arzén
#Betegségek

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése

2024.04.09.
2 perces olvasási idő

Magyarországon a legtöbb ivóvizet szennyező kémiai anyag az arzén. Vegyületei vízben nehezen oldódóak, színtelenek, szagtalanok és igencsak mérgezőek. A határérték feletti szennyezettség azonban arzén-felhalmozódáshoz vezet a szervezetben, amelynek döntő szerepe lehet a bőr-, tüdő-, hólyag és veserák kialakulásában. Ilyenkor elhúzódó mérgezés állhat a hátterében, de találkozhatunk akut mérgezés tüneteivel is.

Arzénnal gyógyítani?

Hazánkban is fellelhetőek arzénes gyógyvizek, melyek kiválóan alkalmasak krónikus bőrgyulladások, reumatológiai betegségek kezelésére. Az arzént bizonyos formáiban mint gyógyszert is alkalmazzák. Az arzén vegyületei között vannak gyógyhatásúak is, mint például az arzén-szulfid, melyet már az ókorban is bőrbetegségek gyógyítására használtak.

Az arzén vegyületek mérgezési fokát a vízben való oldódása adja, vagyis minél jobban oldódik vízben, annál jobban képes felszívódni a gyomor-bélrendszerben, és így, a szervezetbe jutva – bizonyos enzimekhez kötődve – képesek befolyásolni a sejtekben zajló anyagcsere folyamatokat. Az arzén a sejtekben nem bomlik tovább, főként a szaruképletekben (köröm, hajszál), illetve a májban és csontban halmozódik fel nagyobb mennyiségben. Hosszan tartó arzén bevitel esetén olyan mértékű sejtkárosító hatás alakulhat ki, amely mutációkhoz, daganatok kialakulásához vezethetnek.

Mi a teendő mérgezés esetén?

Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. A betegen a általában friss levegővel és sok folyadékkal segíthetünk a legtöbbet a mentők kiérkezéséig. Mit tegyünk, mit ne tegyünk?

Az arzénmérgezés tünetei

Krónikus arzénmérgezés során elhúzódó fáradékonyság, gyengeség jelentkezik. Az arzén a szarurétegekben felhalmozódva a bőr szárazságát, elvékonyodását, fokozott pigmentációját okozza. Fokozott hajhullás, a körmökben jellegzetes csíkok jelentkeznek. Később máj és csont degeneráció, immunrendszer gyengülés és bizonyos idegkárosodás, bénulás alakulhat ki. A több szervi elégtelenség szívelégtelenséghez, akár halálhoz is vezethet.

Akut arzén-trioxid mérgezést követően a bevitt mennyiség közel 80%-a képes felszívódni, és ezt követően a tünetek mintegy félórán belül jelentkeznek: szegycsont mögötti fájdalom, hányinger, hányás (véres-nyákos hányadék), hasmenés (vízszerű), a vérnyomás leesik.

A bőr először hideg és nyirkos lesz, majd a sok folyadékveszteség miatt száraz és petyhüdt. A szemek beesettek. Később ájulás, görcs és kóma alakulhat ki. Az arzén-trioxid halálos adagja kb. 100 mg dózis, amely akár egy napon belül halálhoz vezethet.

Ha felmerül az arzénmérgezés gyanúja, azonnal hívj mentőt!

Megelőzés és kezelés

Az arzén-érzékenység széles skálán változhat, egyéni tolerancia alakulhat ki, így ugyanannál az arzén mennyiségnél a tünetek súlyossága eltérő mértékűek lehet. Ha akut mérgezésre van gyanú, akkor a beteget azonnal kórházba kell szállítani. Időben gyomormosást kell alkalmazni, és pótolni kell az elvesztett folyadékmennyiséget.

A gyógykezelés része a folyadékpótlás és a penicillamin adása. Később szükség esetén művesekezelést kell alkalmazni. A krónikus mérgezést nehezebb felismerni, de a veszélyeztetett helyeken élőknél mindig gondolni kell rá.

Legfontosabb a megelőzés, vagyis az arzénnel szennyezett ivóvizek tisztítása, új kutak fúrása, fokozott vízminőség ellenőrzés. A szervezet arzén mennyisége vizeletből, illetve hajmintából mutatható ki. A 2007 óta zajló Ivóvízminőség-javító Program következtében a megengedett határértéket (10 µg/l.) meghaladó települések és lakosok száma jelentősen csökkent. A KSH adatai szerint 2020–2021-ben már csak 9 olyan település, illetve településrész volt, ahol az arzén koncentrációja meghaladta ezt.

(KamaszPanasz - WEBBeteg)