Betegségek, Mérgezés

#Betegségek #Mérgezés

9 db cikk a témában

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése
#arzén
2024.04.09.

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése

Magyarországon a legtöbb ivóvizet szennyező kémiai anyag az arzén. Vegyületei vízben nehezen oldódóak, színtelenek, szagtalanok és igencsak mérgezőek. A határérték feletti szennyezettség azonban arzén-felhalmozódáshoz vezet a szervezetben, amelynek döntő szerepe lehet a bőr-, tüdő-, hólyag és veserák kialakulásában. Ilyenkor elhúzódó mérgezés állhat a hátterében, de találkozhatunk akut mérgezés tüneteivel is.

#metilalkohol
2020.08.27.

A mérgező metilalkohol

A metilalkohol fontos tulajdonsága, hogy a tápcsatornán kívül a bőrről és a légutakból is felszívódik, azaz a metanol lenyelésén kívül a bőrre cseppenése és párolgó gőzének belélegzése is súlyos egészségkárosodást okoz!

#szén-monoxid
2015.02.05.

A szén-monoxid veszélyei: alattomos gázmérgezés

Bár minden fűtési szezonban felhívják a szakemberek a figyelmünket a szén-monoxid mérgezés veszélyére, a híradókban mégis rendszeresen beszámolnak olyan halálesetekről, amelyek egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán miatt következtek be.

#szén-monoxid-mérgezés
2014.12.18.

A szénmonoxid-mérgezés tünetei, kezelése

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan gáz, amely szén tartalmú anyagok égésénél keletkezik. A szénmonoxid-mérgezés agykárosodást vagy halált is okozhat. Nem látható, nem érezhető, de nagyon veszélyes, így sokan „csendes gyilkosnak” is nevezik. Évente több haláleset és kórházi kezelés okozója.

#elsősegély
2014.10.31.

Elsősegély gáz- és gyógyszermérgezés esetén

Hazánkban sok kétségbeesett ember követ el öngyilkossági kísérletet, amelyeknek a jelentős része sajnos végzetes kimenetelű. Gyakran mérgezéssel próbálnak véget vetni az életüknek.

#allergia
2014.03.18.

Megbetegít a gyógyszerem?

Tapasztaltál már rosszullétet, miután egy gyógyszert bevettél? Jelentkezett nálad arc-, szem-, ajakduzzanat, légszomj, esetleg bőrkiütés? Allergiás reakciót gyakran antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, helyi érzéstelenítők okoznak, de természetgyógyászati készítmények, gyógynövény tartalmú biokapszulák is hasonló tüneteket provokálhatnak. A gyógyszerallergia tüneteiről és vizsgálatáról dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

#klórgáz
2012.12.11.

Ezért figyelj kémia órán - klórgáz az uszodában

Ötven diákot, kilenc dolgozót és három pedagógust kellett kiterelni a komlói sportközpontból, amikor klórgáz keletkezett. A héten hozták a fertőtlenítőszereket, és véletlenül egy hypos flakon a sósavak közé került - a két vegyület elegyéből mérgező klórgáz keletkezett.

#gyógyszermérgezés
2010.02.10.

Öngyilkosság gyógyszerrel - A tinik segélykérése

A kamaszok közül sajnos nagyon sokan öngyilkossági kísérlettel próbálják felhívni magukra a környezet figyelmét. Ezek közül a gyógyszerrel elkövetett mérgezés a leggyakoribb. Mik a tünetek és hogyan segíthetsz?