kezelés okozója.

A szénmonoxid-mérgezés korai tünetei, mint a fejfájás, a hányinger, és kimerültség gyakran összetévesztik az influenzával vagy megfázással.

A szénmonoxid-mérgezés okai

A szén-monoxid égésénél keletkezik, leggyakoribb forrásai a ház körüli, környezetünkben történő tüzelés és a kipufogógáz. Emellett okozhatják még a cigarettafüst, a gáz- vagy dízelolaj működésű generátorok és vízmelegítők, gázkazánok, gáztűzhelyek és fűtőtestek, gázolajjal működő fűrészek és egyéb kisgépek, hajómotorok, festékpermetezők, festékoldók.

Bizonyos helyzetekben az ember nagy veszélynek van kitéve. A nagyarányú szén-monoxid belégzése akár mérgezést is okozhat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, hogy mindig szellőztessünk, illetve ne menjünk olyan eszközök közelébe, amelyek nagy mennyiségű szén-monoxidot bocsátanak ki.

A szénmonoxid-mérgezés tünetei

A szénmonoxid-mérgezést sokan nem ismerik fel, gyakran tévesztik össze egyéb betegségekkel.

Orvosnál

A leggyakoribb tünetek

  • fejfájás
  • szédülés
  • hányinger vagy hányás
  • ájulás
  • nehézlégzés
  • mellkasi és alhasi fájdalom
  • látásproblémák
  • memóriavesztés
  • koordinálatlan testmozgás
  • hallucinációk

Ha akárkin, vagy saját magadon észreveszed a tüneteket, a legfontosabb, hogy minél gyorsabban a kórházba kerülj és megvizsgáljanak. Ha egy háztartásban többen is hasonló panaszokat tapasztalnak, akkor minél gyorsabban mindenkit a sürgősségi osztályra kell szállítani, beleértve a háziállatokat is. A kórházban is csak vérvizsgálat után tudják megállapítani biztosan, hogy tényleg szén-monoxid-mérgezésről van-e szó.

A szénmonoxid-mérgezés kezelése

Ha otthon vesszük észre a tüneteket, azonnal szellőztessünk, és vigyük ki a friss levegőre azokat, akik minden bizonnyal belélegezték a gázt (háziállatokat is beleértve), majd azonnal szállítsuk őket a kórházba. Az orvosok vérvétel után minden bizonnyal oxigénmaszkot adnak. A mérgezett személy(ek)nek valószínűleg benn kell maradniuk a kórházban, hiszen folyamatosan ellenőrizni kell a vérben lévő szén-monoxid mennyiségét. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a szén-monoxid forrását, de ezt ne mi csináljuk, kérjük a tűzoltók segítségét.

Megelőzési módszerek

Érdemes a házba a tűz vagy füstjelző berendezés mellé egy szénmonoxid-érzékelő készüléket is felszerelni. Ez ellenőrzi a szén-monoxid mennyiségét a házban, és jelez, ha baj van. Ha a készülék jelez, mindenképpen ürítsük ki a házat, szellőztessünk, és hívjuk az illetékeseket!

Elsősegély gáz- és gyógyszermérgezés esetén
Hazánkban sok kétségbeesett ember követ el öngyilkossági kísérletet, amelyeknek a jelentős része sajnos végzetes kimenetelű. Gyakran mérgezéssel próbálnak véget vetni az életüknek. Mit tegyél?

Érdemes ellenőrizni időről időre a házat, főleg ősszel, a fűtési szezon kezdetén:

  • Fűtőtestek, fűtésrendszer, gázkészülékek, kémények vizsgálata szakemberekkel. Ezek általában rutin ellenőrzések, és nem kerülnek sokba. Győződjünk meg, hogy a kémény és a fűtőtest tiszta, ép, és a lakásban fontos a rendszeres szellőztetés.
  • Ne égessünk szenet a házban (cserépkályhában, vagy kandallóban sem)!
  • Ne használjunk semmilyen benzinnel működő eszközt zárt légtérben (Például az autó, a fűnyíró, a generátor használata a zárt garázsban vagy pincékben rengeteg veszélyt tartogat)!
  • Ne blokkoljuk semmiféle eszköz szellőzőnyílását (például elektromos fűtőtestét)!

A szénmonoxid-mérgezés nem játék, de kellő odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt. Ha mégis megtörténik, azonnal kérjünk orvosi segítséget! Csak nagyon extrém esetekben fordul elő azonnali halál, általában még időben lehet segíteni. Bizonyos esetekben agykárosodás, memóriavesztés, esetleg más idegrendszeri problémák is felmerülhetnek.

A gyorsan és szakszerűen kezelt mérgezés esetében a tünetek még pár napig fennállhatnak, de a legtöbb esetben semmilyen hosszú távú károsodás nem érheti az embert.

(KamaszPanasz - Gy. R. - emedicinehealth.com)